Βγείτε βόλτα με το ποδήλατο: Μία ιδανική, απολαυστική άσκηση για όλη την οικογένεια

Η ποδηλασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκηθείτε και να πάρετε ταυτόχρονα και καθαρό αέρα αλλά και να μοιραστείτε χρόνο ως οικογένεια.

Μάλιστα, τώρα που η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβάλει την τήρηση των αποστάσεων, το ποδήλατο φαντάζει ως η ιδανική λύση για να γυμναστείτε μαζί με το παιδί χωρίς ανησυχία.

Ωστόσο, προτού ανεβείτε στη σέλα και ξεκινήσετε πετάλι βεβαιωθείτε, ότι έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για το παιδί,

Κράνος οπωσδήποτε

Για να τα προστατεύσετε από τραυματισμούς στο κεφάλι, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας φορούν το σωστό κράνος πριν ανέβουν στο ποδήλατο.

Επιλέξτε φωτεινά χρώματα ή χρώματα φθορισμού που είναι ορατά στους οδηγούς και στους άλλους ποδηλάτες.

Αναζητήστε ένα κράνος καλά αεριζόμενο.

Βεβαιωθείτε ότι το κράνος διαθέτει αυτοκόλλητο CPSC ή Snell μέσα. Αυτά δείχνουν ότι το κράνος πληρεί τα πρότυπα που έχει θέσει η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) ή το Snell Memorial Foundation, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που ελέγχει την ασφάλεια του κράνους.

Για να επιλέξετε το κατάλληλο κράνος και να εφαρμόσει σωστά στο κεφάλι του παιδιού απευθυνθείτε σε κατάστημα ποδηλάτων.

Όταν τα παιδιά φορούν κράνος, βεβαιωθείτε ότι οι ιμάντες είναι στερεωμένοι. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν φορούν άλλο καπέλο κάτω από αυτό.

Φροντίστε να αντικαταστήσετε οποιοδήποτε κράνος που έγινε πριν από το 1999. Εάν το παιδί σας πέσει και χτυπήσει με το κράνος αντικαταστήστε το – τα κράνη χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν τον κραδασμό μετά από σοβαρά χτυπήματα.

Μερικά κράνη ποδηλάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προστασία για άλλες δραστηριότητες, αλλά σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερα να τα φοράτε μόνο στην ποδηλασία.

Διαβάστε επίσης: Βόλτα με το ποδήλατο: Πόσο ασφαλή είναι τα καθισματάκια για τα παιδιά;

Επιλέξτε τα κατάλληλα ρούχα

Τα ρούχα που τα παιδιά φορούν όταν οδηγούν ένα ποδήλατο είναι επίσης πολύ σημαντικά για την ασφάλεια.

Τα φθορίζοντα ή φωτεινά χρώματα θα βοηθήσουν τα παιδιά να είναι ορατά στο δρόμο και είναι πιο ορατά από τα λευκά ρούχα. (Αποφύγετε τα σκοτεινά ρούχα, ειδικά κατά τη διάρκεια του σούρουπου).

 • Φορέστε τους κάτι που θα βοηθά να αντανακλά το φως, όπως μια ανακλαστική ταινία.
 • Τα ελαφριά ρούχα θα τους βοηθήσουν να αποφύγουν να υπερθερμανθούν.
 • Τα μπατζάκια του παντελονιού δεν πρέπει να είναι πολύ χαλαρά ή φουσκωμένα. Αυτά μπορεί να παγιδευτούν στην αλυσίδα κατά την οδήγηση.
 • Εάν το παιδί σας φορά ένα σακίδιο ενώ οδηγεί, σιγουρευτείτε ότι οι ιμάντες είναι δεμένες και δεν μπορούν να μπερδευτούν στις ακτίνες των τροχών. Κρατήστε το σακίδιο όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ.
 • Επιλέξτε παπούτσια που κρατούν τα πετάλια του ποδηλάτου. Λουριά, παπούτσια με τακούνια ή σαγιονάρες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα κατά την οδήγηση.
 • Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να οδηγούν ξυπόλητα
Οδηγήστε με ασφάλεια
 • Σταματήστε σε όλα τα σήματα στάσης και υπακούστε στα φώτα της τροχαίας ακριβώς όπως κάνουν τα αυτοκίνητα.
 • Προσοχή στους πεζούς, σταματήστε στα κόκκινα φώτα και προσέξτε ιδιαίτερα στις διασταυρώσεις.
 • Πάμε πάντα στην ίδια κατεύθυνση με τα αυτοκίνητα. Ποτέ μην οδηγείτε ενάντια στην κυκλοφορία.
 • Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν ποδηλατικές διαδρομές ή καθορισμένες διαδρομές ποδηλασίας όποτε μπορούν – όχι το πεζοδρόμιο.
 • Τα παιδιά κάτω των 10 ετών θα πρέπει να οδηγούν στο πεζοδρόμιο.
 • Ποτέ μην οδηγείτε το σούρουπο ή στο σκοτάδι.
 • Πάντα να σταματάτε και να ελέγχετε την κυκλοφορία και από τις δύο κατευθύνσεις όταν αφήνετε ένα δρόμο, ένα δρομάκι ή ένα περίπτερο.
 • Παρακολουθήστε προσεκτικά την κίνηση των αυτοκινήτων που στρίβουν ή αυτών που εξέρχονται από τις οδούς.
 • Μην οδηγείτε πολύ κοντά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα – οι πόρτες μπορούν να ανοίξουν ξαφνικά.
 • Πάντα περπατάτε με το ποδήλατο σε γεμάτες διασταυρώσεις χρησιμοποιώντας τη διασταύρωση και ακολουθώντας τα σήματα κυκλοφορίας.
 • Όταν περνάτε άλλους ποδηλάτες ή άτομα στο δρόμο, πάντα να περνάτε από τα δεξιά τους και να φωνάζεται “Στα δεξιά σας!” έτσι θα σας προσέξουν.
 • Ποτέ μην μοιράζεστε το κάθισμα με φίλο ή βόλτα στο τιμόνι – μόνο ένα άτομο πρέπει να είναι σε ποδήλατο κάθε φορά. Είναι εύκολο να χάσετε ισορροπία ή να μετακινηθείτε ξαφνικά στην κυκλοφορία όταν οδηγείτε με επιβάτη.
 • Ποτέ μην φοράτε ακουστικά κατά την διάρκεια της ποδηλασίας – είναι απαραίτητο να ακούτε όλους τους άλλους στο δρόμο ανά πάσα στιγμή.
 • Μην σηκώνεστε ποτέ ενώ οδηγείτε ένα ποδήλατο.
 • Ποτέ μην αλλάζετε τις κατευθύνσεις ή τις λωρίδες χωρίς να κοιτάτε πίσω σας και να χρησιμοποιείτε πάντα τα σωστά σήματα χειρός.
Φροντίστε για τη σωστή συντήρηση του ποδηλάτου

Ελέγξτε το ποδήλατο του παιδιού σας τουλάχιστον μία φορά την κάθε σεζόν για να το διατηρήσετε ασφαλές και καλά συντηρημένο.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα ελαστικά, την αλυσίδα, το τιμόνι, τα φρένα και το κάθισμα.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν την ασφαλή οδήγηση με ποδήλατο είναι να τους δώσετε ένα καλό παράδειγμα ακολουθώντας τους κανόνες του δρόμου μόνοι σας. Το πιο σημαντικό είναι πάντα να φοράτε κράνος.

Συνεπώς επιλέξτε μία βόλτα με ποδήλατο, τόσο για την άσκησή σας οικογενειακώς, όσο και ως μία καλή ευκαιρία για να περάσετε δημιουργικό χρόνο μαζί.

Πηγή: gonios.cy