10 πράγματα που πρέπει να διδάξεις το παιδί σου πριν ξεκινήσει παιδικό σταθμό

Τα χρόνια πέρασαν πολύ γρήγορα και το παιδάκι σας ετοιμάζεται για τον παιδικό σταθμό. Πρώτη φορά το αποχωρίζεστε και νιώθετε μεγάλο άγχος, όπως και εκείνο. Μία δασκάλα και μαμά, η οποία έχει στείλει τα παιδιά της ήδη στο σχολείο μοιράζεται μαζί μας 10 πρακτικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο ευκολότερη τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά.

Διδάξτε το παιδί:

Πώς να χρησιμοποιεί τα δοχεία φαγητού

Οι ώρες που το παιδί τρώει στον παιδικό σταθμό είναι συγκεκριμένες. Αν το σχολείο που θα πάει το παιδί σας δεν του προσφέρει φαγητό και πρέπει να παίρνει από το σπίτι, τότε δείξτε του νωρίτερα πώς να ανοίγει, να κλείνει και να φροντίζει τα δοχεία φαγητού του. Φυσικά, το παιδί θα πρέπει να ξέρει πώς να φάει μόνο του χρησιμοποιώντας το σερβίτσιο του.

Πώς να ακολουθεί απλές εντολές

Φυσικά και οι δάσκαλοι στον παιδικό σταθμό δεν περιμένουν τα παιδιά να ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν. Η μετάβαση στον παιδικό σταθμό, όμως, θα γίνει ευκολότερη αν το παιδί σας μπορεί να καταλάβει και να υπακούσει σε απλές εντολές όπως, «κάθισε μαζί μας στο τραπέζι» ή «μπείτε στη σειρά» κ.ά.

Πώς να ντύνεται

Δείξτε στο παιδί πώς να φορά το μπουφάν του, να κουμπώνει το παντελόνι του ή – αν είναι δυνατόν – να δένει τα κορδόνια του. Αυτή η ικανότητα, θα του φανεί πολύ χρήσιμη, ειδικά τον χειμώνα οπότε και θα χρειάζεται να φορά περισσότερα ρούχα και αξεσουάρ, όπως γάντια και κασκόλ.

Πώς να προσέχει τα πράγματά του

Με αυτό ίσως δυσκολευτείτε λιγάκι, αλλά θα τα καταφέρετε. Τα παιδιά πολύ συχνά, ξεχνούν, μπερδεύουν και παραμελούν τα πράγματά τους. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην χάνουν τα πράγματά τους είναι να τα «σημαδέψετε» με το όνομα των παιδιών. Για να καταφέρουν, όμως, τα παιδιά να προσέχουν πραγματικά τα υπάρχοντά τους πρέπει να μάθουν από το σπίτι να φροντίζουν για αυτά. Έτσι την επόμενη φορά που θα παίξετε πείτε στο παιδί να μαζέψει τα παιχνίδια του και να τα τοποθετήσει στη θέση τους. Όταν αλλάξει ρούχα να βάλει εκείνα που δεν θα φορέσει στα άπλυτα ή να αφήσει τα παπούτσια του στο σωστό ράφι της παπουτσοθήκης όταν τα βγάλει. Έτσι σιγά σιγά θα μάθει να είναι υπεύθυνο απέναντι στα αντικείμενα που του ανήκουν και στο σχολείο.

Πώς να κοιμάται

Τα παιδιά σήμερα δείχνουν πάντα κουρασμένα και αυτό οφείλεται στο φορτωμένο πρόγραμμά τους, αλλά και στον ελλιπή νυχτερινό ύπνο τους. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ύπνου για τα παιδιά πριν ακόμα το σχολείο ξεκινήσει και εφαρμόστε το χωρίς αλλαγές. Αν στον παιδικό που θα πάει το παιδί επιτρέπεται και ο μεσημεριανός ύπνος, τότε φροντίστε να «εκπαιδεύσετε» το παιδί και σε αυτόν.

Πώς να αναγνωρίζει το όνομά του

… όταν το δει γραμμένο. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να ξέρει και να το διαβάζει ή να το γράφει, αλλά και μόνο η αναγνώρισή του ονόματός του πάνω σε ένα καρτελάκι ή ταμπελάκι θα βοηθήσει πολύ τις δασκάλες του παιδιού, αλλά και το ίδιο το παιδί στην προσαρμογή του.

Πώς να χρησιμοποιεί την τουαλέτα

Τα ατυχήματα στην τουαλέτα μπορούν πολύ συχνά μπορούν να γίνουν στο σχολείο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι δάσκαλοι. Γι’ αυτό καλό θα είναι να έχετε πάντα μία αλλαξιά ρούχων στην τσάντα του παιδιού, αλλά και να του έχετε μάθει να χρησιμοποιεί σωστά την τουαλέτα.

Πώς να διαβάζει ένα βιβλίο

Όχι δεν εννοώ να αναγνωρίζει λέξεις και να τις διαβάζει όπως κάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά ή οι ενήλικες. Αλλά θα πρέπει να ξέρει πώς να κρατάει ένα βιβλίο, πώς να γυρίζει σελίδες και πώς να σέβεται τα βιβλία. Για να το καταφέρετε αυτό πρέπει να του διαβάζετε όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και καθημερινά.

Πώς να αντέχει μακριά σας για αρκετή ώρα

Αρκετά παιδιά, ειδικά τις πρώτες μέρες στον παιδικό, αγχώνονται και δεν μπορούν να αποχωριστούν τους γονείς τους. Για να περάσετε όσο γίνεται ομαλότερα αυτό το στάδιο προσπαθήστε να αφήνετε το παιδί από μικρή ηλικία να καταπιάνετε με δραστηριότητες οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την παρουσία σας. Οι πρώτες μέρες στον παιδικό σταθμό θα είναι απαιτητικές και για εσάς και για το παιδί σας. Οπλιστείτε με υπομονή και τα πράγματα θα βελτιωθούν με τον καιρό.

Πώς να περνά καλά στον παιδικό

Αν αυτό είναι το τελευταίο καλοκαίρι που περνάτε με το παιδί σας πριν τον παιδικό σταθμό, διασκεδάστε το όσο περισσότερο μπορείτε. Αποφύγετε το άγχος για πράγματα για τα οποία τα παιδιά δεν είναι ακόμη έτοιμα και χαρείτε όσο μπορείτε τα ξένοιαστα χρόνια του παιδιού στον παιδικό. Αυτό είναι το στάδιο που το παιδί θα μαθαίνει χωρίς απαιτήσεις και άγχη για διάβασμα και υποχρεώσεις.

Πηγή: scarymommy.com