Θυμάστε τη “νοσοκόμα του θανάτου”; Στη δίκη αποκαλύφθηκε τι σκεφτόταν για τα υγιή νεογέννητα

Θυμάστε τη "νοσοκόμα του θανάτου": Στη δίκη αποκαλύφθηκε τι σκεφτόταν για τα υγιή νεογέννητα

Θυμάστε την Λούσι Λέτμπι; Η Βρετανίδα νοσοκόμα που δολοφόνησε επτά βρέφη και προσπάθησε να βλάψει άλλα 10, στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Countess of Chester που εργαζόταν μεταξύ Ιουνίου 2015 και Ιουνίου 2016 βρίσκεται πλέον ενώπιον δικαστηρίου.

Όπως αποκαλύφθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της δίκης, η 33χρονη θεωρούσε, ότι ήταν «βαρετό» να δουλεύει σε μονάδες για βρέφη που επρόκειτο να πάνε σπίτι στις οικογένειές τους.

Κάποια από τα μωρά φέρεται να στοχοποιήθηκαν επανειλημμένα.

Ένα θύμα φέρεται να πέθανε έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες της Letby, η οποία στη συνέχεια έστειλε στους γονείς κάρτα συλλυπητηρίων.

Ο συναγερμός σήμανε όταν σύμβολοι του μαιευτηρίου άρχισαν να προβληματίζονται για τη «σημαντική αύξηση» των βρεφών που πεθαίνουν ή καταρρέουν με τρόπο «καταστροφικό».

Η Λέτμπι έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Ο Δρ Τζον Γκιμπς είπε στο δικαστήριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι ο θάνατος δύο αγοριών, δύο ημέρες τον Ιούνιο του 2016 ήταν το «σημείο καμπής». Τα δύο αγόρια, αδερφάκια πανομοιότυπων τριδύμων, φέρεται να δολοφονήθηκαν από την Λέτμπι στις 23 και 24 Ιουνίου. Η γυναίκα κατηγορείται, ότι διοχέτευσε αέρα στο αίμα τους.

Ο Γκιμπς είπε στο δικαστήριο πως όταν πέθανε ο πρώτος αδερφός, έστειλε τον άλλον για εξετάσεις που ήταν όλες εντός του φυσιολογικού εύρους, οπότε ανησύχησε τρομερά όταν άκουσε για τον θάνατο του αγοριού την επόμενη μέρα.

Στη συνέχεια, ο γιατρός «ανησυχούσε όλο και περισσότερο για τον συσσωρευμένο αριθμό ασυνήθιστων, απροσδόκητων και ανεξήγητων θανάτων που συνέβαιναν στη μονάδα νεογνών και συμπέρανε ότι η νοσοκόμα του προσωπικού Letby είχε εμπλακεί σε όλες».

Οι γιατροί ζήτησαν απομάκρυνση

Οι γιατροί του μαιευτηρίου είχαν εκφράσει ανησυχίες για την Letby ήδη από τον Ιούνιο του 2015. Αφού πέθανε τα αδέρφια, οι γιατροί ζήτησαν η γυναίκα να απομακρυνθεί από τη μονάδα, όπως είπε ο Γκιμπς στο δικαστήριο. Έτσι, μετατέθηκε σε ρόλο γραφείου στα τέλη Ιουνίου 2016.

Ο Γκιμπς είπε στους διευθυντές του νοσοκομείου η Λέτμπι θα μπορούσε να επιστρέψει στη μονάδα μόνο εάν εγκατασταθεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, εξήγησε στο δικαστήριο.

«Τους επόμενους 11 μήνες έπρεπε να αντισταθούμε αποφασιστικά στις προσπάθειες της διοίκησης να επαναφέρει τη νοσοκόμα στη μονάδα», είπε ο Gibbs.

Η προϊσταμένη Κάθριν Πέρσιβαλ-Κάλντερμπανκ κατέθεσε στο δικαστήριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη στάση της Λέτμπι απέναντι στα διαφορετικά τμήματα της μονάδας, λέγοντας ότι προτιμούσε να εργάζεται σε χώρους εντατικής θεραπείας ή σε δωμάτια υψηλής φροντίδας.

Φέρεται να μάλωσε με έναν συνάδελφό της όταν της ζητήθηκε να δουλέψει στα δύο «εξωτερικά» δωμάτια που προορίζονται για τα μωρά που ετοιμάζονται να πάνε σπίτι και ήταν «δυστυχισμένη» αν την έβαζαν να δουλεύει σε αυτά. «Είπε ότι ήταν βαρετό και δεν ήθελε να ταΐζει υγιή μωρά. Ήθελε να είναι στην εντατική».

Δύσκολο περιβάλλον

Το να εργάζεσαι σε δωμάτια εντατικής θεραπείας ή υψηλής φροντίδας είναι κάτι που το προσωπικό συνήθως προσπαθεί να αποφύγει, είπε η Percival-Calderbank.

«Μπορεί να είναι ενοχλητικό, συναισθηματικά βαρύ και μερικές φορές εξουθενωτικό στο τέλος μιας βάρδιας αν βρίσκεσαι συνεχώς σε αυτή την αγχωμένη κατάσταση όλη την ώρα», είπε στο δικαστήριο.

«Μερικές φορές πρέπει να βγεις από αυτό το περιβάλλον και να βρεθείς στην κανονική μονάδα».

Η Percival-Calderbank είπε στο δικαστήριο η Letby «αναστατώθηκε» τον Ιούνιο του 2016 όταν της ζητήθηκε να εργαστεί σε εξωτερικούς σταθμούς. Έκανε ό,τι της ζητήθηκε, αλλά «δεν ήταν ευχαριστημένη με την απόφαση».

Η δίκη συνεχίζεται.

Διαβάστε ακόμα:

«Ανάταση ψυχής»: Ένα φιλμ για τον Μιχάλη, μαθητή με αναπηρία που διαπρέπει στην Τέχνη (vid)

Ξέρετε από πού προέρχεται το «Ok»; Η απίθανη ιστορία της πιο διάσημης λέξης στον κόσμο

Αυτή η χώρα παρέχει ψυχολογική βοήθεια σε νέους μετά από ερωτική απογοήτευση