Βοηθήστε το Παιδί σας να αποκτήσει σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Για πολλούς γονείς το να προσπαθούν να πείσουν το υπερκινητικό παιδί τους να πάει για ύπνο μοιάζει με εφιάλτη! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, ένα σταθερό ωράριο είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών να υιοθετήσουν σωστές συνήθειες ύπνου. Μια καθημερινή ρουτίνα όσον αφορά το πρόγραμμα του ύπνου δεν βοηθά τα παιδιά μόνο να κοιμηθούν πιο γρήγορα, αλλά είναι περισσότερο πιθανό να καταφέρουν να κοιμηθούν κατά μέσο όρο μία ώρα παραπάνω, χωρίς να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παρά τα πλεονεκτήματα ενός σταθερού ωραρίου, μεταξύ των οποίων η καλύτερη συμπεριφορά των παιδιών κατά τις ώρες εγρήγορσης, λιγότερο από το 50% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν υιοθετήσει για τα παιδιά τους ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Η έρευνα η οποία εξέτασε 10.085 μητέρες από 14 διαφορετικές χώρες, αποκάλυψε επίσης ότι οι μητέρες που εφαρμόζουν συγκεκριμένα προγράμματα ύπνου ανέφεραν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η θετική επίδραση στον ύπνο βρεφών, νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας βρέθηκε να αυξάνεται με την υιοθέτηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου του επιστημονικού περιοδικού Sleep, διαπίστωσε ότι η υιοθέτηση ενός σωστού και σταθερού ωραρίου από μικρή κιόλας ηλικία μπορεί να είναι ευεργετική. Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η καθημερινή ρουτίνα του παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει ένα σύνολο από ευχάριστες και ήρεμες δραστηριότητες που προηγούνται του ύπνου του. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το βούρτσισμα των δοντιών και η ανάγνωση ενός παραμυθιού είναι όλες δραστηριότητες που προτείνονται από τους ειδικούς.

«Είναι κάτι σαν τις υπόλοιπες πρακτικές της υγείας: Να κάνουμε κάτι μόνο για μία ημέρα την εβδομάδα είναι καλό, να το κάνουμε για τρεις ημέρες την εβδομάδα είναι καλύτερο και να το κάνουμε σε καθημερινή βάση είναι τέλειο», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Jodi Mindell, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Saint Joseph’s University και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.