10 παραμυθένια χρώματα για να βάψετε το δωμάτιο του παιδιού σας

To καλοκαίρι είναι μία εποχή που πολλοί από εμάς επιλέγουμε να κάνουμε αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού και κυρίως να το βάψουμε, λόγω της ιδανικής θερμοκρασίας.

Πόσο μάλλον αν ετοιμάζεται να έρθει ένα παιδάκι στον κόσμο και ψάχνουμε ιδέες για τη διακόσμηση του δωματίου του.

Αν έχετε ήδη παιδί και θέλετε να αλλάξετε χρώμα στο δωμάτιό του, κρατήστε στο μυαλό σας, ότι όλα λατρεύουν τα έντονα χρώματα και τα σχέδια. Παράλληλα, αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι η ισορροπία.

Μπορείτε να επιλέξετε χρώματα για τον τοίχο με κάποιο έντονο χρώμα ή να συμπληρώσετε αντιστοίχως μία απαλή απόχρωση με δυναμικά αξεσουάρ. Έτσι, τα χρώματα θα προσφέρουν ερεθίσματα στο παιδί, χωρίς να επικρατεί «φασαρία».

Ας δούμε, λοιπόν, 10 εντυπωσιακά χρώματα για κάθε γούστο, είτε έχετε κοριτσάκι, είτε αγοράκι.

1. Πορτοκαλί

Θα σκεφτεί κανείς τώρα: «Μα πορτοκαλί;» Είναι ένα ιδιαίτερα παρεξηγημένο χρώμα για παιδικό δωμάτιο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος στον κόσμο της διακόσμησης. Είναι ένα πολύ ζεστό και νεανικό χρώμα που ταιριάζει απόλυτα σε κάθε παιδικό δωμάτιο. Είναι το χρώμα της αισιοδοξίας και θεωρείται ότι ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την κοινωνικότητα και τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

2. Πράσινο

Το χρώμα της ελπίδας, λέγαμε μικροί, ενώ αν θέλουμε να το ανάγουμε στην ινδική φιλοσοφία, το πράσινο ανήκει στο τσάκρα της καρδιάς. Όπως τα περισσότερα φυσικά χρώματα τοίχου για παιδικό δωμάτιο έτσι και το πράσινο θεωρείται ως ένα από τα πλέον κατάλληλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο χαλαρώνει το πνεύμα και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ανάγνωσης και της κατανόησης του κειμένου από το παιδί σε μικρή ηλικία.

3. Μπλε

Αγαπημένο χρώμα, της ηρεμίας και της γαλήνης, έχε χαρακτηριστεί και ως το χρώμα του ύπνου, γεγονός που εξηγεί σε σημαντικό βαθμό γιατί είναι ιδανική επιλογή. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το μπλε και οι αμέτρητες αποχρώσεις του μειώνουν το αίσθημα του άγχους και ρίχνουν τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση.

4. Κίτρινο

Το χρώμα του ήλιου, του πλούτου, του φωτός! Κι όμως, μετά το μπλε, το αγαπημένο κίτρινο θεωρείται η καλύτερη επιλογή χρώματος για το υπνοδωμάτιο

To κίτρινο ηρεμεί το νευρικό μας σύστημα και μας χαλαρώνει, ενώ οι απαλές του αποχρώσεις αμέσως μεταμορφώνουν την ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου και «ζεσταίνουν» το χώρο.

Όσο για το χρώμα τοίχου για παιδικό δωμάτιο, συνιστά μία ιδανική λύση, αφού ταιριάζει τόσο σε κοριτσίστικο όσο και σε αγορίστικο στυλ. Το μοναδικό αρνητικό; Αποτελεί ένα «δύσκολο» χρώμα που απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία για να δείχνει υπέροχο! Μην ξεχνάτε, ότι είναι ένα από τα δύο χρώματα του 2021 της Pantone (μαζί με το γκρί, αλλά αφήστε το αυτό για το παιδικό δωμάτιο).

5. Μπεζ

Μπορεί να μην είναι -ας το πούμε- ένα χαρούμενο χρώμα, ωστόσο είναι πασπαρτού. Κι αυτό για έναν απλό λόγο. Ταιριάζει με τα πάντα σε όποιο χώρο και να μπει και σου αφήνει απεριόριστες επιλογές για τη διακόσμηση του χώρου. Άρα είναι και πάλι ο «βασιλιάς» ανάμεσα στα ουδέτερα χρώματα για παιδικό δωμάτιο. Αν επιλέξετε αυτό το χρώμα, τότε μπορείτε να «παίξετε» με τα έπιπλα και τη διακόσμηση χωρίς να προβληματίζεστε.

6. Πράσινο της Μέντας

Χαλαρωτικό και ενδιαφέρον, το πράσινο της μέντας θα δώσει έναν πρωτότυπο τόνο στο παιδικό δωμάτιο. Επίσης σαν απόχρωση είναι γνωστή για το ότι ηρεμεί και αυξάνει τη συγκέντρωση του παιδιού.

7. Μωβ της λεβάντας

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση που είναι κατάλληλη ανεξάρτητα από το φύλο του παιδιού σας. Το μωβ της λεβάντας αυξάνει τη δημιουργικότητα του παιδιού χωρίς να δημιουργεί υπερένταση. Όπως και η μυρωδιά της λεβάντας είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση.

8. Ανοιχτό γαλάζιο

Από τους πρωταγωνιστές στα ουδέτεραγια παιδικό δωμάτιο. Διάλεξε την παστέλ απόχρωση του γαλάζιου για το αγορίστικο ή κοριτσίστικο παιδικό δωμάτιο και δε θα χάσετε

9. Πετρόλ

Το πετρόλ συνδυάζεται εύκολα με πορτοκαλί και μπεζ. Βάψτε τους τοίχους του βρεφικού δωματίου πετρόλ και διακοσμήστε με παιχνίδια και έπιπλα σε πορτοκαλί, λευκό και μπεζ. Μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε αυτές τις αποχρώσεις τόσο σε κοριτσίστικο όσο και σε αγορίστικο δωμάτιο.

Αν το δωμάτιο είναι κοριτσίστικο μπορείτε να συνδυάσετε με περισσότερο πορτοκαλί ή και ροζ χρώμα στη διακόσμηση, ενώ αν ο δωμάτιο προορίζεται για αγόρι δώστε περισσότερη βαρύτητα στο μπεζ και το λευκό. Προτιμήστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό πετρόλ για να μην φαίνεται το δωμάτιο σκοτεινό.

10. Λευκό

Στην περίπτωση του λευκού μπορείς να το συνδυάσετε με ένα πιο έντονο χρώμα αλλά δεν πρέπει να ξεχάσετε ότι το άσπρο λερώνεται αρκετά εύκολα, οπότε ίσως δεν είναι η ιδανική επιλογή για ένα παιδικό δωμάτιο. Φροντίστε, λοιπόν, στον τοίχο απέναντι από το κρεβάτι να του να διαλέξετε ένα απαλό χρώμα για να ηρεμεί το παιδί.