Αληθινή ιστορία: Οι γονείς που ξεπουλούν τα παιδιά τους για λίγα ψάρια

Είναι Σάββατο πρωί και η 15χρονη Hafsa Juma κάθεται σε ένα παραδοσιακό χαλάκι, γνωστό ως mkeka, κάτω από τον καυτό ήλιο, έξω από το σπίτι της το οποίο βρίσκεται κοντά στη παραλία Gasi, στην ακτή της Κένυα.

Φορώντας ένα παραδοσιακό Σουαχίλι φόρεμα η Hafsa λέει ότι υποφέρει από γρίπη και πονοκεφάλους περισσότερο από μία βδομάδα. Ήλπιζε ότι ο ζεστός ήλιος θα ανακούφιζε τις κρυάδες, μιας και οι γονείς της είναι άνεργοι και πολύ φτωχοί για να πληρώσουν γιατρό.

Η Hafsa είναι ένα από τα δεκάδες κορίτσια που “ανταλλάζουν” το σώμα τους για ψάρια και λίγα λεφτά στη παραλία Gasi, στον Ινδικό Ωκεανό.

“Το να μένεις κοντά στη παραλία, σε καθιστά εύκολη λεία για τους ψαράδες” αναφέρει η 15χρονη, η οποία ξεκίνησε πριν 2 χρόνια να κάνει αυτή τη δουλειά.

”Τελείωσα την 8η τάξη (Τελευταία τάξη του Δημοτικού) το 2014. Οι γονείς μου δεν είναι καλά γι’αυτό δεν υπάρχει φαγητό στο σπίτι. Είμαι αναγκασμένη να ψάχνω και να φέρνω έστω και κάτι λίγο στο σπίτι. Ξεκινάω στις 8 το πρωί και γυρίζω στο σπίτι τα μεσάνυχτα. Κάθε βράδυ, έχω έναν πελάτη. Αφού συμφωνήσει με τις απαιτήσεις μου, μου δίνει 200 σελίνια (2 ευρώ περίπου) και μισό κιλό ψάρια” εξομολογείται η 15χρονη Hafsa αποφεύγοντας να μας κοιτάξει στα μάτια.

Η Hafsa περιγράφει πώς εξαναγκάζεται από τους γονείς της, κυρίως από την μητέρα της, να παρέχει φαγητό στην οικογένεια της με αυτόν το τρόπο.

Οι περισσότεροι ψαράδες-πελάτες της 15χρονης είναι από τη γειτονική χώρα, Τανζανία, οι οποίοι ταξιδεύουν μία φορά το χρόνο (Δεκέμβρη με Μάρτη). Αφού τελειώσει η αλιευτική περίοδος οι ψαράδες επιστρέφουν σπίτια τους και οι πελάτες της είναι κυρίως μοτοσυκλετιστές που κουβαλάνε περαστικούς.

“Όποτε θέλω να πάω από το ένα μέρος στο άλλο, καβαλάω μία μηχανή. Όταν έχω σχεδόν φτάσει στο προορισμό μου, ο ιδιοκτήτης της μηχανής συμφωνεί να με πληρώσει για σεξ. Μου δίνει 100 σελίνια, και κάνω το ίδιο για να επιστρέψω πίσω”, αναφέρει.

Για να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα έχει ιδρυθεί ο οργανισμός SCOPE (Strengthening Community Partnership and Empowerment), ο οποίος κάνει ενέργειες με σκοπό να σταματήσει η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στην Κένυα.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις παραδόσεις και την κουλτούρα των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες είναι βασισμένες στο φύλο και στηρίζουν πολλές μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Ο αναλφαβητισμός είναι υψηλός, η οικονομία φτωχή και οι νόμοι για την προστασία των παιδιών σπανίως εφαρμόζονται.

*Τα ονόματα έχουν αλλαχτεί.