Το παράδοξο μίας 13χρονης που υπέφερε από «Δάχτυλα covid», αλλά δεν βρέθηκε ποτέ θετική

Το παράδοξο μίας 13χρονης που υπέφερε από «Δάχτυλα covid», αλλά δεν βρέθηκε ποτέ θετική

Μία παράξενη περίπτωση παρενέργειας του κορωνοϊού περιέγραψε μία 13χρονη, η οποία ανέφερε πως επί μήνες μετά βίας μπορούσε να περπατήσει, καθώς υπέφερε από «Covid Toes», τα επονομαζόμενα και «Δάχτυλα Covid».

«Δάχτυλα Covid» είναι ένα σύμπτωμα του κορωνοϊού που έχει εμφανιστεί σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες πριν από άλλα συμπτώματα της νόσου. Πρόκειται για δερματολογικές εκδηλώσεις που μπορούν να επιμήνουν για δύο μήνες ή και περισσότερους σε αναρρώσαντες. Συνήθως εκδηλώνονταν εξανθήματα, κνησμός, φολιδωτές κηλίδες, ερυθρότητα ή μελανιά και πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών και των ποδών.

Είναι μία αντίδραση που διήρκεσε κατά μέσο όρο 15 μέρες στα ύποπτα περιστατικά του κορωνοϊού και δέκα ημέρες στις εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Η 13χρονη Σοφία τόνισε, ωστόσο, ότι ποτέ δεν είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό, αλλά το εν λόγω σύμπτωμα της κράτησε αρκετούς μήνες με συνέπεια να μην μπορεί να πάει στο σχολείο, να φορέσει παπούτσια, ενώ χρησιμοποιεί καροτσάκι για μεγάλες αποστάσεις.

Παρά την σοβαρότητα των συμπτωμάτων της, η Σοφία και η μητέρα της δεν τους πήραν πολύ στα σοβαρά. Η Σοφία ήταν δεινή χορεύτρια και ένα ιδιαίτερα ενεργητικό παιδί, προτού εμφανίσει αυτό το σύμπτωμα.

Διαβάστε επίσης: Τα παιδικά πάρτι βοηθούν στην εξάπλωση του κορωνοϊού, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ

«Δεν μπορω να βαλω παπούτσια»

«Μπορούσα να τραγουδάω, να χορεύω, να τρέχω παντού» ανέφερε η ίδια στο BBC. Παρόλα αυτά από τον Οκτώβριο, τα «δάχτυλα covid» της έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη.

«Τα δάχτυλά μου άρχισαν να πρήζονται, να βγάζω χιονίστρες και από ροζ έγιναν μωβ πολύ γρήγορα. Έβγαλα καρούμπαλα από πίσω κάτι που δεν με άφηνε να σταθώ για πολύ όρθια. Δεν μπορώ καν να φορέσω παπούτσια, παρά μόνον σαγιονάρες. Όποιο άλλο παπούτσι που ακουμπά στα πόδια μου είναι ανυπόφορο», ανέφερε.

Και παρά το γεγονός ότι οι γιατροί της είπαν ότι πρόκειται για «δάχτυλα covid», η Σοφία δεν βρέθηκε ποτέ θετική στον κορωνοϊό.

Διαβάστε επίσης:  «Στείλτε μου αυτοκόλλητα»: 5χρονος με κυστική ίνωση που πολεμά τον covid ζητά ό,τι πιο απλό

«Όλα τα τεστ που έχω κάνει έχουν βγει αρνητικά, κι όμως όλοι πιστεύουν ότι είναι μακρύς covid. Είναι λίγο τρομακτικό, επειδή ακόμη δεν ξέρω τι πραγματικά συμβαίνει. Οι γιατροί ποτέ δεν είπαν πόσο καιρό θα διαρκέσει και για να είμαι ειλικρινείς έχω τρομάξει», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή η μητέρα της είπε ότι προσπαθεί να βελτιώσει κάπως την κατάσταση της κόρης της, τόσο με φάρμακα, όσο και με κρέμες που περιέχουν στεροειδή.

Πηγές: Daily Mail, BBC

Διαβάστε ακόμη: Μαμά που η 1 ετους κόρη της δίνει μάχη με τον covid προειδοποιεί: «Ο ιός δεν αστειεύεται»