Το μωρό σας αρνείται να φάει με το κουτάλι; Να τι πρέπει να κάνετε!

«Βοήθεια! Το μωρό μου σταμάτησε να τρώει!». Αυτή είναι μία πολύ συχνή ανησυχία των γονέων. Ας πάρουμε την περίπτωση ενός κοριτσιού 10 μηνών, το οποίο άρχισε ξαφνικά να αρνείται να φάει όλα τα γεύματά του. Η μαμά της μικρής προσπάθησε να την ταΐσει σούπα με κοτόπουλο. Το μωρό έκλεισε σφιχτά το στόμα του, έσπρωξε το κουτάλι μακριά και γύρισε την πλάτη, φωνάζοντας. Κάθε προσπάθεια να την ταΐσει με το κουτάλι είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Αλλά μαντέψτε τι συνέβη όταν η μητέρα έβαλε μερικά κομμάτια κοτόπουλο στο καρεκλάκι της. Το κοριτσάκι πήρε αμέσως τα κομμάτια κοτόπουλου με τα δάχτυλά της και τα έφαγε όλα!

Οι γονείς του κοριτσιού δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι αφήνοντάς την να είναι πιο ανεξάρτητη, θα είχε τόσο μεγάλη διαφορά κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Και παρόλο που οι ποσότητες που έτρωγε δεν ήταν ίσες όπως με τη χρήση κουταλιού, ήταν προφανές ότι συνολικά έτρωγε όσο χρειαζόταν για να αναπτυχθεί ομαλά.

Η απόρριψη του κουταλιού είναι φυσιολογική…

Η απόρριψη του κουταλιού είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό ορόσημο, όχι λιγότερο σημαντικό από το πρώτο δόντι ή τα πρώτα βήματα. Τα περισσότερα μωρά περνούν από αυτό το αναπτυξιακά κατάλληλο στάδιο περίπου στους 9-11 μήνες, όταν δεν θέλουν πλέον να διαδραματίζουν παθητικό ρόλο στη διατροφή τους. Θέλουν να το κάνουν μόνοι τους! Φυσικά, όλα τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς και κάποια μωρά χαίρονται να τρώνε με το κουτάλι περισσότερο, ειδικά εκείνα που γεννήθηκαν πρόωρα. Όμως, η πλειοψηφία των μωρών στρέφονται ενάντια στο κουτάλι λίγο πριν το πρώτο έτος.

…αλλά τρομακτική για τους γονείς

Ως γονείς, επιλέγουμε να ελέγχουμε πολλές πτυχές της ζωής των παιδιών μας. Η διατροφή δεν αποτελεί εξαίρεση. Όταν επιτρέπουμε στα μωρά να τρώνε μόνα τους, ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψουμε την επιρροή που έχουμε πάνω τους για το τι και πόσο τρώνε. Φοβόμαστε ότι το μωρό μας θα φάει λιγότερο από αυτό που του προσφέρουμε, ότι θα επιλέξει λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα ή θα αποφασίσει να μην φάει τίποτα. Εάν η διατροφική ισορροπία είναι η ανησυχία σας, προσπαθήστε να καταγράψετε όλα όσα τρώει το μωρό σας μέσα σε μια εβδομάδα. Οι πιθανότητες είναι ότι θα δείτε μια αξιοπρεπή πρόσληψη από όλες τις ομάδες τροφίμων, από τη στιγμή βέβαια που του προσφέρετε μια υγιεινή ποικιλία.

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εμπιστευθείτε το μικρό σας γύρω από το φαγητό, ειδικά αν παρουσιάζει πολύ συγκερκριμένες προτιμήσεις σε σχέση με άλλα μωρά την ηλικία του. Γι’ αυτό, εάν η διαίσθησή σας λέει ότι η περίπτωσή του είναι πιο περίπλοκη, μιλήστε πάντα με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για να αποκλείσετε τα διάγορα θέματα που μπορεί να επηρεάσουν το φαγητό του παιδιού σας.

Προετοιμαστείτε!

• Εάν το μωρό σας πλησιάζει τους 9 μήνες, να είστε έτοιμοι γι αυτό το ορόσημο και να φροντίσετε να δημιουργήσετε ποικιλία στα τρόφιμα του μωρού σας, ώστε να πάρει αρκετές θερμίδες από τη διατροφή όταν αφήσει το κουτάλι στην άκρη. Τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να φάνε με τα δάχτυλα ήδη από τους 6 μήνες.

• Αποφύγετε τις τεχνικές περισπασμού στα γεύματα του μωρού σας. Παίζοντας το αεροπλανάκι ή χρησιμοποιώντας την τηλεόραση για να δώσετε τον απαιτούμενο αριθμό κουταλιών στο μωρό σας, πιθανόν να συμβάλλετε στην αποστροφή του, να κάνετε τα γεύματα πιο τεταμένα και να διδάξετε στο παιδί πώς να αγνοεί τα σημάδια κορεσμού.

• Εμπιστευθείτε το μωρό σας και αφήστε το να επιλέξει τι και πόσο θα φάει, ακόμα κι αν φαίνεται ότι χρειάζεται τη βοήθειά σας.

• Δημιουργήστε μια ρουτίνα στη διατροφή, ώστε το μωρό σας να έχει την ευκαιρία να τρώει κάθε 2-3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αν αρνείται ένα από τα γεύματα εντελώς, μια άλλη ευκαιρία να φάει θα είναι ακριβώς στη γωνία. Σημειώστε ότι τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν χρειάζεται να τρώνε συχνά και μπορούν να περιμένουν 3-4 ώρες μεταξύ των γευμάτων.

Η παρεξήγηση από τους γονείς του ορόσημου της απόρριψης του κουταλιού μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διαμάχες κατά τη διατροφή του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να εμπιστευτούν περισσότερο τη σχέση του παιδιού με τη διατροφή του. Το κοριτσάκι που αναφέρθηκε στην αρχή, έχει μετατραπεί σε ένα παιδί με υπέροχες διατροφικές συνήθειες που απολαμβάνει ποικιλία τροφών χωρίς τη βοήθεια των γονιών της.

Διαβάστε επίσης

DIY: Μαθαίνω να φτιάχνω πεταλούδες και στολίζω τα ρούχα μου!

Tο Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου δώρισε 750.000 ευρώ στη UNICEF για παιδιά Γάζας