“Εγώ θέλω ένα ακόμα παιδί και ο άνδρας μου όχι – Σκέφτομαι σοβαρά να χωρίσω”

Σε έναν ιδανικό κόσμο οι συζητήσεις για τον σχεδιασμό οικογένειας θα γίνονταν πριν τον γάμο. Συμβαίνει, όμως, συχνά να γίνονται και αφού ένα ζευγάρι αποκτήσει το πρώτο του παιδί.

Και τότε μπορεί να προκύψει το εξής πρόβλημα: Εσύ να θέλεις και άλλα παιδάκια ενώ ο σύντροφός σου όχι (ή το αντίστροφο).

Ίσως η πρώτη εγκυμοσύνη να ήταν δύσκολη. Ίσως το άγχος και οι ευθύνες με το πρώτο παιδί να «ζόρισαν» τον έναν από τους δύο συντρόφους. Ίσως κάποιος από τους δύο να αγχώνεται για τα χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιθυμίες για την απόκτηση μεγαλύτερης οικογένειας είναι πιθανό να αλλάξουν. Ή να γίνουν εντονότερες.

Τι γίνεται όταν ο ένας από τους δύο δεν θέλει άλλα παιδιά; Πρόκειται για μια περίεργη κατάσταση που μπορεί να δυσκολέψει αρκετά τη ζωή του ζευγαριού.

“Σκέφτομαι σοβαρά να χωρίσω”, λέει μια μαμά-αναγνώστρια, η οποία αντιμετωπίζει αυτή ακριβώς την κατάσταση. “Εγώ θέλω πολύ ένα ακόμα παιδάκι για να έχει και η κόρη μας έναν άνθρωπο μεγαλώνοντας. Ο άνδρας μου, όμως, είναι ανένδοτος! Δεν το συζητάει καν! Μου είπε: Μαζί μου άλλο παιδί δεν κάνεις!”.

Ποιο είναι το καλύτερο που μπορείτε να πράξετε σε περιπτώσεις όπως η παραπάνω;

Διαβάστε παρακάτω την άποψη των ψυχολόγων:

Χαλαρώστε και περιμένετε

Καθώς οι οικογένειες κάνουν ένα παιδί την φορά (εκτός αν υπάρξει πολλαπλή κύηση), η απόκτηση ενός ακόμη παιδιού δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να σας πιέζει ή να λυθεί αμέσως τώρα.

Υπάρχουν ζευγάρια που κρύβουν άλλα προβλήματα πίσω από την απόκτηση παιδιών. Οπότε είναι προτιμότερο –αν ισχύει κάτι τέτοιο για σας – να λύσετε εκείνα τα προβλήματα πρώτα και ύστερα να μιλήσετε ξανά για έναν ακόμη απόγονο.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο μπορείτε να συζητήσετε σε διάφορες στιγμές στη διάρκεια του γάμου σας. Οι άνθρωποι εξελίσσονται και αλλάζουν, το ίδιο και οι απόψεις τους. Δώστε περιθώριο στον σύντροφό σας να ξανασκεφτεί το ζήτημα και συζητήστε ήρεμα και χωρίς άγχος. Shlomo Slatkin, ψυχολόγος – οικογενειακός σύμβουλος

Συζητήστε ήρεμα το γιατί

Είναι σημαντικό οι γονείς πριν πάρουν αυτή την απόφαση να συζητήσουν τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε περίπτωσης. Γιατί θέλει  να αποκτήσει ένα ακόμη παιδάκι; Είχε πολλά αδέρφια και θέλει το ίδιο και για το παιδί του; Ήταν μοναχοπαίδι και θέλει το παιδί του να έχει συντροφιά;

Από την άλλη, γιατί δεν θέλει ο ένας από τους δύο να κάνει περισσότερα παιδιά; Μήπως νιώθει ότι δεν θα μπορεί να δίνει την ίδια προσοχή σε όλα; Μήπως φοβάται για τα έξοδα; Μήπως τον προβληματίζει κάτι άλλο; Σοβαρό θέμα είναι και η φροντίδα των παιδιών. Μήπως ο γονιός που μένει περισσότερες ώρες με παιδιά και τα φροντίζει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας νιώθει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει, γι’ αυτό και δεν θέλει άλλα παιδιά;

Εάν όλες οι παράμετροι έχουν συζητηθεί και όλα τα ενδεχόμενα έχουν εξεταστεί, τότε είναι προτιμότερο να καταλήξετε σε μια συμφωνία που θα κάνει την οικογένεια ευτυχισμένη. Είναι προτιμότερο να είναι ευτυχισμένοι και οι δύο γονείς και πρόθυμοι να περάσουν καλά με τα παιδιά τους παρά να νιώθουν θυμό απέναντι στον σύντροφό τους ή ακόμα χειρότερα και στα παιδιά τους. Δρ. Erika Doukas, κλινική ψυχολόγος.

Βάλτε μπροστά τη λογική

Το ζήτημα της απόκτησης περισσοτέρων παιδιών μπορεί να φέρει αρνητισμό στην οικογένεια. Υπάρχουν, όμως, δύο τρόποι για να παρθούν αποφάσεις και ο ένας είναι η λογική. Εξετάστε τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα ακόμη παιδί για την οικογένεια. Πώς θα επηρεάσει τα υπόλοιπα μέλη της; Πώς θα νιώσουν τα παιδιά που ήδη έχετε; Από πρακτικής άποψης, πόσο θα αλλάξουν τα οικονομικά της οικογένειας ή ο χρόνος που αφιερώνεται ο ένας στον άλλο;

Πριν καταλήξετε σε οποιαδήποτε απόφαση, λάβετε υπ’ όψιν σας τις ανάγκες του συντρόφου σας. Προσπαθήστε ο στόχος σας να είναι όχι η απόφαση αυτή καθ’ αυτή, αλλά η κατανόηση απέναντι στις ανάγκες του συντρόφου σας. Stephanie Wjilkstrom, ψυχολόγος – οικογενειακή σύμβουλος

Να θυμάστε πάντα ότι το κάθε ζευγάρι, η κάθε σχέση και η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Έχει τις δικές της ισορροπίες και τους δικούς της κανόνες λειτουργίας και με βάση αυτούς θα πορευθεί.

Το παραπάνω κείμενο είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή του γιατρού σας.

πηγή: fatherly.com