Τέλος στην δίωξη του καθηγητή Γαβριήλ για τα σκίτσα με τον Ιησού

Τέλος στην δίωξη του καθηγητή Γαβριήλ για τα σκίτσα με τον Ιησού

Τέλος στην δίωξη του εκπαιδευτικού και εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ, έδωσε τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο με τη χθεσινή απόφασή του να εξιουσιοδοτήσει τον Πρόδρομο Προδρόμου να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να τερματίσει τη διαδικασία.

Η όλη ιστορία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα, εκπαιδευτικούς φορείς και πολίτες τις τελευταίες μέρες και θεωρήθηκε από κάποιους ως παρέμβαση του κράτους στην ελευθερία της έκφρασης.

Ο εκπαιδευτικός, ο οποίος βρέθηκε στο «στόχαστρο» για τα «αντισυστημικά» σκίτσα του με τον Ιησού, είχε προηγουμένως κληθεί να παρουσιαστεί στις 6 Οκτωβρίου ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ερχόμενος αντιμέτωπος με πέντε κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η απόλυση του από το εκπαιδευτικό σύστημα. 

Το θέμα της δίωξης του κύριου Γαβριήλ έθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού, μετά τις ανταλλαγές «πυρών» που προηγήθηκαν ανάμεσα σε Υπουργό Παιδείας και Γενικό Εισαγγελέα.

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού ανακοίνωση της Προεδρίας έλεγε τα ακόλουθα:

«Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος των κανονισμών που διέπουν τη συμπεριφορά των λειτουργών και των διευθυντών της εκπαίδευσης. Παρά ταύτα, και ενόψει του γεγονότος ότι πολιτικές δυνάμεις και φορείς των Γραμμάτων και των Τεχνών θεώρησαν πως διώκεται η ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης, έστω και αν για μεγάλη μερίδα πολιτών αποτελεί πρόκληση και προσβολή προς θεσμούς, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας, όπως προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων για τις προθέσεις της Κυβέρνησης απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του συγκεκριμένου Διευθυντή Γυμνασίου». 

Διαβάστε επίσης:

Αντιμέτωπος ακόμη και με απόλυση ο καθηγητής που ζωγράφισε τον Ιησού γυμνό (εικόνες)

«Η Τέχνη δεν φιμώνεται»: Πολίτες διαδηλώνουν στο πλευρό του καθηγητή με τα αμφιλεγόμενα σκίτσα