Τι πραγματικά συμβαίνει όταν λέμε στο παιδί μας «Πήγαινε αμέσως στο δωμάτιό σου»

Πόσες φορές μαμάδες ή μπαμπάδες έχουν πει στο παιδί τους «Πήγαινε αμέσως στο δωμάτιό σου» ή και οι ίδιοι την έχουν ακούσει σε μικρή ηλικία από τους δικούς τους γονείς.

Το να στέλνεις το παιδί στο δωμάτιο του με το ζόρι, όταν το παιδί “παραφερεται”, ή έχει έντονα συναισθήματα  είναι μια τιμωρητική μέθοδος διαπαιδαγώγησης βασισμένο στο φόβο, γι’αυτό και φαίνεται αποτελεσματικό βραχυπροθέσμα.

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι σαφως καλύτερη επιλογή από το να χτυπάμε ένα παιδί, αλλά καταστρέφει με τον ίδιο τρόπο τη σχέση γονέα-παιδιού και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί βλέπει τον εαυτό του και τους γύρω του.

Για την ακρίβεια, διώχνουμε μακριά μας το παιδί όταν μας χρειάζεται περισσότερο.

Ο φόβος είναι κακός δάσκαλος και κακό κίνητρο. Μπορεί να δουλέψει για λίγο, αλλά μόλις φύγει, η συμπεριφορά αυτή που νόμιζες ότι διορθωσες επιστρέφει και, συνήθως, είναι πολύ χειρότερη από πριν.

Πόσες φορές ακούσες (ή είπες) τη φράση: “Πήγαινε στο δωμάτιο σου και σκέψου αυτό που έκανες!”

Είναι αστείο, γιατί οι μεγάλοι νομίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν αυτό που σκέφτονται τα παιδιά. Όμως δεν μπορούν.

Είναι απίθανο ενα παιδί που το στέλνεις να σκεφτεί αυτό που εκανε, όντως να καθίσει μόνο του και να σκεφτεί. Πολύ πιθανόν να σκέφτεται αυτό που έκανες εσύ, και πόσο άδικα και χωρίς σεβασμό φέρθηκες.

Ένα παιδί, όταν είναι αναστατωμένο, σε χρειάζεται να το βοηθήσεις να ρυθμίσει τα συναισθήματα του. Όταν ανταποκρινομαστε με ευαισθησία στα συναισθήματα του παιδιού, βοηθάμε τον εγκέφαλο του να αναπτυχθεί σωστά, χτίζουμε ασφαλή δεσμό, και το βοηθάμε να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Wholesome parenting