Εσείς γνωρίζατε τι πλάσματα είναι τελικά τα «Στρουμφάκια»;

«Μια φορά και ένα καιρό σε ένα ξεχασμένο δάσος υπήρχε ένα μακρινό χωριουδάκι. Εκεί ζούσαν κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια που τα έλεγαν Στρουμφ. Ήταν γεμάτα χαρά και καλοσύνη. Στο ίδιο δάσος όμως ζούσε και ο Δρακουμέλ, ένας φοβερός μάγος«Ω! πόσο σας μισώ απαίσια στρουμφάκια! Μια μέρα θα θα πέσετε στα χέρια μου και τότε, αλίμονό σας!».

Σίγουρα όσοι έχετε στηθεί ως παιδιά μπροστά στην τηλεόραση για να δείτε τα Στρουμφάκια, τις δεκαετίες ’80 και ’90, θα θυμάστε την εισαγωγή της σειράς που τελειώνει με την «απειλή του μοχθηρού Δρακουμέλ.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η 25η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Στρουμφ, αλλά και τι όντα ήταν τελικά αυτά τα μικροσκοπικά μπλε πλασματάκια που ζούσαν σε μανιτάρια στο Στρουμφοχωριό;

Δημιούργημα του Βέλγου σκιτσογράφου Peyo, τα Στρουμφάκια έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο χαρτί στις 23 Οκτωβρίου 1958 με την ιστορία “La Flûte à six schtroumpfs”.

Η λέξη «schtroumpf» (σσ. ολλανδική προφορά) γεννήθηκε από μία συζήτηση σε ένα δείπνο, όπου ο Peyo ξέχασε μνημειωδώς τη λέξη για το αλάτι και ζήτησε από έναν φίλο του στο τραπέζι να του δώσει το «schtroumpf».

Τα Στρουμφάκια συστήθηκαν στο ευρύ κοινό από τον πρωτοπόρο Βέλγο εκδότη Charles Depuis, ο οποίος δημιούργησε το κόμικ “Le Journal de Spirou” το 1938. Ο πατέρας του Jean Depuis, ο ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Depuis, αισθάνθηκε ότι το Βέλγιο χρειάζεται κάτι για να ανταγωνιστεί τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό της Αμερικής και του Disney και έτσι γεννήθηκε το Spirou.

Τα Στρουμφάκια, κέρδισαν καθολική αποδοχή και ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο τους, είχαν πλέον τις δικές τους ιστορίες. Ταυτόχρονα ο Dupuis ξεκίνησε την παραγωγή μικρών φιγούρων από PVC. Το 1965 έπαιξε στη βελγική τηλεόραση η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Οι περιπέτειες των Στρουμφ».

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Dupuis άρχισε να εκδίδει τόμους με τις ιστορίες που δημοσιεύονταν στο Spirou. O πρώτος τόμος των Στρουμφ κυκλοφόρησε το 1963 με το όνομα «Τα μαύρα Στρουμφάκια» και στις ΗΠΑ ο τίτλος άλλαξε σε «Μωβ Στρουμφάκια» αφού το κόμικ θεωρήθηκε ρατσιστικό.

Η έμπνευση από τη σκανδιναβική λαογραφία

Ο Peyo εμπνεύστηκε τους χαρακτήρες από τα trolls της σκανδιναβικής λαογραφίας. Σε αυτά τα παραδοσιακά παραμύθια, τα trolls είναι συνήθως ανόητα με αργά αντανακλαστικά. Ωστόσο, τα Στρουμφάκια αν και έμοιαζαν εξωτερικά, δεν είχαν την ίδια συμπεριφορά.

Ο ίδιος περιγράφοντας την Στρουμφίτα – τον μόνο θηλυκό χαρακτήρα – είπε: «Είναι σαγηνευτική, χρησιμοποιεί την πονηριά και όχι δύναμη για να πάρει αυτό που θέλει».

Η Στρουμφίτα δημιουργήθηκε από τον Γκαργκαμέλ (Δρακουμέλ στις ελληνόφωνες εκδοχές) ως μέρος της πλοκής για να σπέρνει τη ζήλεια ανάμεσα στα υπόλοιπα αρσενικά στρουμφάκια. Μάλιστα, η συνταγή του δαιμόνιοι μάγου ήταν «ζάχαρη και μπαχάρι, ένα δράμι κροκοδείλια δάκρυα, λίγο μυαλό πουλιού, μισό πακέτο ψεματάκια, τον ελιγμό της γάτας, την χάρη του παγωνιού και μία σκληρή πέτρα για καρδιά»

Τα πιο γνωστά Στρουμφάκια είναι:

1. Μπαμπαστρούμφ
2. Στρουμφίτα
3. Σπιρτούλης
4. Προκόπης
5. Ξεφτέρης
6. Χαχανούλης
7. Γκρινιάρης
8. Χουζούρης
9. Κοιμήσης
10. Λιχούδης
11. Σκουντούφλης
12. Μελένιος
13. Ντορεμί
14. Μουσούδης
15. Λουλούκος
16. Μουτζούρης
17. Μπιμπίκος
18. Μπιζέλης

Το 1976 η ταινία κινουμένων σχεδίων “Tα Στρουμφάκια και ο Μαγικός Αυλός” κυκλοφόρησε στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Με τη χρήση της 3D τεχνολογίας έχουν γυριστεί δύο κινηματογραφικές live action ταινίες το 2011 και το 2013 με τίτλο «Στρουμφάκια» και «Στρουμφακια 2», ενώ περιπέτειές τους μπορείτε να παρακολουθήσετε και στη σειρά του Netflix.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ (Global Smurfs Day) γιορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου, ημερομηνία γέννησης του δημιουργού τους, του βέλγου κομίστα Peyo (25 Ιουνίου 1928 – 24 Δεκεμβρίου 1992).