10 λόγοι που ο Κύβος του Ρούμπικ μπορεί να κάνει τα παιδιά εξυπνότερα

10 λόγοι που ο Κύβος του Ρούμπικ μπορεί να κάνει τα παιδιά εξυπνότερα

Υπάρχουν πολλές σπαζοκεφαλιές και γρίφοι που βελτιώνουν την δύναμη του παιδικού εγεκφάλου. Ωστόσο, ένα είναι εκείνο που δεν χρειάζεται καν συστάσεις. Και ποιος δεν γνωρίζει το πολύχρωμο κυβάκι με τις έξι έδρες, η κάθε μία χωρισμένη σε εννέα επί μέρους τετραγωνάκια. Είναι ο Κύβος του Ρούμπικ.

Ο Κύβος του Ρούμπικ δεν είναι μόνο ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για τα παιδιά, αλλά μπορεί να οξύνει την εγκεφαλική τους λειτουργία.

Με αφορμή τη γέννηση του εφευρέτη του διάσημου κύβου, του Ούγγρου γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής, Έρνε Ρούμπικ, σας παραθέτουμε δέκα λόγους, για τους οποίους το εν λόγω παιχνίδι βοηθά στην καλλιέργεια της παιδικής ευφυΐας.

Ο δεκαλογος του κυβου

1. Ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται οδηγίες

Στην κορυφή της λίστας των πλεονεκτημάτων του Κύβου του Ρούμπι, είναι ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται οδηγίες χρήσης. Δεν υπάρχουν κανόνες που να οδηγούν στη λύση. Απλά δώστε στα χέρια τους τον κύβο και θα δείτε πώς λάμπουν τα μάτια τους, όταν φτάνουν στις μικρές τους νίκες. Δεν υπάρχουν κανόνες που χρειάζονται κατανόηση του σχεδιαστή του παιχνιδιού. Είναι ένα απλός, αλλά όχι εύκολος γρίφος για να τον λύσουν τα παιδιά. Ωστόσο, θα καταλάβει ότι για να το λύσει θα προσπαθήσει διάφορους συνδυασμούς και κινήσεις.

2. Ενισχύει τις ικανότητες λύσεις προβλημάτων

Χαρίστε στο παιδί σας έναν Κύβο του Ρούμπικ και θα οξύνετε τις ικανότητες τους να λύνουν προβλήματα. Μέσα από τη διαδικασία της προσπάθειας και του λάθους, θα μάθει την σημασία της κάθε κίνησης που θα τα φέρει κοντά στη λύση. Έτσι, θα προσπαθήσει να λύσει το γρίφο εστιάζοντας στα πολλαπλά μοτίβα. Αυτή η διαδικασία των πολλαπλών κινήσεων θα ανοίξει το δρόμο στο παιδί να αναπτύξει μία ξεκάθαρη κατανόηση της διαδικασίας λύσης του προβλήματος.

3. Προσήλωση και αποφασιστικότητα

Οποιοσδήποτε γρίφος που αναπτύσσει την προσπάθεια και το λάθος επιτρέπει στον παίχτη να δοκιμάσει πολλούς τρόπους για να τον λύσει. Μέσα από αυτήν την εξάσκηση και τις διάφορες πιθανότητες και συνδυασμούς επιφανειών και τετραγώνων, το παιδί ξεκινά να ενισχύει την αποφασίστικότητά του να λύσει το παζλ. Παράλληλα, αναπτύσσει τη συγκέντρωσή του και έτσι την ενισχύει και την καλλιεργεί.

4. Όταν συνεργάζονται χέρια και μάτια

Με τον κύβο στο χέρι, το παιδί αποκτά ένα πιο κοφτερό μυαλό, που αναπτύσσεται από τη συνεργασία ματιών και χεριών, ενώ ανοίγει το μονοπάτι για την βελτίωση της μνήμης. Ενώ το μυαλό τρέχει για να σκεφτεί έναν αριθμό εναλλακτικών κινήσεων, τα μάτια και τα χέρια βρίσκονται σε μία τέλεια ενότητα.

5. Είναι όλα θέμα ικανότητας και όχι τύχης

Η ενασχόληση με τον Κύβο του Ρούμπικ χτίζει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, με κάθε μικρή του νίκη. Αρχίζει να απολαμβάνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης μίας δουλειάς με ισχυρή πεποίθηση, ότι μπορεί να λύσει κάθε γρίφο. Πιστεύοντας στο αφήγημα, ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, θα βάλει όλα του τα δυνατά για να δώσει τη λύση.

6. Οι ικανότητες παρατήρησης οδηγούν σε πολλά άλλα θετικά αποτελέσματα

Αν το παιδί κολλήσει με τον Κύβο, σπό τη στιγμή που θα τον πάρει στα χέρια του, τότε αρχίζει να τον παρατηρεί πιο εξονυχιστικά. Απολαμβάνει τα σχέδια και πειραματίζεται μέχρι να φτάσει στη λύση. Με καθημερινή εξάσκηση, όλες οι νοητικές λειτουργίες που αναπτύσσει το παιδί, θα το μετασχηματίσει σε έναν άνθρωπο με πολλαπλές ικανότητες.

7. Η ανταμοιβή είναι τεράστια

Η επιτυχία με τον Κύβο του Ρούμπικ επέρχεται όταν η κάθε πλευρά έχει το ίδιο χρώμα. Το παιδί που θα λύσει τον κύβο πλέον απολαμβάνει την επιτυχία του και θαυμάζει τις ικανότητές του. Από αυτό κερδίζει πολλά στις γνωστικές λειτουργίες του που ανοίγουν το δρόμο για μία καλύτερη σκέψη και μνήμη. Και ναι όλα αυτά χάρη στον Κύβο του Ρούμπικ.

8. Το μυαλό βρίσκεται στο επίκεντρο

Όταν επικεντρώνονται σε ένα τρισδιάστατο παζλ αυτό μπορεί να βελτιώσει την αντίληψη για το χώρο και τις ικανότητες ανάλυσης.

9. Η απόλυτη αίσθηση της νίκης

Η αυθεντία έρχεται με την πρακτική. Είναι αλήθεια ότι με τον κύβο, το παιδί νιώθει την απόλυτη ευχαρίστηση, όταν φτάνει στη λύση. Και αυτή η απόλυτη αίσθηση της νίκης, είναι αυτή που θα τη λατρεύει μια ζωή.

10. Τη βαρεμάρα κάνει πέρα

Αν έχετε ένα υπερδραστήριο παιδί ή ένα παιδί που βαριέται εύκολα, ο Κύβος είναι η κατάλληλη ασχολία. Είναι ο πλέον ιδανικός τρόπος να απασχολούν αυτά τα παιδιά το μυαλό τους, να να εστιάζουν τόσο σε απλά, όσο και σε πολύπλοκα βήματα. Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!

Ποιος είναι ο Έρνε Ρούμπικ

Ο Erne Rubik είναι ένας παγκοσμίως γνωστός εφευρέτης παιχνιδιών παζλ. Η πατρίδα του η Ουγγαρία είναι Ο Έρνε Ρούμπικ (Erno Rubik) γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1944.

Κατάγεται από την Ουγγαρία και είναι γλύπτης και καθηγητής της αρχιτεκτονικής. Το όνομά του έγινε διάσημο, από τα μηχανικά παζλ που κατασκεύασε, τα οποία πήραν το όνομά του: ο κύβος του ρούμπικ, το μαγικό του Ρούμπικ και το ρολόι του Ρούμπικ.

Τα παζλ αυτά έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη δεκαετία του ’80 και αποτελούν ακόμη και σήμερα αγαπημένες σπαζοκεφαλιές μικρών και μεγάλων. Πιο δημοφιλής είναι βέβαια ο κύβος του, μία πλαστική κατασκευή, αποτελούμενη από 26 πολύχρωμα κυβάκια, τα οποία περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα. Στόχος του παιχνιδιού είναι κάθε πλευρά του κύβου να έχει ένα ενιαίο χρώμα.

Ο Ρούμπικ επινόησε τον κύβο του το 1974 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια κομμάτια. Μάλιστα διοργανώνονται και τουρνουά για τους φανατικούς, οι οποίοι διαγωνίζονται για το ποιος θα λύσει τον γρίφο ταχύτερα.

Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε στις 5 Ιουνίου του 1992 στη Βουδαπέστη, με νικητή τον βιετναμέζο φοιτητή Μινχ Τάι, ο οποίος έλυσε τον γρίφο σε 25’’98. Το παγκόσμιο ρεκόρ το κατέχει από τις 16 Οκτωβρίου του 2004 ο ιάπωνας μαθητής Σοτάρο «Μάκι» Μακισούμι με 14’’52.

Σήμερα, ο Έρνε Ρούμπικ διδάσκει αρχιτεκτονική στο πολυτεχνείο της Βουδαπέστης και εργάζεται για την ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών. Από τα κέρδη του έχει ιδρύσει το Διεθνές Ίδρυμα Ρούμπικ, που δίνει υποτροφίες σε ταλαντούχους νεαρούς μηχανικούς και σχεδιαστές.

Διαβάστε επίσης:  

Η ευφυΐα του παιδιού είναι κληρονομική; Μία γενετίστρια εξηγεί και δίνει απαντήσεις

«Μου είπαν να πάρω το παιδί μου και να φύγω από το σχολείο, επειδή ήταν πολύ έξυπνο»

 5 απλοί τρόποι για να οξύνετε την ευφυΐα του παιδιού σας