Ζαχαροπλαστική και παιδιά: Γιατί τα ενθουσιάζει;

Η ενασχόληση με τη ζαχαροπλαστική ενθουσιάζει άραγε τα παιδιά; O δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που ακολουθεί με τον pastry chef Αρέστη Αριστείδου μας λένε επίσης αν η μαγειρική ή η ζαχαροπλαστική είναι η πιο κατάλληλη ενασχόληση για τους μικρούς μας φίλους.

Κύριε Αριστείδου, θα λέγατε ότι η ζαχαροπλαστική είναι μια δημιουργική απασχόληση και για τα παιδιά; Πείτε μας περισσότερα για αυτό.

«Η ζαχαροπλαστική και γενικότερα η κουζίνα θα έλεγα πως είναι από τα πιο δημιουργικά επαγγέλματα. Είναι απολαυστική αφού ένας άνθρωπος μπορεί να το εξασκήσει τόσο σαν επάγγελμα αλλά και σαν χόμπι. Πολλοί άνθρωποι μαρτυρούν πως η κουζίνα είναι ένας χώρος ο οποίος ξεκουράζει το μυαλό αλλά και το πνεύμα. Εξάλλου, πολλά ζευγάρια περνούν αρκετό χρόνο στη κουζίνα με τα παιδιά τους αφού είναι κάτι το οποίο λατρεύουν τα παιδιά κάθε ηλικίας».

Με τη ζαχαροπλαστική πιστεύετε ότι τα παιδιά εμπλουτίζουν τις δεξιότητές τους και οργανώνουν τη σκέψη τους;

«Η ζαχαροπλαστική ανήκει στα επαγγέλματα της τέχνης και της δημιουργίας. Καθετί που φτιάχνουμε περνά πρώτα από το μυαλό και δημιουργεί το σώμα. Η οργάνωση στη σκέψη για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη κάθε συνταγή είναι το πιο σημαντικό. Η δεξιότητα θα αποκτηθεί αφού σε πεισμώνει μέχρι να τελειοποιήσεις αυτό που φτιάχνεις».

Η μαγειρική ή η ζαχαροπλαστική είναι η πιο κατάλληλη ενασχόληση για τους μικρούς μας φίλους;

«Αν και αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική είναι το ίδιο επάγγελμα μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το μόνο κοινό τους στοιχείο είναι η ατομική υγιεινή και οι κανόνες ασφαλείας σε μια κουζίνα. Φτιάχνοντας ένα γλυκό θα πρέπει να είσαι πιστός στη συνταγή και να την ακολουθείς βήμα-βήμα αφού ένα μικρό λάθος ίσως σου καταστρέψει εντελώς το γλυκό. Πιστεύω ότι η ζαχαροπλαστική είναι η καταλληλότερη για μικρά παιδιά παράλληλα όμως και η μαγειρική σε φέρνει σε άμεση τριβή με τη κουζίνα και τη φαντασία της δημιουργίας».

Θα ήθελα να μας δώσετε 2 εύκολες συνταγές για γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι με τα παιδιά μας.

ΚΕΙΚ ΚΑΡΟΤΟΥ ΣΕ ΜΠΑΡΕΣ

Υλικά

100 γρ τριμμένο καρότο
60 γρ φυστικοβούτυρο
20 γρ λάδι καρύδας, λιωμένο
60 γρ γάλα
1 αυγό
1 κ.σ. μέλι (για παιδιά άνω του έτους)
40 γρ νιφάδες βρώμης
60 γρ αλεύρι δίκοκκο σιτάρι
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κανέλα
30 γρ σταφίδες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις. Aπλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ. Σε ένα δοχείο ανάμειξης ανακατεύουμε το τριμμένο καρότο, το αυγό, το γάλα, το μέλι, το λάδι καρύδας και το φυστικοβούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, το μπέικιν και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και τοποθετούμε στο φούρνο στην μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε μπάρες.

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΆΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υλικά

400 γρ. σοκολάτα υγείας ψιλοκομμένη
160 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ χυμό φρουτοποτού
κακάο
5 φοινίκια πολτοποιημένα
φιστίκι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τη σοκολάτα. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι απ’ τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μέλι, το λικέρ και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη ποσότητα απ’ το μπολ και πλάθουμε σε μπαλάκια τα τρουφάκια. Τα καλύπτουμε με κακάο, φιστίκι ή οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμούμε.

Πολλοί λένε κύριε Αριστείδου «ο έρωτας περνάει από το στομάχι», «γλυκός πειρασμός η σοκολάτα». H ζαχαροπλαστική είναι μια πραγματική έκφραση αγάπης;

«Πιστεύω με τα χίλια σε αυτή τη φράση. Είναι ο απόλυτος έρωτας η ζαχαροπλαστική αφού όταν αγαπάς αυτό που φτιάχνεις, μετατρέπεται σε πάθος το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιληφθεί».

Διαβάστε επίσης:

Κολοκύθες Halloween: Στο βοτανικό πάρκο Cyherbia

Φυτεύουμε 300 δεντράκια σε ένα όμορφο χωριό της Λευκωσίας