7 διασκεδαστικές, καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά με αναπηρίες

Ο πολύ καλός καιρός του καλοκαιριού προσφέρει ευκαιρίες για να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους.

Για τους γονείς με παιδιά που έχουν αναπηρίες, το να βρουν τις κατάλληλες δραστηριότητες αποτελεί μία πρόκληση.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν και αυτά τα παιδιά χωρίς να στερούνται την ψυχαγωγία του καλοκαιριού.

Σχετικά άρθρα: 5 δροσερά καλοκαιρινά παιχνίδια με νερό που θα ξετρελάνουν τα παιδιά

Πικ νικ

Φτιάξττε ένα καλαθάκι με τα αγαπημένα σνακ του παιδιού και πηγαίνετε σε ένα πάρκο ή στην εξοχή. Επιλέξτε ιδανικά ένα σημείο που να μην έχει πάρα πολύ κόσμο, για να μπορεί το παιδί σας να μετακινηθεί με ασφάλεια. Μπορείτε επίσης, να φέρετε μαζί σας τα αγαπημένα του παιχνίδια . Δημιουργήστε μία ευκαιρία για να ευχαριστηθείτε την παρέα του παιδιού σας διδάσκοντάς του κάτι καινούριο.

Βόλτα στον ζωολογικό κήπο

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τα ζώα και ενθουσιάζονται στην πρώτη ευκαιρία μίας επίσκεψης σε έναν ζωολογικό κήπο. Έτσι, μία βόλτα σε έναν κήπο ή σε μία φάρμα, θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας. Μπορείτε να μάθετε στο παιδί διάφορα πράγματα για τα ζωάκια που θα δει εκεί, πριν επισκεφτείτε τον ζωολογικό κήπο. Αυτό θα το βοηθήσει να δει πώς είναι αυτά τα ζώα στην πραγματικότητα με περισσότερο ενθουσιασμό. Το να βρίσκονται τόσο κοντά τα ζώα θα επιτρέψει στο παιδί να ακούσει τους ήχους που κάνουν.

Μουλιάστε στο νερό

Το κολύμπι είναι μία εξαιρετική καλοκαιρινή δραστηριότητα. Εάν έχετε πρόσβαση σε κάποια πισίνα, το παιδί θα λατρέψει να επιπλέει και να «μουλιάσει» στο νερό. Μπορείτε να παίξετε ορισμένα παιχνίδια για να βελτιώσετε την κίνησή του και να ενισχύσετε την ανάπτυξη των μυών του. Θυμηθείτε, ότι το κολύμπι είναι μία πολύ ωφέλιμη άσκηση. Καλό θα είναι να μιλήσετε με τον φυσικοθεραπευτή του για τις ασκήσεις στο νερό που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας.

Δαχτυλομπογιές

Αφήστε το παιδί σας να τα κάνει όλα χάλια και να ευχαριστηθεί τη ζωγραφική με τα δάχτυλα. Είναι μία φανταστική δραστηριότητα που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γίνουν δημιουργικά. Μπορεί να τα βοηθήσει, επιπλέον, να δυναμώσουν τα χέρια τους και τους μύες των δαχτύλων τους. Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδί, αφήστε τα να συμμετέχουν κι εκείνα. Είναι μία δραστηριότητα που μπορείτε να την κάνετε τόσο σε εξωτερικό, όσο και σε εσωτερικό.

Κρυμμένος θησαυρός

Είναι μία ασχολία που μπορεί να αναπτύξει την παρατηρητικότητα του παιδιού. Κρύψτε στο σπίτι τα αγαπημένα του παιχνίδια, αφού σιγουρευτείτε ότι τα έχετε βάλει σε σημεία που είναι προσβάσιμα για εκείνο. Η άσκηση αυτή βοηθά στη βελτίωση της κινητικότητάς του. Μπορείτε να του δώσετε κάποια στοιχεία που θα του επιτρέψουν να βρει τον κρυμμένο θησαυρό χωρίς να δυσκολευτεί πολύ. Μην ξεχάσετε να το επιβραβεύσετε με το αγαπημένο του σνακ, όταν τα καταφέρει να βρει.

Μαζέψτε λουλούδια

Περάστε μερικές ώρες στην ύπαιθρο μαζεύοντας λουλούδια. Αυτή η διασκεδαστική ασχολία θα χαρίσει ευχάριστη διάθεση στην ημέρα του παιδιού σας. Πάρτε μαζί σας ένα καλαθάκι και βοηθήστε το να μαζέψει λουλουδάκια για τους φίλους του ή για εσάς, τον μπαμπά, τη γιαγιά, τον παππού. Το παιδί θα το ευχαριστηθεί πολύ. Το μάζεμα των λουλουδιών είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για το παιδί να μάθει τα χρώματα, αλλά και τα είδη λουλουδιών.

Κουκλοθέατρο

Παιχνίδια και κούκλες είναι μία εξαιρετική ασχολία για τα παιδιά να στήσουν το δικό τους θέατρο. Αν έχετε πάνω από ένα παιδί, ξεκινήστε το σόου σας. Το κουκλοθέατρο θα δώσει τη δυνατότητα στο παιδί να δείξει τα ταλέντα του. Το φαντασιακό παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να κατανοήσουν αφηρημένες έννοιες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν ή να παίξουν σε διαφορετικές σκηνές.

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά με αναπηρίες ή ειδικές ικανότητες να συμπεριλαμβάνονται στις καλοκαιρινές δραστηριότητες. Εκτός από τον παράγοντα «ψυχαγωγία», μπορούν να το βοηθήσουν να βελτιώσει κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες. Είναι επίσης, αξιοσημείωτο να αναζητάμε τέτοιες ασχολίες που μπορεί να ευχαριστηθεί όλη η οικογένεια μαζί και να συμπεριλαμβάνουν και αυτά τα παιδιά.