Το Πάρκο Μέλισσας στην Άχνα είναι η τέλεια επιλογή για βόλτα με τα παιδιά (εικόνες)

Το Πάρκο Μέλισσας στην Άχνα είναι η τέλεια επιλογή για βόλτα με τα παιδιά

Ένα φανταστικό αξιοθέατο για την ελληνική πλευρά της Αμμοχώστου αποτελεί το Antelia Bee Park,  ένα θεματικό πάρκο μέλισσας δίπλα στο Φράγμα Άχνας και σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας βόλτα με τα παιδιά.

Αν και το έργο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί, οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι και η είσοδος είναι δωρεάν.

Ο ιδιοκτήτης του πάρκου, κ. Αντώνης Ηλία από την κατεχόμενη Άχνα, προέρχεται από πέντε γενιές μελισσοκόμων και είναι ξεκάθαρο ότι έχει πραγματικό πάθος για τη δουλειά του και την περιοχή και το περιβάλλον.

Εξ ου και η λειτουργία του πάρκου στοχεύει στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού καθώς και στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής και της φυσικής ομορφιάς του Φράγματος Άχνας.

Το πάρκο καλύπτει έκταση 18,5 περίπου δεκαρίων και εφάπτεται του δρόμου (άσφαλτος) που οδηγεί στο Φράγμα της Άχνας και στην Κοινότητα Αυγόρου.

Η προσβασιμότητα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα εύκολη, ενώ οι επισκέπτες έχουν στη διάθεση τους έναν αρκετά μεγάλο χώρο στάθμευσης.

Το θεματικό πάρκο περιλαμβάνει κυλικείο, στην οροφή του οποίου υπάρχει παρατηρητήριο, κυρίως για παρατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας του Φράγματος της Άχνας.

Σε διαφορετική οικοδομή στεγάζονται στο υπόγειο της χώροι υγιεινής, αποθηκευτικός χώρος και εργαστηριακός χώρος, ενώ στο ισόγειο στεγάζεται ο εκθεσιακός χώρος του Πάρκου, στον οποίο θα υπάρχουν εκθέματα που αφορούν τις διαδικασίες παραγωγής μελιού, τη γύρη, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη, το κερί, καθώς επίσης και τον τρόπο που γίνεται η παραγωγή νέων βασιλισσών και η τεχνητή γονιμοποίηση βασιλισσών.

Παράλληλα, περιλαμβάνει διάφορα κιόσκια σε εξάγωνο σχηματισμό, που παραπέμπουν στους σχηματισμούς στις κηρήθρες, ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους περιήγησης στο Πάρκο, λίμνη, διάφορα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. πηγάδι), εκτεταμένους χώρους πρασίνου, που αποτελούνται από 750 δέντρα (50 διαφορετικά είδη) και από περίπου 5.000 αρωματικούς και άλλους θάμνους.

Όλα τα είδη χλωρίδας έχουν άμεση σχέση με τη μέλισσα. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί κήποι με διάφορα κακτοειδή.

Με υπαίθριο μουσείο και παιδοτοπο

Οι υπαίθριοι χώροι εμπλουτίζονται με το υπαίθριο μουσείο εκθεμάτων μελισσοκομίας και με τον παιδότοπο. Στο υπαίθριο μουσείο θα βρίσκονται παραδοσιακά εκθέματα σε λειτουργία (τζιβέρτια) με δυνατότητα οπτικής επαφής με το εσωτερικό του τζιβερτιού με ζωντανή εικόνα και ήχο. Στο χώρο του παιδότοπου έχουν γίνουν οι κατάλληλες διαμορφώσεις και τοπιοτεχνήσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερα ελκυστικός χώρος για τα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιμέρους κυπριακά παραδοσιακά κατασκευάσματα θα διακοσμούν τους χώρους του Πάρκου, ενώ όλοι οι χώροι του Πάρκου είναι προσβάσιμοι από ανάπηρους. Παράλληλα, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Πάρκου, θα υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Ρώσικα) με τις ονομασίες και άλλα στοιχεία των αντικειμένων, της χλωρίδας και της πανίδας.

Το Θεματικό Πάρκο Μέλισσας είναι μοναδικό στο είδος του, όχι μόνο σε επίπεδο Κύπρου, αλλά ξεχωρίζει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διεύθυνση και ώρες λειτουργίας

(99 306140) Άχνα, ελ. επ. Αμμοχώστου.

Ανοικτό: Τρίτη έως Κυριακή, από τις 10.00-18.00 (και Σαββατοκύριακα έως τις 20.00).

Διαβάστε επίσης:

Θυμάστε την… Octomom που γέννησε οκτάδυμα; Δείτε πώς είναι τα παιδάκια σήμερα (εικόνες)

«Η 13χρονη κόρη μου μιλά μόνη της στο δωμάτιο ή το μπάνιο. Είναι φυσιολογικό;»

“Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει”: Ακούστε και ξεφυλλίστε μαζί με τα παιδιά το υπέροχο παραμύθι του Μάνου Κοντολέων