Θέλετε να ενισχύσετε τη γνωστική ικανότητα του παιδιού σας; Γεμίστε τα βάζα σας με αυτά τα λουλούδια!

Έχουμε συχνά αναφερθεί στους διαφορετικούς τύπους μάθησης και στο γεγονός, ότι το κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο να αφομοιώνει τη γνώση, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και τη λειτουργία του εγκεφάλου του.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, πρόσφατα εισήγαγαν ένα ακόμα μέσο το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη γνωστική ικανότητα και που αφορά σε κάθε μαθητή, ανεξαρτήτως τύπου: Το άρωμα των λουλουδιών!

Ερευνητές των Τμημάτων Ιατρικής, Ψυχολογίας και Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Freiburg  στη Γερμανία απέδειξαν πρόσφατα, ότι τα αρώματα μπορεί να έχουν σημαντικά ενισχυτικό ρόλο στην γνωστική ικανότητα, είτε κατά την διάρκεια της μάθησης είτε κατά τον ύπνο.

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν, όταν μαθητές σε δύο σχολικές τάξεις κλήθηκαν να μάθουν ορισμένες Αγγλικές λέξεις με και χωρίς αρωματισμένα στικς, τόσο κατά την διάρκεια του μαθήματος όσο και τη νύχτα, στον ύπνο τους. Αποδείχτηκε, ότι οι μαθητές σε περιβάλλον με άρωμα θυμόντουσαν τις λέξεις πολύ καλύτερα. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Αποδείξαμε, ότι ο υποστηρικτικός ρόλος των αρωμάτων είναι εξαιρετικά αξιόπιστος στην καθημερινή ζωή και δη στη διαδικασία της μάθησης».

Το άρωμα των τριαντάφυλλων στη μάθηση και τον ύπνο

Τα πειράματα για τις ανάγκες της έρευνας αυτής είχαν ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν σε σχολικές τάξεις της νότιας Γερμανίας. Στο πλαίσιο αυτών ζητήθηκε από τους μαθητές σε περίοδο εξετάσεων να βάλουν στικς με άρωμα τριαντάφυλλου στο γραφείο τους, αλλά και στο κομοδίνο τους, δίπλα στο κρεβάτι τους. Τα αποτέλεσμα ήταν θεαματικά συγκριτικά με αυτά των μαθητών που δεν χρησιμοποίησαν κάποιο άρωμα ως «ενισχυτικό» μνήμης.

Τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι το άρωμα του τριαντάφυλλου φαίνεται να ενισχύει τη μνήμη τόσο κατά την διαδικασία της μάθησης, π.χ. μέσα στην τάξη, όσο και στον ύπνο. Έτσι, μπορούμε όλοι μας να το δοκιμάσουμε και να δούμε πώς επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει, ότι μπορούμε να διευκολύνουμε την μάθηση κατά την διάρκεια του ύπνου. Ποιος θα φανταζόταν, ότι η μύτη μας μπορεί να συμβάλει τόσο σημαντικά σε αυτό;», λένε καταλήγοντας οι ειδικοί.

Πηγή: goodnewsnetwork.org