6 μύθοι γύρω από τη γονιμότητα

6 μύθοι γύρω από τη γονιμότητα

Αν τώρα παίρνετε χάπια αντισύλληψης δεν σημαίνει ότι αργότερα θα μειωθούν οι πιθανότητες να κάνετε παιδί. Μπορεί να μείνετε έγκυος ακόμη κι αν δεν είστε στις γόνιμες μέρες σας. Ίσως μείνετε έγκυος ακόμα και την πρώτη φορά που κάνετε σεξ. Σίγουρα κάποιες αλήθειες και κάποιοι μύθοι γύρω από τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη σας είναι ήδη γνωστοί, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που οι γυναίκες δεν γνωρίζουν και ντρέπονται να ρωτήσουν.

Ο Dr. Νικόλαος Ναούμ Μ.D. Μαιευτήρας Χειρουργός – Γυναικολόγος μιλά για τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη:

Μύθοι και αλήθειες

1ος Μύθος: Ο ακανόνιστος κύκλος της περιόδου δεν επηρεάζει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.
Η αλήθεια: Αν έχετε λιγότερες περιόδους το χρόνο, αυτόματα περιορίζονται οι πιθανότητες να συλλάβετε παιδί. Επίσης, αν ο κύκλος σας διαφοροποιείται σε διάρκεια από μήνα σε μήνα, θα είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε πότε ακριβώς έχετε ωορρηξία.

2ος Μύθος: Η σεξουαλική επαφή πάνω από μία φορά την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Η αλήθεια: Σε μία εκσπερμάτωση υπάρχουν εκατομμύρια σπερματοζωάρια, ωστόσο μόνο ένα γονιμοποιεί το ωάριο. Επιπλέον, κάθε φορά που ο σύντροφός σας εκσπερματίζει, η ποσότητα σπέρματος και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται.

3ος Μύθος: Η ηλικία δεν επηρεάζει την ικανότητα σύλληψης. Πολλές γυναίκες κάνουν παιδί στα 40.
Η αλήθεια: Η σύλληψη μετά τα 36 δυσκολεύει σημαντικά, ενώ αυξάνονται σχετικά οι πιθανότητες αποβολής ή προβλημάτων υγείας του μωρού. Ωστόσο, ο οργανισμός κάθε γυναίκας και η ωρίμανσή του διαφέρει.

4ος Μύθος: Τα ΣΜΝ που αντιμετωπίσατε νεότερη δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Η αλήθεια: Δυστυχώς, πολλά ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην σάλπιγγες. Γι’ αυτό, αν έχετε περάσει κάποιο από αυτά και θέλετε να μείνετε έγκυος καλό είναι να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε το γυναικολόγο σας.

5ος Μύθος: Ορισμένες στάσεις στο σεξ αυξάνουν την πιθανότητα σύλληψης;
Η αλήθεια: Η βαρύτητα δεν θα σας βοηθήσει. Μπορείτε πάντα να επιλέξετε τις στάσεις που σας ευχαριστούν περισσότερο.

6ος Μύθος: Για να μείνετε έγκυος πρέπει να περιμένετε την ωορρηξία.
Η αλήθεια: Λόγω ορμονών, η καλύτερη στιγμη είναι μία με δύο ημέρες πριν την ωορρηξία.

Διαβάστε επίσης

«Είμαι υπερπροστατευτική μαμά με τις 2 κόρες μου και θέλω να έχω τον έλεγχο…»

Tρία παιδιά και ένα διαζύγιο: Η ιστορία της γυναίκας, που θα διαβάσετε, είναι μια ιστορία νίκης