Το κάψιμο του Ιούδα το Μεγάλο Σάββατο

Το κάψιμο του Ιούδα το Μεγάλο Σάββατο

Το κάψιμο του Ιούδα το Μεγάλο Σάββατο από τα σημαντικότερα έθιμα της Μεγάλης εβδομάδας

Το κάψιμο του Ιούδα ή αλλιώς η Λαμπρατζιά απόψε βράδυ του Μ.Σαββάτου αποτελεί από τα σημαντικότερα έθιμα του τόπου μας της Μεγάλης εβδομάδας.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η μελετητής της παράδοσης Άννα Τσέλεπου ανέφερε πως από τα βάθυ της παράδοσης μας, καταγράφετε σε χωριά και πόλεις της Πάφου αλλά και της Κύπρου το συγκεκριμένο έθιμο στις αυλές των εκκλησιών μας.

Από νωρίς νεαρά παιδιά μεταφέρουν σε ασφαλές χώρο στο προαύλιο της εκκλησίας ξύλα για το άναμα της φωτιάς. Ξύλα μικρά αλλά και μεγάλα με το όνομα ” κούζαλοι “, όπως είπε, που θα έχουν μεγάλη διάρκεια φωτιάς το ένα πάνω στο άλλο και στην κορυφή του βουνού με τα ξύλα το ομοίωμα του Ιούδα του Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Χριστό έτοιμος να καεί.

Όπως ανέφερε «γύρω στις έντεκα το βράδυ θα ανάψει η φωτιά και οι πιστοί θα μεταφερθούν στην εκκλησία και γύρω από την φωτιά να περιμένουν το Χριστός Ανέστη».

Ο παππάς με το Ευαγγέλιο θα εξέλθει στις 12 η ώρα τα μεσάνυκτα του Σαββάτου από τον ναό και μπροστά στην Λαμπρατζιά θα ρωτήσει τους χωριανούς αν είναι όλοι εκεί και θα αρχίσει το Χριστός Ανέστη.

Η φωτιά θα καεί και γύρω γύρω πολλά πυροτεχνήματα τα τελευταία χρόνια. Τα παλαιότερα χρόνια αυτοσχέδιες κροτίδες. Πρόσθεσε επίσης πως σημαντικό έθιμο που αξίζει να αναφερθεί για το βράδυ αυτό είναι ότι στην συγκεκριμένη φωτιά θα κάψουν οι νεαρές και νεαροί που φόρεσαν ” μαρτάκι “, το βραχιολάκι της 1ης του Μάρτη με την σιγουριά ότι τώρα πια δεν θα τους κάψει ο ήλιος.

Διαβάστε επίσης

Η Πρώτη Ανάσταση εορτάζεται το Μεγάλο Σάββατο;

Μεγάλο Σάββατο: Η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής