Αν έχετε οικογένεια και παιδιά τότε σίγουρα αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα προβληματίζεστε για το τι θα μαγειρέψετε, ειδικά αν γυρίζετε αργά στο σπίτι ή όλη την ημέρα τρέχετε σε υποχρεώσεις και δεν προλάβαίνετε ούτε να σκεφτείτε το μαγείρεμα.
Για να σας βγάλουμε από τη δύσκολη θέση της αναζήτησης σας παρουσιάζουμε 3 συνταγές που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν γευστικότατα τα βράδια της γεμάτης και κουραστικής εβδομάδας σας.
Ομελέτα φούρνου
Υλικά:
2 κούπες γάλα
10 αυγά
1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
1 κούπα ζαμπόν σε κύβους
¼ της κούπας φύλλα μαϊντανού
1 κουταλάκι αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο και λαδώστε ελαφρά ένα ταψί. Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ με το γάλα. Προσθέστε το τυρί, το ζαμπόν και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώστε και μεταφέρετε στο ταψί.
Ψήστε για 45 λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι το πάνω μέρος έχει χρυσίσει. Αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά και μετά σερβίρετε.
Ζυμαρικά με γαρίδες και λαχανικά
Υλικά:
500γρ. Spaghetti fusilli (βίδες)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 πράσα (κρατήστε μόνο τη ρίζα), κομμένα κατά μήκος
500γρ. γαρίδες καθαρισμένες
Ξύσμα από ένα λεμόνι
¾ της κούπας κρέμα γάλακτος
280 γρ. σπανάκι baby
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα και επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα. Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τα πράσα με μισή κουταλιά αλάτι και λίγο πιπέρι. Αφήστε τα να μαλακώσουν, ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 3 με 5 λεπτά. Προσθέστε τις γαρίδες και τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε συχνά, μέχρι οι γαρίδες να γίνουν καλά.
Στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια προσθέστε την κρέμα γάλακτος και λίγο αλάτι και αφήστε τα να σιγοβράσουν ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι η κρέμα να δέσει ελάχιστα, για περίπου 1 ή 2 λεπτά. Προσθέστε τις γαρίδες και το σπανάκι στο μείγμα και ανακατέψτε όλα τα υλικά.
Πίτσα μαργαρίτα
Υλικά:
Για την βάση:
300γρ. αλεύρι για ψωμί
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
200ml ζεστό νερό
Για τη σάλτσα:
100ml πολτός τομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικός αποξηραμένος
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Για το topping:
125γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες
1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα
1 χούφτα τοματάκια cherry κομμένη στα δύο
1 χούφτα φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Αρχικά, φτιάξτε τη βάση. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέστε το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη. Ζυμώστε για περίπου 5 λεπτά σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, σκεπάστε την και αφήστε στην άκρη. Στο μεταξύ φτιάξτε τη σάλτσα, ανακατεύοντας τον πελτέ τομάτας, το σκόρδο και τον βασιλικό. Αλατοπιπερώστε και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου όσο θα ανοίγετε τη ζύμη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε την ζύμη σε δύο, λεπτές στρογγυλές βάσεις και τοποθετήστε τις σε ρηχά ταψιά με αλευρωμένο χαρτί ψησίματος, γυρίζοντας το φύλλο στις άκρες προς τα μέσα. Προσέξτε η ζύμη σας να είναι αρκετά λεπτή, γιατί θα φουσκώσει στο ψήσιμο.
Απλώστε τη σάλτσα, το τυρί, τα τοματάκια και το βασιλικό πάνω στη ζύμη, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε στους 240ο στον αέρα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχετε μία τραγανή πίτσα.