Τι είναι τελικά οι »λιγούρες» της εγκυμοσύνης;

Παρά τις έρευνες και τις εμπειρίες εκατομμυρίων μελλουσών μαμάδων, παραμένει ασαφές για ποιο λόγο οι έγκυες λαχταρούν ορισμένες τροφές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι οι ορμονικές διαταραχές ή η ανάγκη για ορισμένα θρεπτικά συστατικά ευθύνονται για τις λεγόμενες “λιγούρες” των εγκύων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει αυτές τις θεωρίες.

Η έντονη επιθυμία των εγκύων για συγκεκριμένες τροφές μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, αλλά είναι συχνότερη κατά τις πρώτες εβδομάδες και μπορεί να αλλάξει πολλές φορές μέχρι την ώρα του τοκετού. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει σημάδι ότι περιμένετε παιδί σε περίπτωση που δεν το έχετε ήδη ανακαλύψει.

Η ανάγκη για ξινές και πικάντικες τροφές είναι πιο συχνή κατά την εγκυμοσύνη, μαζί με το αλάτι, το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη σοκολάτα. Οι “λιγούρες” μπορεί να είναι ήπιες ή περισσότερο έντονες, όμως από τη στιγμή που θα κάνουν την εμφάνισή τους προσπαθήστε να διατηρήσετε την καθημερινή σας διατροφή σε ισορροπημένα επίπεδα.

Οι γιατροί και οι ειδικοί σε θέματα υγείας συμβουλεύουν ότι από τη στιγμή που η τροφή που επιθυμείτε έντονα δεν είναι επιβλαβής και καταναλώνεται με μέτρο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις “λιγούρες”. Ωστόσο, εάν το επιθυμείτε μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο ή τη μαία σας ώστε να σας καθησυχάσει και να σας λύσει κάθε απορία πάνω στο θέμα.