Τι σχέση έχει το κινέζικο μπαμπού με την ανάπτυξη του παιδιού

Τι σχέση έχει το κινέζικο μπαμπού με την ανάπτυξη του παιδιού

Γνωρίζετε το κινέζικο μπαμπού; Τώρα θα αναρωτιέστε όντως τι σχέση μπορεί να έχει με το παιδί και την ανάπτυξή του.

Για τα πρώτα 4 περίπου χρόνια, το δέντρο μεγαλώνει κάτω από τη γη, αναπτύσσεται σιγά σιγά, χωρίς να δείχνει ίχνος ανάπτυξης στην επιφάνεια του χώματος.

Και γύρω στον πέμπτο χρόνο, το δέντρο όχι μόνο ξεπεταγεται στην επιφάνεια, αλλά φτάνει τα 30 περίπου μέτρα σε μόλις πέντε βδομάδες!

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων χρόνων δεν υπήρχε καμία ανάπτυξη. Όμως ανάπτυξη υπήρχε απλά συνέβαινε υπόγεια: Ένα τεράστιο σύστημα αναπτυσσόταν και εξαπλωνόταν σε βάθος και σε πλάτος κάτω από την επιφάνεια της γης, για να είναι τελικά σε θέση να υποστηρίξει την εντυπωσιακή και ραγδαία ανάπτυξη του φυτού.

Η αναμονή είναι μεγάλη και κουραστική, και το δέντρο χρειάζεται συνεχή φροντίδα, φροντίδα, ακόμα και δεν το βλέπεις, μα τα αποτελέσματα της αναμονής αυτής την αξίζουν και με το παραπάνω!

Έτσι και ένα παιδί. Η γονεϊκότητα δεν είναι παθητική. Δεν καθόμαστε στο παρασκήνιο και περιμένουμε το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά από μόνο του.

Δουλεύουμε μαζί του, πρώτα ελέγχοντας τα δικά μας συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας. Του δείχνουμε πως να εκφραζει τις ανάγκες, τα συναισθήματα του.

Τι σημαίνει ενσυναίσθηση και σεβασμός. Τι σημαίνει αγάπη. Του δίνουμε τα κατάλληλα εργαλεία έτσι ώστε να μπορεί να διαχειριστεί αυτά που αισθάνεται και βιώνει.

Ναι, υπάρχουν κάποια αναπτυξιακά ορόσημα που γνωρίζουμε ότι έχουν ένα μέσο όρο ηλικιακής ωρίμανσης. Εμείς όμως είμαστε οι καθοδηγητες ενός παιδιού. Του δείχνουμε με το παράδειγμα μας τι είναι σωστό και τι λάθος.

Το πιο σημαντικό; Πετάμε το χρονοδιάγραμμα που μας λέει ότι ένα παιδί θα έπρεπε να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο, ή να κάνει Χ πράγματα σε συγκεκριμένη ηλικία, και εστιαζουμε στην φροντίδα, στην αποδοχή. Και κάνουμε υπομονή.

Wholesome Parenting

Διαβάστε επίσης: 

5 συμβουλές για να μην κάνουμε τα λάθη των γονιών μας στην ανατροφή των δικών μας παιδιών

Χάσμα διαπαιδαγώγησης: Πώς διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας ως γονείς σε θέματα ανατροφής

Είσαι μαμά όταν τίποτα στο κόσμο δεν αξίζει πιο πολύ από εκείνο!