Θεραπεία ανεξαρτησίας: Μπορεί λίγη ανεξαρτησία να βοηθήσει ένα παιδί να μειώσει τους φόβους του;

Θεραπεία ανεξαρτησίας: Μπορεί λίγη ανεξαρτησία να βοηθήσει ένα παιδί να μειώσει τους φόβους του;

Εάν το παιδί σας έχει πολύ άγχος, μπορεί να πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό και είναι πάρα πολύ σωστό και αναγκαίο, τις περισσότερες φορές.

Οι ειδικοί που την υπογράφουν λένε ότι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταπολεμήσουν τους φόβους τους, να μειώσουν το άγχος, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να γίνουν πιο ανεξάρτητα.

Η θεραπεία ανεξαρτησίας είναι μια τεχνική που βασίζεται σε μια πρωτοβουλία που πρωτοστάτησε το Let Grow, η μη κερδοσκοπική ομάδα που προωθεί την ανεξαρτησία της παιδικής ηλικίας.

Η προϋπόθεση πίσω από αυτό είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν κάτι μόνα τους με την άδεια των γονιών τους – αλλά χωρίς τους γονείς τους.

Φυσικά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, είναι μια φυσική αντίδραση να αισθάνεστε ότι μπορεί να μην είστε έτοιμοι για αυτό, μπορεί να βιώσετε τους δικούς σας φόβους για να το αφήσετε να «φύγει» ή μπορεί να αμφιβάλλετε ότι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το παιδί σας.

Αλλά τα πιθανά οφέλη είναι τεράστια, διαπίστωσαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι είναι συχνά ταχύτερα από την ψυχοθεραπεία.
«Αυτό που κάνει την εμπειρία τόσο μεταμορφωτική είναι ότι όταν το παιδί κάνει κάτι νέο, μόνο του, η αυτοπεποίθησή του μεγαλώνει», λέει η Lenore Skenazy, πρόεδρος του κινήματος ανεξαρτησίας των παιδιών Let Grow και συγγραφέας του βιβλίου Free to Learn.

Δύσκολο, αλλά συναρπαστικό

Η Skenazy λέει ότι η θεραπεία ανεξαρτησίας είναι κάτι δύσκολο ίσως και τρομακτικό, αλλά συναρπαστικό. «Δεν είναι μόνο τα παιδιά που αλλάζουν. Το ίδιο κάνουν και οι γονείς. Επειδή για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν άφηναν το παιδί τους να κάνει το Χ ακόμα, ό,τι κι αν είναι το Χ.  Αλλά μόλις το τολμήσουν και το παιδί τους επιστρέψει στο σπίτι, ακτινοβολώντας από υπερηφάνεια, οι γονείς αλλάζουν όσο και τα παιδιά τους. Ο φόβος και η αγωνία τους αντικαθίστανται από υπερηφάνεια και χαρά».

Δεν πάνε όλα τα πειράματα ανεξαρτησίας όπως έχουν σχεδιαστεί. Αλλά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, το παιδί αναγκάζεται να λύσει ένα πρόβλημα και να ξεπεράσει το άγχος.

«Το άγχος είναι η πεποίθηση ότι κάτι θα πάει στραβά, δεν θα είστε σε θέση να το χειριστείτε και θα πληγωθείτε για πάντα», εξηγεί η εδικός. «Η πραγματικότητα είναι ότι όταν κάτι πάει στραβά, καταλαβαίνεις πώς να το αντιμετωπίσεις και συνειδητοποιείς ότι δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση. Έτσι, η ανεξαρτησία -το να κάνεις τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, όχι το τι θα γινόταν αν- αποδεικνύεται ότι είναι ένα μεγάλο άγχος που καταστρέφει».

Εισαγωγή της θεραπείας ανεξαρτησίας

Ο Camilo Ortiz, PhD, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Long Island, συνεργάστηκε με την Skenazy και αποφάσισε να την πλαισιώσει με τη δημιουργία ενός προγράμματος θεραπείας ανεξαρτησίας.

«Αντί να ζητήσει από το παιδί να του πει τι φοβόταν περισσότερο και στη συνέχεια να απαιτήσει από το παιδί να το αντιμετωπίσει άμεσα, ρωτούσε το παιδί αν υπήρχε κάτι νέο που ήθελε να κάνει μόνο του», εξήγησε η Skenazy. «Ακόμη και τα αγχωμένα παιδιά στην πιλοτική μελέτη του είχαν πράγματα που ήθελαν να δοκιμάσουν. Πράγματα όπως το περπάτημα στο σπίτι από το σχολείο ή το λεωφορείο».

Η Skenazy συνεργάστηκε με τον Δρ Ortiz για τη θεραπεία ανεξαρτησίας. Οι δυο τους έγραψαν ακόμη και ένα άρθρο στους New York Times σχετικά με αυτό.

Μαζί με τους γονείς τους, τα παιδιά συναντήθηκαν με τον Δρ Ortiz. Σχημάτισαν δραστηριότητες ανεξαρτησίας (ή έργα Let Grow, όπως τα αποκαλεί η Skenazy).

«Κάνοντας κάθε είδους νέα και διασκεδαστικά πράγματα από μόνα τους, το άγχος τους έπεσε κατακόρυφα», δήλωσε η Skenazy.

Ο Δρ Ortiz δήλωσε ότι η θεραπεία είναι μια θεραπεία πέντε συνεδριών για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.

  • «Δεδομένου ότι η ανεξαρτησία είναι μια φυσική και αναπτυξιακή επιθυμία, ακόμη και μεταξύ των παιδιών ηλικίας 2 ετών, τα παιδιά σχεδόν πάντα έχουν ιδέες».
  • «Αφού συζητούν την αξία της ανεξαρτησίας με τους γονείς για την προώθηση της επιμονής, της επίλυσης προβλημάτων, του σθένους και της δημιουργικότητας, ο θεραπευτής και το παιδί σχεδιάζουν τουλάχιστον μία δραστηριότητα ανεξαρτησίας την ημέρα και συναντιούνται εβδομαδιαίως για να εξετάσουν πώς πήγαν και να σχεδιάσουν τις δραστηριότητες της επόμενης εβδομάδας».
  • «Είναι μάλλον απλό, αλλά μέχρι στιγμής, επίσης αρκετά αποτελεσματικό. Και τα παιδιά και οι γονείς απολαμβάνουν πραγματικά τη διαδικασία».

Τι κάνει τη θεραπεία ανεξαρτησίας να λειτουργεί;

«Η θεραπεία ανεξαρτησίας φαίνεται να λειτουργεί δίνοντας στα παιδιά πίσω μια αίσθηση αυτενέργειας, εμπιστοσύνης, ικανότητας και την ευκαιρία, επιτέλους, να δουν πώς μπορούν να τα καταφέρουν στον πραγματικό κόσμο».

Θυμάται ένα 10χρονο παιδί με άγχος που φοβόταν να ανέβει στις σκάλες του σπιτιού του. Δοκίμασε τη θεραπεία και μια δραστηριότητα ανεξαρτησίας. Ήθελε να περπατήσει μόνος του στο σπίτι, θυμάται η Σκενάζι. Η μητέρα του παιδιού ήταν τόσο ανήσυχη, που πήρε μια μέρα άδεια από τη δουλειά.

Σίγουρα, φαινόταν να πηγαίνει σε λάθος δρόμο, ένας γείτονας τηλεφώνησε στη μαμά για να πει ότι μόλις τον είχε δει να περνάει. Αλλά το αγόρι τελικά κατάφερε να γυρίσει σπίτι. Και μετά συνέχισε να κάνει όλα τα άλλα πράγματα μόνος του».

Τι γίνεται αν το παιδί σας θέλει να δοκιμάσει κάτι λίγο τρομακτικό;

«Σπάνια βλέπω την ανεξαρτησία να γυρίζει μπούμερανγκ. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι οι γονείς που εμποδίζουν την ανεξαρτησία. Οπότε θα πρέπει να συζητήσετε με το παιδί σας για κάποια πράγματα που μπορεί να θέλει να δοκιμάσει μόνο του και κάντε ένα σχέδιο μαζί.  Νομίζω ότι η Θεραπεία Ανεξαρτησίας έχει πολύ καλή πρόγνωση για τα παιδιά με κλινική διάγνωση άγχους και επίσης για όσους μεγαλώνουν σε αυτή την ανήσυχη εποχή. Δείχνει στα παιδιά, τους γονείς τους και τους δασκάλους τους πόσο ικανοί μπορούν να είναι, όταν τους εμπιστεύονται να κάνουν κάποια πράγματα μόνοι τους».

Συνολικά, η θεραπεία ανεξαρτησίας μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας. Θα πρέπει να κάνετε αυτό που είναι σωστό για εσάς και την οικογένειά σας. Και μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που βοηθά το παιδί σας να ανακουφίσει τους φόβους του και να γίνει πιο ανθεκτικό μακροπρόθεσμα.

Πηγή: https://www.mother.ly/

Διαβάστε επίσης

Πόσες λέξεις “χάνουν” την ημέρα τα παιδιά που περνούν ακόμα και λίγο χρόνο μπροστά στην οθόνη

«Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ ’αγάπησες»: Συναυλία στο Τεχνόπολις 20