Το Κέντρο Στήριξης «Άνοιξη» είναι μία ζεστή αγκαλιά που βοηθά τα παιδιά να «ανθίσουν»

Ένας «ζεστός», φωτεινός χώρος, γεμάτος χρώμα και θετική αύρα αποτελεί το πλέον ιδανικό μέρος για να φιλοξενήσει τις πιο τρυφερές ηλικίες.

Σε συνδυασμό με τους άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες,  με την τεχνογνωσία, τον σεβασμό και την αγάπη για το λειτούργημά τους, καθιστούν το Κέντρο Στήριξης Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων «Άνοιξη» , έναν χώρο που προσφέρει όλα όσα χρειάζεται το παιδί, ο έφηβος,  ο ενήλικας.

Από ειδική εκπαίδευση και ψυχολογική στήριξη, μέχρι βιωματικά εργαστήρια και δημιουργική απασχόληση, η «Άνοιξη» παρέχει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα υπηρεσιών και επιλογών, σε ανθρώπους που το χρειάζονται, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων «Άνοιξη» είναι η Δασκάλα – Ειδική Παιδαγωγός, κυρία Χριστίνα Αποστόλου,  ενώ την υπεύθυνη επιστημονική ομάδα συμπληρώνουν η κα Σταύρη Νεοφύτου – Λογοθεραπεύτρια, η κα Άντρεα Μακρή – Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος, η κα Μαρία Μαράτου – Ειδική Παιδαγωγός, μαζί με τους υπόλοιπους ειδικούς που συμβάλλουν στο έργο του κέντρου με τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν.

Η κα Χριστίνα Αποστόλου μίλησε στο Infokids.cy για το πολύτιμο έργο του κέντρου τα προγράμματα που διαθέτει, την ανταπόκριση των παιδιών και τις σύγχρονες προκλήσεις.

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στο κέντρο Άνοιξη;

Στο κέντρο μας παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

 • Ειδική εκπαίδευση
 • Λογοθεραπεία
 • Υπηρεσίες Σχολικού Ψυχολόγου (Αξιολόγηση και διάγνωση μαθησιακών και συναισθηματικών δυσκολιών, παιγνιοθεραπεία, συμβουλευτική γονέων κ.α.)
 • Υπηρεσίες Κλινικού Ψυχολόγου (Αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία δυσκολιών που αφορούν τις ψυχικές λειτουργίες και τη συμπεριφορά του ατόμου)
 • Ψυχοθεραπεία για παιδιά, εφήβους και ενήλικες
 • Συμβουλευτική
 • Βιωματικά Εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες
 • Οργάνωση Μελέτης για παιδιά και εφήβους
 • Δημιουργική Απασχόληση για παιδιά

Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται αυτές οι υπηρεσίες;

Οι υπηρεσίες αφορούν παιδιά συνήθως από 3-12 ετών, εφήβους και ενήλικες. Στόχος μας η πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση από την ηλικία των 6 μηνών. Όσο πιο έγκαιρα γίνει ο εντοπισμός των δυσκολιών τόσο πιο αποτελεσματικό θεωρείται ένα παρεμβατικό πρόγραμμα.

Σε ποια περίπτωση ένας γονιός θα οδηγήσει το παιδί του στο κέντρο σας;

Ένας γονέας θα αποταθεί στο κέντρο μας συνήθως μετά από παραπομπή παιδιάτρου ή παιδονευρολόγου ή παιδοψυχίατρου ή εκπαιδευτικού ή έπειτα δικών του ανησυχιών. Συνήθως οι ανησυχίες εντείνονται κατά την έναρξη της σχολικής ζωής ενός παιδιού κοντά στην ηλικία των 4-5 ετών, αλλά δυστυχώς πολλοί γονείς καθυστερούν την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Αυτό που πρεσβεύω και αναφέρω εγώ συχνά στους γονείς είναι η σημασία του έγκαιρου εντοπισμού των δυσκολιών και της πρώιμης παρέμβασης.

Καλύτερα να ανησυχήσουμε για κάτι και να αποταθούμε για αξιολόγηση και τελικά να μην είναι κάτι ανησυχητικό, παρά να καθυστερήσουμε και τελικά να χάσουμε πολύτιμο χρόνο. Και πιστέψτε με. Οι περισσότεροι θεραπευτές και επαγγελματίες στο χώρο της ειδικής αγωγής, δε θα προτείνουν σε ένα παιδί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας, εάν δεν κρίνεται απαραίτητο. Στην ειδική αγωγή δουλεύουμε με στόχους πολύ μεθοδικά που θα ήταν πολύ δύσκολο να βγάλουμε εξατομικευμένο πρόγραμμα για ένα παιδί χωρίς να υπάρχουν οι δυσκολίες.

Στο κέντρο σας διεξάγονται και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Ποια είναι η δραστηριότητα που έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση και αγαπούν περισσότερο τα παιδιά;

Η ιδέα της δημιουργικής απασχόλησης προέκυψε έπειτα από αιτήματα γονέων για ποιοτική απασχόληση των παιδιών τους μετά το σχολείο, λόγω των αυξημένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Κατά διαστήματα προσφέρονταν διάφορα βιωματικά εργαστήρια. Εντούτοις αρκετοί γονείς δυσκολεύονταν να πηγαινοφέρνουν τα παιδιά για μία-μιάμιση ώρα τη μέρα.

Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα των συνεχόμενων βιωματικών εργαστηρίων έτσι ώστε τα παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά για 3-5 ώρες καθημερινά. Ο γονέας, ανάλογα με το πρόγραμμά του, επιλέγει μέρες και ώρες συμμετοχής στο πρόγραμμα. Έχουν δημιουργηθεί διάφορα πακέτα δημιουργικής απασχόλησης και ο καθένας επιλέγει το κατάλληλο πρόγραμμα για το παιδί του.

Κάποιος μπορεί να πάρει το πακέτο της πενθήμερης απασχόλησης, κάποιος άλλος μπορεί να επιλέξει τη δημιουργική απασχόληση τριών ημερών, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να επιλέξει την ωριαία απασχόληση. Τα προγράμματα προσφέρονται καθημερινά από τις 13:05-18:00 και Σάββατο 9:00-14:00.

Επίσης προσφέρεται ολοήμερο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των σχολικών αργιών (Χριστούγεννα και Πάσχα) καθώς επίσης και για την καλοκαιρινή περίοδο.

Στο πρόγραμμα της δημιουργικής απασχόλησης προσφέρονται τα παρακάτω εργαστήρια:

 • οργάνωση μελέτης
 • με πινέλα και χρώματα
 • παίζω και μαθαίνω
 • μικροί σεφ
 • μουσικοκινητική
 • θεατρικό παιγνίδι
 • ταξιδεύω στον κόσμο
 • ιστορίες από το σεντούκι
 • πάμε σινεμά
 • ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων
 • κρυμμένος θησαυρός
 • μικροί δημοσιογράφοι

Πρώτο στις προτιμήσεις των παιδιών έρχεται το εργαστήριο «μικροί σεφ» που έχει να κάνει με γνωριμία και εκτέλεση συνταγών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Αγαπημένα εργαστήρια επίσης αποτελούν και η μουσικοκινητική, το θεατρικό παιχνίδι και το ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων, τα οποία πραγματοποιούνται από εξειδικευμένα άτομα σε αυτούς τους τομείς.

Ποια είναι η ανταπόκριση τόσο των παιδιών, όσο και των μεγαλύτερων στις υπηρεσίες που προσφέρονται στο κέντρο σας και πώς τους βοηθά στην ζωή τους μετέπειτα;

Πολύ σημαντικό ρόλο στο έργο μας αποτελεί η σχέση που δημιουργούμε με τα παιδιά αλλά και την οικογένειά τους. Τη σχέση αυτή διακατέχει προπάντων ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη. Τα θετικά σχόλια των γονέων αλλά και τα χαμόγελα στα προσωπάκια των μικρών μας φίλων μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας, να επιμορφωνόμαστε και να προσφέρουμε συνεχώς αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Τα επαγγέλματά μας αποτελούν λειτούργημα. Εάν αγαπάς τα παιδιά, σέβεσαι και αποδέχεσαι την όποια διαφορετικότητά τους, πιστεύεις στη μοναδικότητα και στο ταλέντο τους, τότε όλα μπορούν να γίνουν. Στα 12 χρόνια εμπειρίας μου στο χώρο της εκπαίδευσης, έχω δει πολλά «λουλούδια» να ανθίζουν και να βρίσκουν τη δική τους «Άνοιξη», φτάνει να βρεθεί κάποιος να πιστέψει σε αυτά και να τα βοηθήσει να βρουν τη δική τους πορεία.

Κατά πόσο η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την ψυχολογία των μικρών, αλλά και των μεγάλων;

Η πανδημία του κορωνοϊού παρατηρούμε ότι έχει επηρεάσει κατά πολύ τη ζωή όλων μας, τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων. Αρκετά παιδιά έχουν αναπτύξει μαθησιακές δυσκολίες λόγω μαθησιακών κενών που έχουν δημιουργηθεί από την ελλιπή φοίτησή τους, αφού για πολλές μέρες βρίσκονταν σε καραντίνα, καθώς επίσης μερικά παιδιά έχουν αναπτύξει και αρκετές φοβίες.

Επίσης παρατηρούμε ότι αρκετοί γονείς έχουν πιεστεί πολύ αναλαμβάνοντας πολλαπλούς ρόλους εν καιρώ καραντίνας, με αποτέλεσμα να χαθούν οι ισορροπίες στις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Στις περιπτώσεις αυτές κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση των ειδικών για αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών. Ας ευχηθούμε όλο αυτό να περάσει γρήγορα και να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας με τις λιγότερες «απώλειες».

Η κυρία Χριστίνα Αποστόλου , Δασκάλα-Ειδική Παιδαγωγός και Υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης

Έχετε στα σχέδιά σας κάποια προγράμματα για το καλοκαίρι;

Όλα τα προγράμματα και οι υπηρεσίες του κέντρου παρέχονται κανονικά και κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά και η υπηρεσία της δημιουργικής απασχόλησης όπου θα προσφέρεται η επιλογή της πρωινής, της απογευματινής ή της ολοήμερης απασχόλησης.

Κέντρο Στήριξης Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων «Άνοιξη»
Πέτρου Τσίρου 70,  ΤΚ 3075, Λεμεσός
Σωτήρος 1,  ΤΚ 3076
Τηλέφωνο: +357 97 848150

Facebook page:
Άνοιξη – Κέντρο στήριξης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων