Όταν το παιδί έχει υγρό στο αυτί, πόσο καιρό δίνουμε διορία για να φύγει;

«Μπορείτε να με ενημερώσετε όταν ένα παιδί έχει υγρό στο αυτί, ποσό καιρό δίνουμε διορία για να φύγει και τι το βοηθάει να υποχωρήσει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Απαντά ο Εδουάρδος Χατζηχάννας, Ωτορινολαρυγγολόγος

Αν ένα παιδί έχει υγρό στο μέσο αυτί (αμφοτερόπλευρα), το οποίο έχει διαγνωσθεί με ωτοσκόπηση με ή χωρίς τυμπανομετρία ή ακουομετρία (αναλόγως την ηλικία του παιδιού), τότε μπορεί να αποτελεί πρόβλημα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η μείωση της ακοής που μπορεί να επιφέρει άλλα προβλήματα (αναπτυξιακά, μαθησιακά, γλωσσικά κ.α).

Οκτώ στα δέκα παιδιά θα ξεπεράσουν το πρόβλημα με το υγρό μέσα σε μια περίοδο τριών μηνών. Δύο στα δέκα θα συνεχίσουν να έχουν υγρό με όλα τα επακόλουθα. Η περίοδος, λοιπόν, των τριών μηνών είναι καθοριστική για επαναξιολόγηση.

Όσον αφορά τη θεραπεία, από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι κανένα απολύτως φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό για το υγρό στο αυτί σε σύγκριση με τον παράγοντα χρόνο. Εάν το υγρό εξακολουθεί να υφίσταται πέραν των τριών μηνών, τότε η ενδεικνυόμενη θεραπεία είναι η τοποθέτηση σωληνίσκων τυμπανοστομίας (τα λεγόμενα σωληνάκια) για εξαερισμό του μέσου αυτιού και αποκατάστασης της φυσιολογικής λειτουργίας του τοιχώματός του.

Από κάποιες μελέτες διαφαίνεται ότι η μόνη άλλη συντηρητική θεραπεία που θα μπορούσε να βοηθήσει στο μεσοδιάστημα (περιμένοντας τους τρεις μήνες) είναι το μπαλονάκι Otovent για εξαερισμό του μέσου αυτιού μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, αλλά λόγω της χαμηλής συμμόρφωσης από τα παιδιά η χρησιμότητα του είναι αμφισβητήσιμη.