Τι είναι το Σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού στην εγκυμοσύνη – Πού οφείλεται

Τι είναι το Σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού στην εγκυμοσύνη - Πού οφείλεται

Σχεδόν μια στις δέκα γυναίκες, ποσοστό δηλαδή 9,8% σε παγκόσμια κλίμακα, συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και περίπου 120 χιλιάδες μωρά γεννιούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο με το σύνδρομο του Εμβρυϊκού Αλκοολισμού (ΣΕΑ).

Στην Κύπρο το 2017 5.5% των εγκύων δήλωσαν ότι κατανάλωναν αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, σημειώνοντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια την εγκυμοσύνης και στην περίοδο του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει μόνιμες σωματικές και νευρογνωστικές ανωμαλίες γνωστές ως Φάσμα Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού.

Όπως ανέφερε «δυστυχώς ο αλκοολισμός εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στις σημερινές κοινωνίες και δεν είναι λίγες οι γυναίκες οι οποίες μένουν έγκυες και δεν μπορούν να τερματίσουν την χρήση αλκοόλ και την εξάρτησή τους, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης¨, για να συμπληρώσει ότι αποτέλεσμα είναι να γεννιούνται παιδιά με το σύνδρομο του εμβρυϊκού αλκοολισμού.

Οι επιπτώσεις στο έμβρυο

Το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο αφορά νεογέννητα, των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι επιπτώσεις στο έμβρυο είναι αναπτυξιακές, οργανικές αλλά και ψυχικές. Τα μωρά με αυτό το σύνδρομο γεννιούνται λιποβαρή με ανωμαλίες στα χαρακτηριστικά του προσώπου και συνήθως τις πρώτες μέρες της γέννησης τους εμφανίζουν στερητικά συμπτώματα αλκοόλ.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν αποκτούν μωρά με το σύνδρομο όλες οι έγκυοι που καταναλώνουν αλκοόλ. Μία στις 67 μητέρες που πίνουν στην εγκυμοσύνη, γεννά μωρό που πάσχει από το σύνδρομο, καθώς και ότι 15 στους 10.000 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχουν από αυτό».

… και στο παιδί αργότερα

Αναφερόμενη περαιτέρω στο σύνδρομο, είπε πως οι επιπτώσεις του δεν είναι μόνο οργανικές και ότι τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση τους, στις κοινωνικές δεξιότητες, υπερκινητικότητα, διαταραχές άγχους, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας, φτωχή μνήμη και δυσκολία ανάκλησης, δυσκολία κατανόησης ευρύτερων εννοιών, δυσκολία στην σύναψη και διατήρηση σχέσεων με συνομήλικους, προβλήματα συμπεριφοράς κτλ.

Τρεις στους 100 στην Κύπρο είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι 3 στους 100 είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, ενώ περίπου 260 άτομα αιτούνται θεραπείας κάθε χρόνο.

Τα εξαρτημένα άτομα αναγνωρίζουν την εξάρτηση τους, ψάχνουν στήριξη και διέξοδο με σημαντική καθυστέρηση. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την εξάρτηση με το αλκοόλ μέχρι να αποταθούν στους ειδικούς μεσολαβούν περίπου 10 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία η έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Πάρκου Χρωμάτων

Που θα κόψεις την “μούττην της Σαρακοστής”: 45 εκδρομικοί χώροι για την Καθαρά Δευτέρα