5 τρόποι για να ζητήσουν – και να λάβουν- βοήθεια οι νέοι γονείς

Περάσατε ήπια Covid-19: Δείτε τι μπορεί να σας έχει "αφήσει", σύμφωνα με νέα μελέτη

Το να επικοινωνείτε τις ανάγκες σας μπορεί να είναι δύσκολο σε κάθε στάδιο της ζωής σας και σίγουρα δεν γίνεται ευκολότερο αφού ένα μωρό μπαίνει σε αυτή.

Είναι ανθρώπινο να νιώθουμε άβολα όταν θέλουμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον, αλλά το να προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, ενώ η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει άρδην με ένα μωρό και ίσως και άλλα παιδιά στην οικογένεια, μπορεί να μας ξεθεώσει σωματικά και να μας κουράσει συναισθηματικά.

Το να μεγαλώνεις ένα μωρό απαιτεί απίστευτη ενέργεια, την οποία είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην μπορείτε να συγκεντρώσετε αμέσως μετά τον τοκετό ή ακόμα και καιρό αφού αυτός έχει περάσει.

Για να σας βοηθήσουμε να ανταπεξέλθετε συγκεντρώσαμε ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ζητήσετε – και να λάβετε – τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Ξεκαθαρίστε τις ανάγκες σας

Εν μέσω των στρεσσογόνων παραγόντων που επιφέρει η μετάβαση από την ζωή χωρίς παιδιά στην γονεϊκότητα, δεν σκεφτόμαστε πάντα καθαρά. Ανάμεσα σε βρώμικες πάνες, φανελάκια, κλάματα, αϋπνία μπορεί να νιώθετε πως χάνεστε σε έναν κυκεώνα υποχρεώσεων για το παιδί. Αν θέλετε να βάλετε σε πρόγραμμα την καθημερινότητά σας και να μπορέσετε να ζητήσετε βοήθεια, ξεκαθαρίστε τις ανάγκες σας. Πώς; Κρατήστε ημερολόγιο. Γράψτε καθημερινά σε λίστα (από τις πιο σημαντικές στις λιγότερο σημαντικές ανάγκες σας) τι πρέπει να κάνετε και αφού έχετε ταυτοποιήσει τις ανάγκες σας θα είναι πιο εύκολο και να το επικοινωνήσετε.

Επιλέξτε πώς θα σας βοηθούν

Όταν αισθάνεστε πως δεν ξέρετε τι ακριβώς να ζητήσετε από τους άλλους, δώστε τους επιλογές ή αφήστε εκείνους να σας προτείνουν πώς θα ήθελαν να συνδράμουν. Μία μητέρα, για παράδειγμα, μίλησε στην αγαπημένη της ξαδέρφη για κάτι που χρειαζόταν και εκείνη της πρότεινε τρεις τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να της φανεί χρήσιμη. Η μητέρα επέλεξε τον έναν και η ξαδέρφη της τη βοήθησε με μεγάλη χαρά.

Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στα social media μπορείτε να βρείτε στήριξη και από άλλες μαμάδες που βρίσκονται στην ίδια φάση με εσάς ή την έχουν περάσει. Μπορεί να μην υπάρξει στήριξη σε πρακτικά θέματα, αλλά ψυχολογικά θα βρείτε στήριγμα. Επίσης, το κινητό θα σας κρατήσει ξύπνια την ώρα που το μωράκι σας κλαίει το βράδυ και εσείς δεν μπορείτε να ανοίξετε τα μάτια σας.

Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού

Η βοήθεια από τους συγγενείς και τους φίλους μπορεί να σας φτάσει μέχρι ένα σημείο. Οι παιδίατροι, οι μαίες, οι ψυχολόγοι και οι οικογενειακοί σύμβουλοι υπάρχουν για κάποιον λόγο. Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, αν νιώσετε πως φτάνετε σε αδιέξοδο, ειδικά για ερωτήσεις που αφορούν θέματα ανατροφής του μωρού, όπως ο θηλασμός.

Μιλήστε ανοιχτά με τον σύντροφό σας

Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη συζήτηση που θα πρέπει να κάνετε. Αυτή η τόσο ζεστή σχέση πρέπει να διέπεται από ειλικρίνεια. Είναι σημαντικό να βρείτε την κατάλληλη ώρα και να συζητήσετε με τον σύντροφό σας για το τι ακριβώς νιώθετε και χρειάζεστε. Φυσικά, αυτό δεν θα γίνει μόνο μία φορά. Οι ανάγκες όλων μας αλλάζουν διαρκώς, πόσο μάλλον αν επηρεάζονται και από ένα μικρό μωράκι.

Στη σημερινή κοινωνία, όπου η πεποίθηση πως μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, είναι βαθιά ριζωμένη, η παραδοχή των αναγκών μας είναι πολύ δύσκολη. Όταν, όμως, τις αναγνωρίσουμε και αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι, τότε θα καταφέρουμε να ζητήσουμε βοήθεια και να ζήσουμε πιο ήρεμα και ευτυχισμένα.

πηγή: www.healthline.com