Θερινά σχολεία 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Υ.Π.Π.) συνεχίζει και φέτος τη λειτουργία του προγράμματος των Θερινών Δημόσιων Σχολείων (Θ.Δ.Σ.), κατά την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου 2019, με στόχο την προσφορά ευκαιριών μάθησης και δημιουργικής απασχόλησης, ιδιαίτερα σε παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Κατά τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν ως θερινά 27 Δημοτικά Σχολεία και 7 Νηπιαγωγεία, σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες (4 επιπλέον από τα 30 που λειτούργησαν κατά την περσινή χρονιά), τα οποία θα καλύπτουν και τις 5 επαρχίες.

Επίσης, θα λειτουργήσει το Δημοτικό/Νηπιαγωγείο του Μακάρειου Νοσοκομείου με ένα τμήμα, για να εξυπηρετήσει παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου.

Κατά τη φετινή χρονιά τα Θ.Δ.Σ. θα λειτουργήσουν συνολικά για 25 εργάσιμες μέρες, από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουλίου 2019, από τις 7:45 – 1:05 καθημερινά.

Ποια παιδιά έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα Θερινά Δημοτικά Σχολεία;

Δικαίωμα συμμετοχής στα Θ.Δ.Σ., έχουν μόνο τα παιδιά, τα οποία κατά τη φετινή σχολική χρονιά φοιτούν σε Δημόσια Δημοτικά Σχολεία, στις τάξεις Α΄- Ε΄ και σε Νηπιαγωγεία στην Προδημοτική τάξη (δηλαδή όσα γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013, καθώς και όσα παιδιά φοιτούν στην προδημοτική τάξη με αναστολή φοίτησης).

Τα παιδιά της Στ΄ τάξης δεν δικαιούνται να συμπληρώσουν έντυπο δήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή τα Θ.Δ.Σ., καθότι θα έχουν πάρει απολυτήριο από το Δημοτικό Σχολείο στις 19/6/2019.

Προτεραιότητα εγγραφής στα Θ.Δ.Σ. θα έχουν τα παιδιά τα οποία προέρχονται από δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι γονείς θα έχουν, όπως και πέρσι, την ευκαιρία να επιλέξουν το θερινό σχολείο στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους, το οποίο δεν είναι απαραίτητα το σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας.

Τα Θ.Δ.Σ. θα στελεχωθούν τόσο με αδιόριστους εκπαιδευτικούς δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα Τελικά Μητρώα των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, όσο και από μόνιμους/συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα είναι και οι διευθύνοντες κάθε σχολείου.

Πώς θα γίνει η εγγραφή;

Οι Διευθυντές και οι διευθύντριες των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων καλούνται να ενημερώσουν άμεσα όλους τους γονείς για τα Θερινά Δημόσια Σχολεία. Στη συνέχεια, οι γονείς πρέπει να συμπληρώσουν το έγγραφο ενδιαφέροντος που θα λάβουν από το σχολείο. Τέλος, οι Διευθυντές/ντριες των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων θα πρέπει να συμπληρώσουν, μέχρι την 31 Μαΐου 2019, τα στοιχεία των ενδιαφερόμενων παιδιών σε συγκεντρωτικό έντυπο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα αποσταλούν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κάθε σχολείου.

Θερινά Δημόσια Σχολεία1

Δωρεάν η φοίτηση

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η φοίτηση είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά. Πρόγευμα θα παρέχεται μόνο στα παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη και των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση και λαμβάνουν σίτιση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τα Θ.Δ.Σ. θα στελεχωθούν τόσο με αδιόριστους εκπαιδευτικούς δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα Τελικά Μητρώα των
Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων όσο και από μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα είναι και με επί κεφαλής κάθε σχολείου.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Κατάλογος Θερινών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων 2019 ανά επαρχία:

α/α ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
1. Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ΄
2. Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού
3. Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς Ε΄- Άκη Κλεάνθους
4. Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Γ΄- Στυλιανού Λένα
5. Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου
6. Δημοτικό Σχολείο Ακακίου
7. Δημοτικό Σχολείο Πέρα Χωριό Νήσου Β΄

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ
8. Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Β΄
9. Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ζ΄- Αποστόλου Ανδρέα
10. Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού IA΄ – Τσίρειο
11. Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κ΄- Αγίου Παντελεήμονα
12. Δημοτικό Σχολείο Λινόπετρας
13. Δημοτικό Σχολείο Ερήμης
14. Δημοτικό Σχολείο Τριμήκληνης

ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
15. Δημοτικό Σχολείο Καθαρής – Δημήτρη Λιπέρτη
16. Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου Ε΄- Αγίων Aυξεντίου και Ευσταθίου
17. Δημοτικό Σχολείο Βορόκληνης
18. Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου «Μιχαλοπούλειο»
19. Δημοτικό Σχολείο Αθηένου
20. Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Γ΄
21. Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου Β΄
22. Δημοτικό Σχολείο Πυργών

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ
23. Δημοτικό Σχολείο Πάφου ΙΒ΄- Πεύκιος Γεωργιάδης
24. Δημοτικό Σχολείο Πάφου ΙΓ΄
25. Δημοτικό Σχολείο Πόλης Χρυσοχούς
26. Δημοτικό Σχολείο Χλώρακας – Λέμπας – Αγίου Στεφάνου
27. Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου Β΄
Κατάλογος Θερινών Δημόσιων Νηπιαγωγείων 2019

Α/Α ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
1. Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αποστόλου Λουκά
2. Δημόσιο Νηπιαγωγείο Ακακίου

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ
3. Δημόσιο Νηπιαγωγείο Λεμεσού Ζ΄- Αποστόλου Ανδρέα

ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ / ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
4. Δημόσιο Νηπιαγωγείο Καθαρής – Δημήτρη Λιπέρτη
5. Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κοφίνου
6. Δημόσιο Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Β΄

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ
7 Δημόσιο Νηπιαγωγείο Πάφου Θ΄- Πετρίδειο