Τσάντα μαιευτηρίου: Τι να μην ξεχάσετε!

Αν περιμένετε σύντομα το μωράκι σας είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη ετοιμάσει την τσάντα για το μαιευτήριο.

Σε αυτήν θα έχετε σίγουρα σκεφτεί να βάλετε την οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμά σας, ένα αφρόλουτρο, μια χτένα και το φορμάκι που θα βάλει το μωρό σας τη μέρα της αναχώρησης. Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα πράγματα που δεν έχετε σκεφτεί, τα οποία θα σας διευκολύνουν τρομερά κατά την παραμονή σας εκεί.

Στο νεσεσέρ

Πέρα από αυτά που αναφέραμε αρχικά, μπορείτε ακόμα να πάρετε μαζί σαμπουάν, σεσουάρ, αποσμητικό, σαπούνι και κρέμα προσώπου και ενυδατική κρέμα σώματος (ή την κρέμα που χρησιμοποιείτε έτσι κι αλλιώς κατά των ραγάδων), βούρτσα και κοκαλάκια για τα μαλλιά. Χρήσιμο είναι, αν δεν καταφέρετε να λουστείτε όσο θα είστε εκεί, να έχετε μαζί σας και ένα dry shampoo που θα κάνει τα μαλλιά σας να φαίνονται καθαρά, τουλάχιστον για 1-2 μέρες. Πολύτιμο μπορεί να αποδειχθεί και ένα βούτυρο-κακάο για τα χείλη!

Επιθέματα ή «κοχύλια» στήθους και κρέμα λανολίνης

Το μωράκι γεννήθηκε και λίγες ώρες μετά η γαλακτόρροια έχει ήδη ξεκινήσει. Αποφύγετε τις «διαρροές» είτε με επιθέματα στήθους είτε με ειδικά αποστειρωμένα «κοχύλια», τα οποία συγκεντρώνουν το γάλα που κατά τις πρώτες ημέρες στάζει από τους μαστούς, το οποίο μάλιστα (εφόσον τα κοχύλια είναι αποστειρωμένα) μπορείτε να δώσετε στο νεογέννητο με αποστειρωμένη σύριγγα. Τέλος, μία κρέμα ή ένα τζελ λανολίνης για το στήθος είναι, επίσης χρήσιμο, καθώς οι θηλές σας μπορεί τις πρώτες ημέρες να πληγιάσουν.

Σερβιέτες υγιεινής

Μεγάλες και πολύ απορροφητικές. Για να είστε ακόμα πιο σίγουρη, μπορείτε να προμηθευτείτε και πάνες για ενηλίκους. Η αιμορραγία θα είναι αρκετή τις πρώτες ημέρες με το μωρό και είναι πιθανό αυτές που θα σας δώσουν στο μαιευτήριο να μη σας «βολέψουν», οπότε για σιγουριά καλό είναι να έχετε και τις δικές σας.

Εσώρουχα

Το μαιευτήριο θα σας προμηθεύσει σίγουρα με δικά του -το γνωστό τεράστιο εσώρουχο με το διχτάκι που σας κάνει να μοιάζεται με ρολό κρέατος. Ωστόσο, προτιμήστε και μερικά δικά σας φαρδιά, βαμβακερά εσώρουχα, για να νιώθετε ακόμα πιο άνετα -αν πρόκειται να κάνετε καισαρική, υπολογίστε να μην «ακουμπά» το λάστιχο στην τομή σας. Οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας καθαρούς στηθόδεσμους θηλασμού, για να λειτουργείτε πιο εύκολα όταν πρέπει να ταΐσετε το μωρό σας.

Ρόμπα και νυχτικά

Μία ρόμπα είναι αρκετή για να ρίχνετε στους ώμους σας πριν βγείτε από το δωμάτιο για να μιλήσετε με τους επισκέπτες σας. Όσο για τα νυχτικά, προτιμήστε εκείνα που είναι ανοιχτά μπροστά για να μπορείτε να θηλάζετε πιο εύκολα το μωράκι σας. Μην αρκεστείτε στο ένα, καθώς εύκολα μπορεί να λερωθεί.

Πετσέτες

Αν δεν νιώθετε άνετα να χρησιμοποιήσετε τις πετσέτες του μαιευτηρίου, οι οποίες ίσως είναι λιγάκι σκληρές, πάρτε τις δικές σας για να είστε σίγουρες ότι το πρώτο σας μπάνιο μετά τον τοκετό θα είναι όσο πιο άνετο γίνεται. Εξάλλου μια καθαρή πετσέτα μπορεί να σας χρησιμεύσει όταν π.χ. η μαμά σας θα πάρει αγκαλιά το μωρό, προκειμένου αυτό να μην ακουμπήσει απευθείας πάνω στα ρούχα της.

Απολυμαντικά μαντηλάκια

Τα νοσοκομεία βρίθουν μικροβίων και όταν έχεις νεογέννητο δεν υπάρχουν περιθώρια για λερωμένα χέρια. Φυσικά και το τακτικό πλύσιμο είναι υποχρεωτικό, αλλά με τα μαντηλάκια αυτά μπορείτε να καθαρίζετε και τις επιφάνειες γύρω σας ή να τα δίνετε στους επισκέπτες σας, προκειμένου να καθαρίζουν τα δικά σας χέρια.

Σαγιονάρες (ή παντόφλες)

Για να κινείστε πιο εύκολα μέσα στο δωμάτιο θα χρειαστείτε σίγουρα παντόφλες ή -ακόμα καλύτερα- σαγιονάρες, τις οποίες μπορείτε να πλύνετε επιστρέφοντας στο σπίτι.

Φορτιστής

Μερικές από εσάς μπορεί να το έχετε πρώτο στη λίστα σας, άλλες πάλι όχι. Ο φορτιστής είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσετε, αν θέλετε να έχετε επαφή με τον κόσμο έξω από το μαιευτήριο, αλλά και για να μην τελειώσει η μπαταρία του κινητού σας όταν θα βγάζετε αμέτρητες φωτογραφίες του μωρού σας!

Ένα καλώδιο επέκτασης

Και επειδή, συνήθως, οι πρίζες στα μαιευτήρια και τα νοσοκομεία είναι μακριά από τα κρεβάτια, προμηθευτείτε και ένα καλώδιο επέκτασης για να μπορείτε να λειτουργήσετε καλύτερα τις συσκευές σας. Αυτό σίγουρα δεν το είχατε σκεφτεί!

Προστατευτικά γαντάκια

Πιστέψτε μας, το μωρό σας θα γεννηθεί με νύχια, τα οποία μακραίνουν και πολύ γρήγορα, και με τα οποία θα γδέρνει διαρκώς το προσωπάκι του. Έχετε μαζί σας και δύο ζευγάρια καθαρά προστατευτικά γαντάκια και… ας μην τα χρειαστείτε ποτέ!