Λέων Τολστόι: Η απόγονός του, Αλεξάνδρα, ζει ζωή ηρωίδας βγαλμένης από τα βιβλία του

Ο Λέων Τολστόι, που γεννήθηκε σαν σήμερα, εκτός από εκείνα που ήδη ξέρεις, ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος.

Ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ρωσικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1828, στη Γιάσναγια Πολιάνα της Ρωσίας από αριστοκρατική οικογένεια.

Ο κόμης Λέων (Νικολάγιεβιτς) Τολστόι, έμεινε ορφανός από μητέρα και πατέρα στα 10 του χρόνια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καζάν Ανατολικές γλώσσες και νομικά, αλλά δεν αποφοίτησε. Στον πόλεμο της Κριμαίας πήρε μέρος ως αξιωματικός του πυροβολικού και του απονεμήθηκαν πολλές ανώτερες διακρίσεις.

Στα 1862 ο Τολστόι παντρεύτηκε τη Σοφία Αντρέγιεβνα Μπερς. Έναν χρόνο μετά τέλειωσε το διήγημά του «Οι Κοζάκοι» και αφιερώθηκε στη συγγραφή του -πιο κλασσικού πεθαίνεις- «Πόλεμος και Ειρήνη». Έγραφε πάντα αλλά με τις τύψεις να τον κατατρώνε και να ταράζουν τη ζωή του. Τύψεις που ζούσε μέσα στα πλούτη, ενώ άλλοι δυστυχούν.

Αποφασίζει να εγκαταλείψει περιουσία, οικογένεια, δόξα και να ζήσει απλά, σύμφωνα με τις ιδέες του. Άφησε την καταπιεστική και αυταρχική σύζυγό του να διαχειρίζεται την περιουσία κι εκείνος ζει μια λιτή σχεδόν φτωχική ζωή στα κτήματά του.

Τότε γράφει τα έργα του με τα μεγάλα προβλήματα και τις υψηλές ηθικές αρχές της αγάπης, της καλοσύνης και της συμπόνοιας. Κορυφαίο το μεγαλειώδες «Άννα Καρένινα» (1873), που αντικατοπτρίζεται ανάμεσα στα άλλα η τραγωδία μιας γυναίκας που έπεσε θύμα της ψεύτικης και απάνθρωπης ηθικής της κοινωνίας.

Αλεξάνδρα Τολστόι

Με μια τέτοια ηρωίδα, με το βάρος της τιμητικής αλλά και πολύ βαριάς κληρονομιάς- ταυτίζεται η Αλεξάνδρα Τολστόι. Η απόγονός του ίσως έχει κουραστεί, να διαβάζει για τις πιθανές ομοιότητες με τις ηρωίδες του.

Όμως είναι μια καθαρά τολστοϊκή ηρωίδα, που περνά τις ημέρες της αυτοεξόριστη στο πατρικό σπίτι της στο Όξφορντσιρ. Η κομψότητα, η αδιαπραγμάτευτα βρετανική της αύρα, την οδηγούν στην κορυφή της κοινωνικής και οικονομικής ελίτ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Infowoman