5 νοστιμότατες συνταγές για να φτιάξετε όλες τις ημέρες της εβδομάδας

Μια νέα εβδομάδα ξεκινά. Προκλήσεις, στόχοι, νέες περιπέτειες και στιγμές με τα παιδιά μας μας περιμένουν. Γιατί το μαγείρεμα να είναι ένα άγχος στην τόσο φορτωμένη καθημερινότητά μας;

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 5 συνταγές για να μαγειρέψετε όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Λεμονάτο κοτόπουλο με δενδρολίβανο

Υλικά:

1 κοτόπουλο κομμένο σε 8 κομμάτια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι δεντρολίβανο
1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 λεμόνι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Αλείφουμε το κοτόπουλο μέσα σε ένα βαθύ σκεύος με ελαιόλαδο, σκόρδο, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε και το λεμόνι σε κύβους. Το αφήνουμε να μαριναριστεί για μία ώρα. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε το κοτόπουλο σε ένα αντικολλητικό ταψί και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά και το γυρνάμε μόνο μια φορά. Σερβίρουμε με πουρέ ή πατάτες φούρνου.

Μοσχαράκι κοκκινιστό με αρακά

Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι σπάλα
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
500 γραμμάρια αρακάς
2 καρότα τριμμένα
1/2 φλυτζάνι κρασί άσπρο αρετσίνωτο
5 ώριμες τομάτες
2 κλωνάρια μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση: Αρχικά, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλατοπίπερο. Πλένουμε καλά το κρέας, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Παράλληλα, τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες. Σβήνουμε το κρέας με το κρασί και προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα, τον μαϊντανό, τη δάφνη, το αλατοπίπερο, και αρκετό νερό. Αφήνουμε το κρέας να σιγοβράζει για 45 λεπτά με 1 ώρα. Τακτικά παίρνουμε ένα πιρουνάκι και ελέγχουμε το μοσχαράκι μας αν τρυπιέται εύκολα. Όταν το μοσχαράκι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τον αρακά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 ακόμη λεπτά. Σερβίρετε ζεστό για μεγαλύτερη απόλαυση.

Φιογκάκια με σπανάκι και φέτα

Υλικά:

500 g ζυμαρικά φιογκάκια
30 g τυρί φέτα, κομμένη σε μικρά τετράγωνα κομμάτια
500 g φρέσκο σπανάκι ή κατεψυγμένο και ξεπαγωμένο, μόνο τα φύλλα
300 g μανιτάρια
100 g ελιές χωρίς κουκούτσι
400 g τομάτα καρέ
180 g πράσο, ψιλοκομμένο
100 g ελαιόλαδο
150 g ζωμός λαχανικών
1 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα φιογκάκια για 11 λεπτά. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το πράσο και το σοτάρουμε μαζί με τα μανιτάρια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Ρίχνουμε την τομάτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και τα ζυμαρικά. Μόλις ζεσταθούν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον βασιλικό, τη φέτα και τις ελιές.

Σούπα με φακές και ντομάτα

Υλικά:

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε φέτες
2 κουταλάκια του γλυκού κάρι σε σκόνη
400 ml γάλα
400 γραμμάρια ντομάτες κονκασέ
600 ml ζωμό κρέατος ή ζωμό λαχανικών
200 γραμμάρια φακές
μερικές φέτες ψωμί
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανό

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε κύβους. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι μαζί με το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να ξανθίνει. Στη συνέχεια ρίχνουμε στη κατσαρόλα τα καρότα και κάρυ. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Έπειτα ρίχνουμε το γάλα, τις ντομάτες, το ζωμό και ανακατεύουμε ρίχνοντας τις φακές. Μαγειρεύουμε με σκεπασμένο καπάκι για 25 λεπτά. Στη συνέχεια με μπλέντερ χειρός ανακατεύουμε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει μια απαλή βελούδινη υφή. Τοποθεττούμε τις φέτες ψωμιού στο φούρνο για λίγα λεπτά για να κάνει τραγανή κρούστα. Κόβουμε σε κομμάτια τα ψωμιά. Σερβίρουμε ζεστή σούπα με ψωμάκια και γαρνίρουμε με μαϊντανό.

Σούπα με τραχανά και λουκάνικα

Υλικά:

300 γρ. τραχανάς
300 ml φρέσκο γάλα
5 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
400 γρ. λουκάνικο χωριάτικο κομμένα σε φετάκια
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1 λίτρο νερό μαζί με το γάλα. Μόλις το υγρό πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά ανακατεύοντας διαρκώς. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι ο τραχανάς να φουσκώσει και να μαλακώσει και η σούπα να χυλώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις σταματήσει ο βρασμός και πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία ενσωματώνουμε το γιαούρτι, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγανάκι ροδίζουμε στο λάδι τις φέτες των λουκάνικων για 3-4 λεπτά. Σερβίρουμε την σουπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τη φέτα και το λουκάνικο. Εναλλακτικά, το λουκάνικο το σερβίρουμε στο πλάι.