Θέατρο: Η «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στην Κύπρο

Μετά την μεγάλη ανταπόκριση του θεατρικού κοινού και την ευρεία αποδοχή που γνωρίζει η «Φιλιώ Χαϊδεμένου», στην Αθήνα, το «ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτισμού  «ΙΩΝΙΑ» θα φέρουν την παράσταση  «Φιλιώ Χαϊδεμένου», στην Κύπρο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

To θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη και πέντε εξαίρετους ηθοποιούς:  τους Ζαχαρίας Καρούνη, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρη  Kαραβιώτη, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ, Γιώργο Φλωράτο,  σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου.

Από 1η Μαρτίου  και έως 6 Μαρτίου στο Σατιρικό Θέατρο

την Τρίτη 7 Μαρτίου στο Θέατρο «ΡΙΑΛΤΟ» στην Λεμεσό

και την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην Λάρνακα στο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

 

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8.30 μ.μ.

Λίγα λόγια για τη Φιλιώ Χαϊδεμένου

Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες.

Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες του Ελληνισμού και μια τραγική καμπή στην πορεία του. Η βίαιη έξοδος των Ελλήνων από την Μικρά Ασία υπήρξε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για την συγγραφή δεκάδων χιλιάδων σελίδων. Πλήθος προσφύγων κατέφτασε στη Μητέρα Ελλάδα και μαζί του έφερε πρωτογενείς μαρτυρίες. Μέσα σε αυτό το ταλαίπωρο “κύμα” προσφύγων ήταν και η μόλις 23 ετών Φιλιώ Σιδερή-Χαϊδεμένου, γεννημένη σε μια μικρή κωμόπολη της Μ. Ασίας, τα Βουρλά, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σμύρνη.

Ο δυναμικός χαρακτήρας, η τόλμη και η αποφασιστικότητα που διέκριναν τη Φιλιώ Χαϊδεμένου, συνέδραμαν ως εφόδια στον αγώνα της για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία. Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, έγινε η αφορμή να γεννηθεί μια ιδέα για την εξιστόρηση της ζωής της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε 28 Οκτωβρίου 1899 έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 108 χρόνια της, το 2007. Φέτος, σχεδόν δέκα χρόνια από την απώλειά της, το ίδρυμα πολιτισμού »ΙΩΝΙΑ» τιμά τη μνήμη της ανεβάζοντας την θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο »Φιλιώ Χαϊδεμένου».

Την ηρωίδα του έργου υποδύεται η μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη την οποία πλαισιώνει πενταμελής θίασος νέων και καταξιωμένων ηθοποιών.

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια, που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου», σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου.

 

 Σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου

Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης  Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος

Διασκευή : Άνδρη Θεοδώτου

Σκηνοθεσία : Βασίλης Ευταξόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια : Άγγελος Αγγελή

Μουσική – Καλλιτεχνική επιμέλεια : Ζαχαρίας Καρούνης

Μουσική Διδασκαλία : Χαρά Κεφαλά

Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος,

Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης

Σαντούρι : Βερόνικα Αλωνεύτου

Κρουστά : Μανούσος Κλαπάκης

Σχεδιασμός – φωτα : Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη : Βίκυ Πάστρα

Επιμέλεια Video : Σπύρος Πανταζής

Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός

Διεύθυνση & Επιμέλεια Παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)

Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Παπαϊωάννου

Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος

Video: Γιάννης Καρούνης

Παραγωγή : Ίδρυμα Πολιτισμού » ΙΩΝΙΑ »

 

Σημείωση Σατιρικού: Προπώληση εισιτηρίων από τα ταμεία των θεάτρων. Ώρες λειτουργίας του ταμείου του Σατιρικού Θεάτρου: 8.30 πμ. -1.30 μ.μ. και 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

Δεν θα σταλούν προσκλήσεις.

Γενική είσοδος 15 ευρώ.

10 ευρώ για συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές και συνδρομητές του Σατιρικού Θεάτρου.

Οι θέσεις θα είναι αριθμημένες. Θα γίνονται κρατήσεις μέσω τηλεφώνου από σήμερα με την προϋπόθεση ότι σε 24 ώρες θα περάσετε από τα ταμεία για εξασφάλιση των εισιτηρίων

Σατιρικό Θέατρο: τηλ  22312940, 22421609, 99639609

ΡΙΑΛΤΟ: 25777745

ΣΚΑΛΑ: 24652800 ή 22312940