Από τον Μιχαήλ Άγγελο στον Έλον Μασκ και τον Μέσι: Γιατί το Asperger δεν είναι εμπόδιο στην επιτυχία

Από τον Μιχαήλ Άγγελο στον Έλον Μασκ: Γιατί το σύνδρομο Asperger δεν είναι εμπόδιο στην επιτυχία

Το σύνδρομο Asperger είναι μέρος της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού που θεωρείται υποτύπος του αυτισμού. Ονομάστηκε από τον Hans Asperger, ο οποίος την ονόμασε αυτιστική ψυχοπάθεια το 1944.

Είναι μία από τις πολύπλοκες νευροαναπτυξιακές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από σημαντικό περιορισμό των κοινωνικών δεξιοτήτων, έλλειμμα επικοινωνιακής ικανότητας και περιοριστικά, επαναληπτικά, στερεοτυπικά μοτίβα συμπεριφοράς.

Ο Χανς Άσπεργκερ γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1906 και πέθανε στις 21 Οκτωβρίου 1980.

Ήταν παιδίατρος στην Αυστρία που όχι μόνο μελέτησε το σύνδρομο αλλά πιστεύεται ότι υπέφερε από την ίδια διαταραχή. Ήταν ένα μοναχικό παιδί που είχε έναν σκληρό χρόνο να βρει φίλους και συχνά αναφέρθηκε στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο.

Αρκετοί άνθρωποι που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού είναι υψηλής λειτουργικότητας, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην κοινωνία.

Διακρίνονται για την ιδιαίτερη ικανότητα τους να αφοσιώνονται σε ένα πράγμα και αυτό τους κάνει να ξεχωρίζουν. Ταυτόχρονα, όμως, δεν παύουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητα και την κοινωνικότητά τους.

Τα συμπτώματα του Asperger

Δώδεκα από τα πιο συνήθη συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν στο άτομο με σύνδρομο Asperger είναι:

  • έλλειψη κοινωνικής αντίληψης
  • έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινωνικοποίηση ή/και δημιουργία φίλω
  • δυσκολία δημιουργίας και διατήρησης φιλίας
  • αδυναμία να αντιληφθεί τις σκέψεις, ή τα συναισθήματα των άλλων
  • είτε κοιτάζουν πολύ έντονα κάποιον, είτε αποφεύγουν εντελώς την επαφή με τα μάτι
  • αδυναμία μεταβαλλόμενης έκφρασης του προσώπου, ή χρήσης υπερβολικών εκφράσεων του προσώπο
  • έλλειψη χρήσης, ή κατανόησης χειρονομιώ
  • αδυναμία αντίληψης των μη λεκτικών σημάτων, ή στοιχείων επικοινωνία
  • αδυναμία σεβασμού των διαπροσωπικών ορίων
  • ασυνήθιστη ευαισθησία σε θορύβους, αφή, οσμές, γεύσεις, ή οπτικά ερεθίσματα
  • έλλειψη ευελιξίας και υπερβολική προσήλωση, ή εξάρτηση από δράσεις ρουτίνας
  • στερεοτυπικά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα κινήσεων, όπως χτύπημα των χεριών κλπ.

Ανθρωποι με Asperger που καθόρισαν την Ιστορια

Πριν από λίγο καιρό ο παλαίμαχος Έλληνας διεθνής μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, αποκάλυψε ότι πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο, κάτι που δεν τον εμπόδισε να διαγράψει μία σπουδαία πορεία στο χώρο του αθλήματος.

Σύμφωνα με έρευνες, πολλοί ήταν οι άνθρωποι που έγιναν διάσημοι ή διέπρεψαν παγκοσμίως διέθεταν τα συμπτώματα του συνδρόμου Asperger.

Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής: Μιχαήλ Άγγελος, Μπετόβεν, Γκράχαμ Μπελ, Τόμας Έντισον, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Άντι Γουόρχολ, Φρίντριχ Νίτσε, Μάικλ Τζάκσον.

Και είναι μία τρανή απόδειξη ότι οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις σύγχρονων ανθρώπων που τα κατάφεραν:
Έλον Μασκ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @elonmusk

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, Έλον Μασκ, κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στην τηλεοπτική εκπομπή, Saturday Night Live, είχε αποκαλύψει ότι πάσχει από σύνδρομο Asperger.

«Γράφω ιστορία σήμερα ως το πρώτο άτομο με Άσπεργκερ που παρουσιάζει το SNL…. Ή το πρώτο που το παραδέχεται», ανέφερε ο ιδρυτής της Tesla στην αρχή του μονολόγου του, με το κοινό να ξεσπάει σε χειροκροτήματα.

Ο 49χρονος δισεκατομμυριούχος εξήγησε ότι αρκετές φορές δυσκολεύεται να πείσει τους συνομιλητές του πως πράγματι εννοεί όσα λέει, εξαιτίας της πάθησής του.

«Μερικές φορές αφού πω κάτι πρέπει να επισημάνω ότι το εννοώ για να καταλάβει ο κόσμος ότι όντως το εννοώ. Κοιτάξτε, το ξέρω πως κάποιες φορές λέω ή αναρτώ παράξενα πράγματα, αλλά έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός μου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νταν Ακρόιντ

Στα 12 χρόνια του ο Νταν Ακρόιντ διαγνώστηκε με σύνδρομο Tourette και λίγο αργότερα με Asperger, το οποίο όμως ελέγχει απόλυτα. Τα συμπτώματά του περιελάμβαναν μεταξύ άλλων εμμονή με τα φαντάσματα και με τον μεγαλύτερο κυνηγό φαντασμάτων, τον Hans Holzer, εξ ου και η πηγή έμπνευσης για τη γνωστή ταινία Ghostbusters.

Satoshi Tajiri

Ο δημιουργός των περίφημων Pokémon, Satoshi Tajiri, πάσχει επίσης από σύνδρομο Asperger, ¨ομως αυτό δεν του στέρησε σε καμμία περίπτωση την επιτυχία.

Λιονέλ Μέσι

Λιονέλ Μέσι: Ο ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου διαγνώστηκε με το σύνδρομο Άσπεργκερ σε ηλικία 8 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός έγινε ευρέως γνωστό από ένα tweet Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, Ρομάριο, ο οποίος έγραψε: «Το ξέρετε ότι ο Μέσι πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ. Είναι μια ελαφριά μορφή αυτισμού που επηρεάζει το χάρισμα της συγκέντρωσης» έγραψε ο Ρομάριο και συνέκρινε τον Μέσι με τον Αϊνστάιν και τον Νεύτωνα που είχαν επίσης κάτι παρόμοιο. «Και αυτοί είχαν κάποιο είδος αυτισμού. Εύχομαι όπως και αυτοί έτσι και ο Μέσι να το ξεπερνά κάθε μέρα και να μας παρουσιάζει το όμορφο ποδόσφαιρο».

Άντονι Χόπκινς

«Δεν νιώθω διαφορετικός. Ίσως και να κάνω λάθος. Ίσως να μην έχω ιδέα. Το αποκαλούν νευροδιαφορετικότητα. Είναι μια εντυπωσιακή ονομασία. Από μια άποψη, είμαι πολύ συγκεντρωμένος. Το παρατηρώ όταν βρίσκομαι σε εστιατόρια, αλλά αυτή είναι η συμπεριφορά μου. Νομίζω ότι έχουμε καταστρέψει το σύστημα βάζοντας ταμπέλες στα πάντα. Έχουμε έναν θαυμαστό εγκέφαλο αλλά καταστρέψαμε τον μισό πλανήτη, οπότε δεν είμαστε και τόσο έξυπνοι. Είναι εντυπωσιακό το πώς μας διέλυσε ένας μικρός, αόρατος ιός, σκεφτείτε το λοιπόν», είχε αναφέρει με τη σειρά του ο Άντονι Χόπκινς.

Ντάριλ Χάνα

Η εντυπωσιακή ηθοποιός του Χόλιγουντ Ντάριλ Χάνα, που έκανε καριέρα στη δεκαετία του ’80 (Splash, Ροξάνη, Summer Lovers, Kill Bill κλπ) και που είχε ξετρελάνει τον ανδρικό πληθυσμό (υπήρξε σύντροφος του Τζον Κένεντι τζούνιορ, του Βαλ Κίλμερ, του Τζάκσον Μπράουν, του Νιλ Γιάνγκ…), στα 52 της μίλησε δημόσια για το πρόβλημά της: «Έχω διαγνωσθεί με Ασπεργκερ.

Γκρέτα Τούνμπεργκ

H Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το ανήλικο κορίτσι που κατάφερε να γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ ενώ στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ τράβηξε τα βλέμματα των ηγετών αλλά και τον απλών πολιτών με την φορτισμένη ομιλία της.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι 18 χρονών, είναι ακτιβίστρια και πριν από έξι χρόνια διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ.

«Εχω σύνδρομο Άσπεργκερ και αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές είμαι λίγο διαφορετική από αυτό που θεωρείται κανονικό. Και αν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες, το να είναι κανείς διαφορετικός, είναι μια υπερδύναμη», είχε γράψει η Γκρέτα στο Instagram.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ και σε τι διαφέρει από τον αυτισμό

«Τι θα συνέβαινε αν οι εταιρείες προσλάμβαναν άτομα με αυτισμό;»: Η περίπτωση αυτού του νεαρού δίνει απάντηση

Ο έφηβος που έχει υψηλότερο IQ από τον Αϊνστάιν και τον… έδιωξαν από το σχολείο (βίντεο)