Με έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο, η Πάφος οργανώνει και φέτος τη γιορτή της άνοιξης και των λουλουδιών, τα «Ανθεστήρια» 2023 στις 11-13 Μαϊου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάφου την εκδήλωση, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πάφου και ο Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου, ως συνεχιστές μιας μακράς παράδοσης 85 και πλέον χρόνων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση με φωτογραφικό υλικό, το οποίο απεικονίζει την ιστορία των ανθεστηρίων στην Πάφο. Όπως αναφέρεται τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν την Πέμπτη 11 Μάη, η ώρα 7.30μ.μ., και θα λειτουργεί από τις 9 – 2.30μ.μ. και από τις 6.00-8.00μ.μ. την Παρασκευή και από τις 9.00π.μ. – 1.00μ.μ. το Σάββατο, .ον Πολυχώρο Πολιτισμού « Παλιά Ηλεκτρική ».
Συναυλία της Ήβης Αδάμου
Την Παρασκευή 12 του Μάη, η ώρα 8.30μ.μ., θα δοθεί στην Πλατεία Kennedy συναυλία της Ήβης Αδάμου και τετραμελούς ορχήστρας με τη συμμετοχή και δύο χορευτών.
Το πρόγραμμα του Σαββάτου
Το Σάββατο 13 τη Μάη θα πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος της γιορτής των Ανθεστηρίων στο Ιακώβειο Γυμναστήριο, στις 6.30 το απόγευμα, με πομπή, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου, υπό τη διεύθυνση του Ζαχαρία Ευαγγέλου.
Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει την παρουσίαση του άρματος της Θεάς Αφροδίτης, κατασκευές από εκπαιδευτήρια της Πάφου, θεατρικό δρώμενο από το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου και μουσικό μέρος, από το Μουσικό Σχολείο Πάφου.
Πιο συγκεκριμένα, γύρω στις 6.30μ.μ., θα γίνει η πομπή και ακολούθως, η αναβίωση καλλιτεχνικά, της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα και η Εναλλαγή των Εποχών (διασκευή του Ομηρικού Ύμνου προς τη Θεά Δήμητρα).
Θα συμμετέχει ομάδα μαθητών/τριών αποτελούμενη από 19 μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου και παιδιά του Μουσικού Σχολείου Πάφου, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.
Συντονίστρια της παραγωγής του Δρώμενου η Βοηθός Διευθύντρια Αναστασία Γεμενάρη, Τη γενική επιμέλεια – διδασκαλία έχουν η Στυλιανή – Νεκταρία Ποταμού-Φιλιππίδου και η Πολίνα Λιασίδου, σε συνεργασία με τις συναδέλφους τους: Χριστίνα Καπνίση, Γεωργία Κωνσταντίνου, Ευγενία Γιαβάνογλου, Σκεύη Φιλίππου και Γιώργο Βασιλειάδη. Σκηνοθέτης, για την εκτέλεση του Δρώμενου, είναι η Στυλιανή Δαμιανού Έλληνα, ενώ το σχεδιασμό του σκηνικού επιμελήθηκε η Β. Δ. Αθανασία Δημοσθένους.
«Ο Μύθος της Περσεφόνης»
O Δήμος Πάφου αναφέρεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στην στον Μύθο της Περσεφόνης. Στην αναβίωση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα και στην εναλλαγή των Εποχών (διασκευή του Ομηρικού Ύμνου προς τη Θεά Δήμητρα), σε επτά Σκηνές: – Η Περσεφόνη περιπλανιέται με τις Ωκεανίδες στο βουνό, από όπου την αρπάζει ο βασιλιάς του Κάτω Κόσμου ο Πλούτωνας. Η Δήμητρα την αναζητεί απελπισμένη με τη συμπαράσταση της Εκάτης και του Ήλιου.Η Γη υποφέρει μαζί με τη Θεά Δήμητρα. Στον διάλογο της Ίριδας με τη Θεά Δήμητρα.
Στην κατάβαση του Ερμή στον Άδη και διάλογος με τον Θεό του Κάτω Κόσμου και την Περσεφόνη. Στην συνάντηση της Δήμητρας με τη θυγατέρα της Περσεφόνη και στην συνάντηση της Ρέας, της Δήμητρας και Περσεφόνης. Ακόμη στη συμφωνία για παραμονή της Περσεφόνης στη Γη την Άνοιξη και το Καλοκαίρι και κάθοδο στον Άδη το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΚ)
Διαβάστε ακόμα:
Θέλουμε λιγότερες καισαρικές; Χρειαζόμαστε περισσότερες μαίες
«Μία μαία μου έσωσε τη ζωή… Δεν ξέρω το όνομά της, αλλά την ευχαριστώ»
Και επίσημα στον κατάλογο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού