Το 5ο Φεστιβάλ Παραμυθιού Κύπρου μας “βάζει” στη μαγεία των Γιορτών με τον ιδανικό τρόπο

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο με την Ομάδα Παραμυθοδρόμιο, παρουσιάζει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Παραμυθιού, με σκοπό να χαρίσει στο κοινό της Κύπρου τη μαγεία των ιστοριών και των αφηγήσεων, να συμβάλει στη διάσωση των λαϊκών κυρίως παραμυθιών και να εμπλουτίσει με τον τρόπο αυτό τα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας.

Το φετινό 5ο Φεστιβάλ Παραμυθιού είναι μια γιορτή που θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τον κόσμο του παραμυθιού με επίκεντρο την προφορικότητα. Περιλαμβάνει μια εμβάθυνση στην τέχνη της αφήγησης και τον κόσμο του παραμυθιού μέσα από τα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια,  μέσα από Παραστάσεις Αφηγήσεων καταξιωμένων παραμυθάδων που θα αφηγηθούν λαϊκά και άλλα παραμύθια, και συγγραφέων μέσα από τις Παρουσιάσεις έντεχνου παραμυθιού και την έκθεση βιβλίου.

Το 2018 είναι η πρώτη χρονιά που επιχειρείται να δοθεί μια ιδιαίτερη θεματική στο Φεστιβάλ Παραμυθιού, που δείχνει να επιτείνει το ενδιαφέρον του κοινού και να αναβαθμίζει την ποιότητα του περιεχομένου του Φεστιβάλ. Έχοντας ως αφετηρία την αγάπη για τον τόπο μας, την αγάπη για τη λαογραφία και τις ιστορίες, αλλά και το Μουσείο “Το Πλουμιστό Ψωμί” που υπήρξε ο χώρος έμπνευσης και δημιουργίας όλα αυτά τα χρόνια από της ιδρύσεώς του το 2011, δόθηκε η πρώτη θεματική με τίτλο:

“Ο βασιλιάς στο σπίτι του ψωμί, κρασί και λάδι”, αφιερωμένη στο τρίπτυχο Άρτος-Οίνος-Έλαιο, προσεγγίζοντας με ιερότητα και αγάπη αυτά τα τρία αγαθά που έχουν ζωτική αλλά και συμβολική σημασία για τους Έλληνες.

Μικρό αφιέρωμα και φέτος στην Ινδία μέσα από τις ιστορίες του εξαιρετικού και διεθνούς φήμης αφηγητή Peter Chand (φωτο). Από την Ελλάδα μαζί μας ένας από τους πρώτους παραμυθάδες και ερευνητής του παραμυθιού, ο Δημήτρης Β. Προύσαλης, ο μουσικός Φίλιππος Πλακιάς και η Μάρω Αισώπου. Πλειάδα αφηγητών από την Κύπρο χαρίζουν ιστορίες σε μικρούς αλλά κι μεγάλους, σε ειδικές παραστάσεις ενηλίκων. Συμμετέχουν οι Δωρίτα Βοσκαρίδου (φωτο), Σοφία Γεωργιάδη, Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου, Ελένη Σοφοκλέους, Σκεύη Τσιάκκα, Έλενα Τσιελεπή, Γεωργία Φάττα, Ζωή Χατζηβασιλείου, ο συγγραφέας Φίλιππος Στυλιανού και στη μουσική οι: Παναγιώτα Καπνίση, Μιχάλης Πάκκος, Μιχάλης Χατζηβασιλείου. Την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε η Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου, την καλλιτεχνική επιμέλεια η Χλόη Μελίδου και το σχέδιο της αφίσας ο ζωγράφος Γιώργος Κόφτης από τη Θεσσαλονίκη.

Πέρα από το χώρο του Μουσείου «Το Πλουμιστό Ψωμί» αφηγήσεις θα γινούν και στο Vinylio wine etc στη Λεμεσό και στη Σχολή Τυφλών στη Λευκωσία.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών και το πολυαισθητηριακής προσέγγισης  παραμύθι της κ. Αισώπου που κυκλοφορεί σε μορφή Braille αλλά και στη νοηματική γλώσσα και δίνει την ευκαιρία για μια εκδήλωση βασισμένη στο πνεύμα συμπεριληπτικότητας και στην κοινή ψυχαγωγία ατόμων με και χωρίς αναπηρία.

Το Φεστιβάλ θα συνδυαστεί με κεράσματα από τα τρία προϊόντα και χάρις στις ευγενικές χορηγίες και τη στήριξη ευαισθητοποιημένων χορηγών. Κύριος χορηγός οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπ. Παιδείας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα www.technodromio.org.

Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες στο τηλ 99526772 ή ηλεκτρονικά σε ΑΥΤΟΝ τον σύνδεσμο.

Πληροφορίες:

Κρατήσεις απαραίτητες για όλες τις παραστάσεις και τα εργαστήρια
Εισιτήρια: 5 ευρώ το άτομο για κάθε παράσταση
Μέλη Τεχνοδρομίου: δωρεάν είσοδος σε όλες τις παραστάσεις και 10% έκπτωση στα εργαστήρια.
Άνω των 4 εισιτηρίων 20% έκπτωση
Ολοήμερο εισιτήριο του Σαββάτου 15 ευρώ
(περιλαμβάνει τα κεράσματα και είσοδο σε όλες τις παραστάσεις – ισχύει η έκπτωση των 4 εισιτηρίων, η τιμή αυτή δεν αφορά το εργαστήρι)
Όλες οι παραστάσεις θα δοθούν στο Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά στην περιγραφή.