«Άγρια» πολιομυελίτιδα εμφανίστηκε σε 3χρονο κοριτσάκι – Γιατί ονομάζεται έτσι

«Άγρια» πολιομυελίτιδα: Νέο κρούσμα βάζει «φρένο» στην προσπάθεια παγκόσμιας εξάλειψης

Ένα κοριτσάκι τριών ετών που άρχισε να παραλύει τον περασμένο Νοέμβριο στο Μαλάουι είναι το πρώτο κρούσμα άγριας πολιομυελίτιδας στην Αφρική εδώ και πέντε χρόνια, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να καθυστερήσει την προσπάθεια για παγκόσμια εξάλειψη της ιογενούς ασθένειας.

Το κρούσμα που αναφέρθηκε στην πρωτεύουσα του Μαλάουι, Λιλόνγκουε συνδέεται γενετικά με τον ιό που κυκλοφορεί στο Πακιστάν.

Η ανίχνευση του άγριου ιού εκτός του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, των μόνων δύο χωρών όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική «προκαλεί σοβαρή ανησυχία και αναδεικνύει τη σημασία της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών» ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Εξάλειψης της Πολιομυελίτιδας.

Η Πρωτοβουλία είχε αρχικά ως στόχο να έχει εξαφανίσει την ασθένεια από τον πλανήτη έως το 2020, ωστόσο η διεθνής προσπάθεια συνάντησε πολλά εμπόδια, όπως οι αντιδράσεις θρησκευτικών ηγετών που έβλεπαν με καχυποψία το εμβόλιο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

«Το τελευταίο κρούσμα άγριου πολιοϊού στην Αφρική καταγράφηκε στη βόρεια Νιγηρία το 2016 και σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρξαν μόνο πέντε κρούσματα το 2021. Οποιοδήποτε κρούσμα άγριου πολιοϊού είναι σημαντικό γεγονός και θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για να στηρίξουμε τις προσπάθειες της χώρας» δήλωσε ο Μοντιζρόμ Ντουτάμπε, συντονιστής του αφρικανικού περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μία άκρως μεταδοτική ασθενεια

Η πολιομυελίτιδα είναι άκρως μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει παράλυση μέσα σε λίγες ώρες.

Είναι θανατηφόρα σε περίπτωση παράλυσης των αναπνευστικών μυών. Θεραπεία δεν υπάρχει, ωστόσο ο εμβολιασμός προστατεύει εφ’ όρου ζωής.

«Άγρια» ονομάζεται η πολιομυελίτιδα που κυκλοφορεί στο φυσικό περιβάλλον, σε αντιδιαστολή με τα κρούσματα που προκαλούσε ενίοτε το παλαιότερο εμβόλιο πολιομυελίτιδας –περιείχε εξασθενημένο ιό που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει ασθένεια.

Αρκετά κρούσματα που οφείλονταν στο εμβόλιο έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, όμως το νεότερο εμβόλιο περιέχει αδρανοποιημένο ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει πολιομυελίτιδα.

Οι προσπάθειες εμβολιασμού ατόνησαν όμως λόγω της πανδημίας και ίσως επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός με μαμά που έδωσε στο 6 μηνών μωρό της να φάει… ωμό κρέας! (video)

Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες γονιών: Βρείτε σε ποια ανήκετε και πώς επηρεάζετε την ανατροφή των παιδιών σας

Πώς θα κάνω το παιδί μου πιο κοινωνικό;