Φτιάξτε Χριστουγεννιάτικα γλυκά με τα παιδιά σας στο σπίτι

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης συνομίλησε με τον αγαπημένο τηλεοπτικό σεφ Σάββα Σάββα ο οποίος μας προτείνει να φτιάξουμε Χριστουγεννιάτικα γλυκά με τα παιδιά μας στο σπίτι.

Σάββα μου, πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν ενθουσιάζει τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά η Χριστουγεννιάτικη ζαχαροπλαστική στο σπίτι;

«Σίγουρα! Η παρασκευή Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων είναι μια δραστηριότητα που ενώνει την οικογένεια. Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά ενθουσιάζονται για τη δημιουργική αυτή διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι πάντα ξεχωριστό».

Τα παιδιά μέσα από τη ζαχαροπλαστική πιστεύεις ότι αποκτούν νέα γευστικά ερεθίσματα και διεγείρουν με αυτό τον τρόπο και τη φαντασία τους;

«Σίγουρα, η ζαχαροπλαστική αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο για τα παιδιά να εξερευνήσουν νέες γεύσεις και υλικά. Εκτός από την απόκτηση νέων γευστικών ερεθισμάτων, αυτή η δραστηριότητα διεγείρει επίσης τη φαντασία τους και τους δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά».

Για να έχουμε “γλυκά” Χριστούγεννα λες να είναι απαραίτητη η ζαχαροπλαστική στο σπίτι με τα παιδιά μας;

«Η ζαχαροπλαστική δεν είναι απαραίτητη, αλλά αποτελεί μια υπέροχη ευκαιρία για οικογενειακή δραστηριότητα με δημιουργία και συνδυάζει την εκπαίδευση με τη διασκέδαση».

Σάββα μου, θα ήθελα να μας δώσεις 2 εύκολες συνταγές για Χριστουγεννιάτικα γλυκάκια που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι με τα παιδιά μας τις μέρες των εορτών.

«Φυσικά! Εδώ είναι δύο εύκολες συνταγές:

XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ
ΥΛΙΚΑ

250γρ βούτυρο, μαλακό
200γρ ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 αυγό
500γρ αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
Διάφορα διακοσμητικά για το icing

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C (αέρα).
Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφρώδες.
Προσθέστε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατέψτε.
Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμαράκι.
Σχηματίστε μπαλάκια από το ζυμάρι και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί.
Ψήστε για περίπου 10-12 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα διακοσμήσετε.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7γρ ξηρή μαγιά
75γρ ζάχαρη
250ml γάλα, χλιαρό
1 αυγό
75γρ βούτυρο, λιωμένο
1/2 κ.γ. αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

100γρ βούτυρο, μαλακό
150γρ ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλα

YΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

100γρ κρεμώδες τυρί (cream cheese)
50γρ βούτυρο, μαλακό
100γρ ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τη ξηρή μαγιά με το χλιαρό γάλα και αφήνετε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αυγό, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι.
Προσθέστε το μίγμα με τη ξηρή μαγιά και ζεστό γάλα στο μπολ με τα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο, λεπτό φύλλο.
Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης (βούτυρο, ζάχαρη, κανέλα) και απλώστε το μίγμα πάνω στο φύλλο ζύμης.
Ανακατεύετε το φύλλο ζύμης με τη γέμιση και ξεκινήστε να αναπροσαρμόζετε σε ένα ρολό.
Κόψτε το ρολό σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και αφήστε τα σκεπασμένα για 3 ώρες μέχρι να φουσκώσουν πολύ καλά.
Ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
Ενώ τα ρολάκια ψήνονται, ανακατέψτε τα υλικά του γλάσου.
Αφήστε τα ρολάκια να κρυώσουν λίγο και απλώστε το γλάσο από πάνω τους».

Διαβάστε επίσης:

Λούτρινα παιχνίδια σε 1800 παιδιά για τις γιορτές, από εκστρατεία του ΠΣΣΕ

5 συμβουλές από τον παιδίατρο για να καταναλώνουν τα παιδιά λιγότερη ζάχαρη στις γιορτές