Αυτό που φοβούνται οι περισσότερες μαμάδες είναι η κριτική από άλλες μητέρες

Με τους περισσότερους ανθρώπους να μοιράζονται πράγματα από τη ζωή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πάντες κατακλύζονται από οπτικές της ζωής και των απόψεων των άλλων.

Αυτό δείχνει να έχει ανεβάσει σε σημαντικό επίπεδο την παράνοια στις μαμάδες, καθώς έρευνα κατέδειξε, ότι ένα 80% των μαμάδων συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλους γονείς, ενώ το 81% εκφράζει φόβους, ότι κρίνονται από άλλους.

Κι αυτή η κριτική μοιάζει να προέρχεται από κάθε πλευρά, ειδικότερα ένα 37% από πεθερές, 31% από την ίδια τους τη μητέρες, 22% από το σχολείο και 39% από τις φίλες τους (ασχέτως αν έχουν παιδιά ή όχι).

Οι νέες μαμάδες ειδικότερα είναι πιθανό να νιώθουν αυτήν την σύγκριση, όταν μεγαλώνουν μωρά απομονωμένες λόγω του lockdown.

Η δρ. Audrey Tang, ψυχολόγος και συγγραφέας, αναφέρει ότι η κριτική από μόνη της, δεν είναι πραγματικά καλή ή κακή, κυρίως όμως προέρχεται από την ανασφάλεια.

«Εάν δείχνουμε με το δάχτυλο προς τα έξω, τείνει να γίνεται επειδή προσπαθούμε να αποφύγουμε να κοιτάξουμε μέσα μας. Θέλοντας να δείξουμε, ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο αδύναμοι και να εστιάσουμε σε αυτούς, προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να νιώσουμε «ασφαλείς»», σημειώνειθ.

«Η σύγκριση είναι μία κατάσταση που μιλά στις ανασφάλειές μας. Ωστόσο, πολλές φορές η συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων είναι μία δική τους και όχι δική σας αντανάκλαση και δεν χρειάζεται να απαντήσετε», συνεχίζει η ψυχολόγος.

Μία 25χρονη μαμά πιστεύει, ότι η κουλτούρα των influencer έχει εκτραχύνει την εμπειρία της, όσον αφορά την κριτική που δέχεται.

«Είδα κάποιον να κάνει στο μωρό του «πάρτυ γενεθλίων για τους 6 μήνες του». Είχαν κάνει υπερβολικούς στολισμούς και τα δώρα του ήταν αμέτρητα. Σκέφτηκα, αμέσως, γιατί δεν έκανα κι εγώ κάτι τέτοιο στον γιο μου και αναρωτιόμουν αν ήμουν κακή μαμά. Πιστεύω, ότι κάθε άνθρωπος κάνει τα πάντα για τα παιδιά του, αλλά είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε, ότι ο καθένας είναι διαφορετικός. Στο τέλος της μέρας, είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Προτεραιότητά μας είναι να παλεύουμε για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, προς χάριν των παιδιών», αναφέρει η μαμά.

Πίσω στο καλοκαίρι του 2020, όταν το μωρό της ήταν νεογέννητο, ζούσε σε ένα σπίτι αρκετά ζεστό και λόγω των περιορισμών από την πανδημία, πέρασαν τον περισσότερο καιρό εκεί, συν το ότι το σπίτι δεν είχε κήπο ή βεράντα. Αφού μίλησε με έναν γιατρό για το αν ήταν ασφαλές να φορά μόνο ένα φανελάκι στο παιδί της για να το κρατά δροσερό. Έτσι, μία μέρα τον έβγαλε μία φωτογραφία με το φανελάκι και τη μοιράστηκε στα social media. Τότε, έλαβε ένα μήνυμα -από κάποια που θεωρούσε φίλη- που έλεγε: «βάλε ένα γ… ρούχο στο παιδί».

«Ένιωσα απαίσια, καθώς ως πρώτη φορά μαμά μέσα στο lockdown, δεν είχα ιδέα τι ήταν σωστό και τι λάθος. Μου είπαν ότι ήταν μια χαρά με το φανελάκι και για αυτό του το φόρεσα. Αλλά εκείνο το μήνυμα την επόμενη ημέρα με έκανε να τον ντύσω με τα «σωστά ρούχα»», λέει η μαμά.

«Βγήκαμε για έναν περίπατο και το παιδί μου ένιωθε άβολα και έκλαιγε. Όταν επιστρέψαμε στο σπίτι, τον έγδυσα και είδα ότι ήταν μούσκεμα στον ιδρώτα, κατακόκκινος και ενοχλημένος. Και ήξερα, ότι αυτό οφειλόταν στην πολλή ζέστη. Αισθάνθηκα τόσο άσχημα που επέτρεψε σε κάποιον να με γεμίσει αμφιβιλίες για τις ικανότητές μου ως μητέρα και αυτό είχε συνέπειες στο παιδί μ ου. Από τότε, ακολουθώ το ένστικτό μου, σε ό,τι αφορά το παιδί μου. Και κανείς δεν ξέρει καλύτερα από μένα», προσθέτει.

Όπως σημειώνει η ψυχολόγος, ο φόβος της κριτικής συχνά προέρχεται από πράγματα που έχουμε ζήσει στη δική μας ζωή και από τα ένα σωρό «πρέπει» που μας έχουν φορτώσει.

«Δεκάδες από τις πεποιθήσεις μας μάς έχουν περάσει ασυναίσθητα μέσα από ιστορίες που έχουμε δει είτε στα μέσα ενημέρωσης, είτε στην κουλτούρα μας, στις οικογένειές μας και γενικότερα από τις εμπειρίες μας. Και μερικές φορές δεν εκτιμάμε το γεγονός, ότι κάποιες πεποιθήσεις μας για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε, δεν είναι πάντα υγιείς», καταλήγει.

Πηγή: metro.co.uk