Access City Festival 2023: Μία σπουδαία διοργάνωση από το Enavsma Foundation στις 6-7 Μαΐου

Access City Festival 2023: Μία σπουδαία διοργάνωση από το Enavsma Foundation στις 6-7 Μαΐου

To διήμερο 6-7 Μαΐου η Πάφος μεταμορφώνεται σε ανοικτό εργαστήρι βιωματικών δράσεων. Με το Access City Festival, ένα ανοιχτό εργαστήρι στην παραλία της Κάτω Πάφου, ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο, 6 Μαΐου, οι φετινές εκδηλώσεις του νεοϊδρυθέντος Evasma Foundation προσφέροντας εμπειρίες ζωής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, το Enavsma Foundation αποτελεί τη μετεξέλιξη και ανεξαρτητοποίηση του κοινού ταμείου υποτροφιών Thanos Hotels &Resorts και Round Table 7 Πάφου, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου και αποφέρουν οικονομικούς πόρους στο ίδρυμα, συμβάλλοντας στην αύξηση του αριθμού των υποτροφιών και δίνοντας σε όλο και περισσότερους Κύπριους νέους τη δυνατότητα να σπουδάσουν, να ανοίξουν τα φτερά τους και να αποτελέσουν τους ηγέτες και πρωτοπόρους του αύριο.

Εναρκτήρια δράση του Enavsma Foundation για το 2023 αποτελεί το Access City Festival, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Πάφου, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και το Round Table 7 Πάφου.

Μέγας Χορηγός είναι  η Ελληνική Τράπεζα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Σάββατο, 6 Μαΐου, από τις 16:00 έως τις 19:00, ο παραλιακός χώρος στην Κάτω Πάφο, παρά την παραλία «Αλυκές», μεταμορφώνεται σε ένα ανοικτό εργαστήρι με ποικιλόμορφο πρόγραμμα, το οποίο θα προσφέρει ένα ευχάριστο απόγευμα σε μικρούς και μεγάλους.

Στο χώρο θα λειτουργήσει Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη: Μια βιβλιοθήκη η οποία θα μετακινείται διαρκώς και στην οποία δε θα βρίσκονται χάρτινα βιβλία, αφού τα βιβλία θα είναι ανθρώπινα όντα, που, εξαιτίας, κάποιου χαρακτηριστικού που έχουν στην ταυτότητά τους, αντιμετωπίζονται με άγνοια, καχυποψία, προκατάληψη ή ρατσισμό.

«Βιβλίο» και αναγνώστης έρχονται έτσι σε έναν προσωπικό διάλογο, με ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα και συμπεράσματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γνωρίσουν 13 ανθρώπινα βιβλία, του Human Library Cyprus, να διηγούνται τις προσωπικές ιστορίες τους, φιλοξενούμενα στο Mediteranneo του Annabelle Hotel.

Την ίδια στιγμή οι μικροί φίλοι, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα προσπαθούν να ανακαλύψουν, «Ποιος έφαγε τον τελευταίο λουκουμά;».

Οι διοργανωτές καλούν τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για να λύσουν  το μυστήριο του χαμένου λουκουμά, να μελώσουν με λουκουμάδες και να δημιουργήσουν όλοι μαζί κάτι εξωπραγματικό: ένα μαγικό τραπεζομάντιλο που μόλις στρωθεί σερβίρεται αγάπη, χαρά, σεβασμό και αποδοχή.

Αφήγηση παραμυθιού «Ποιος έφαγε τον τελευταίο λουκουμά;», από τη βραβευμένη συγγραφέα Σάντη Αντωνίου, και εικαστικές δραστηριότητες από την επίσης βραβευμένη εικαστικό Έλενα Τσιγαρίδου.

Μαζί  θα βρίσκεται και η νεοφυής, καινοτόμα πλατφόρμα, Ablebook, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει υπηρεσίες και πληροφορίες για άτομα με αναπηρίες και ευάλωτες ομάδες γύρω από την προσβασιμότητα σε όλους τους τομείς.

Οι διοργανωτές καλούν τους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν την πλατφόρμακαι να μάθουν  πώς μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία και κατ’ επέκταση των ευάλωτων ομάδων.

Τέλος, το Ladies Circle 5 Πάφου θα προσφέρει βιωματικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, προκειμένου να αντιληφθούν από πρώτο χέρι τα εμπόδια που δημιουργούνται για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Διαδρομή με τροχοκάθισμα, διαδρομή μετ’ εμποδίων με κλειστά μάτια, κ.ά.

Ακολούθως την Κυριακή  7 Μαΐου, στις 10:30 – 14:00,η πλατεία Δημαρχείου θα μετατραπεί σε αθλητικό εργαστήρι και θα φιλοξενήσει παραθλήματα, streetsports, μουσική και χορό για μικρούς και μεγάλους.

Επιπρόσθετα με την  υποστήριξη της Aspire Cycling (θυγατρική της Mokapot Productions) διοργανώνεται στις 10:30 η καθιερωμένη ετήσια ποδηλατική βόλτα. H βόλτα είναι ανοικτή για το κοινό, μικρούς και μεγάλους, χωρίς χρέωση. Συμμετοχή χειρήλατων για να βιώσουν οι συμμετέχοντες από πρώτο χέρι την εμπειρία ποδηλασίας ενός Ατόμου με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Την ίδια στιγμή από τις 11:00 έως τις 14:00, η πλατεία Δημαρχείου θα φιλοξενήσει τα αθλήματα της τοξοβολίας και καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα.

Με την υποστήριξη του Paphos Archery Club και του σωματείου Τοξοβολίας 3Α, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον τυφλό τοξοβόλο , με Ευρωπαϊκές επιτυχίες, Χρίστο Μισό και άλλους ΑμεΑ τοξοβόλους και να διαγωνιστεί απέναντι τους.

Επίσης με την υποστήριξη της Cyprus 3X3 της ομάδας καλαθόσφαιρας του Άτλαντα και της ομάδας καλαθόσφαιρας τροχοκαθίσματος του ΑΠΟΠ, οι παρευρισκόμενοι θα δοκιμάσουν τις ικανότητες τους σε διαγωνισμούς καλαθόσφαιρας και καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα.

Εξάλλου ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός«ΥΠΑΡΧΩ», θα προσφέρει βιωματικές δραστηριότητες στα αθλήματα του παρα-τένις, ρίψεων ΑμεΑ σε τροχοκάθισμα και δρόμο ταχύτητας τυφλών ατόμων, σε μια προσπάθεια να αντιληφθούν τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά συνάμα και την ποικιλία αθλημάτων που ήδη υπάρχουν για τα ΑμεΑ.

Στην εκδήλωση θα παραστεί  και η ομάδα Paphos Rollin ’Hood που θα μυήσει τους παρευρισκόμενους στα μυστικά του τροχοπεδιλισμού (skating) και θα επιδείξει καλαθόσφαιρα με skates!

Την street κουλτούρα θα εμπλουτίσουν χορευτικά οι σχολές Studio 6 School of Dance καιSchool of Fine Arts, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτό το παλαιολιθικό γυναικείο μενταγιόν δίνει πληροφορίες για αρχαίο ανθρώπινο DNA

Ετοιμάζεται η «Γιορτή Κατακλυσμού» στο Παραλιακό Μέτωπο στην Κάτω Πάφο

Η Τουρκία δωρίζει στο Μεξικό το κουτάβι Αρκαντάς για έρευνα και διάσωση