Τα 3 πράγματα που πρέπει να προσέχετε όταν το παιδί σας έχει υψηλό πυρετό

Με αφορμή την τραγική είδηση του θανάτου ενός 5χρονου κοριτσιού στο νοσοκομείο Λάρισας, έπειτα από συνεχιζόμενη πυρετική κίνηση από εβδομάδας, ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης δημοσίευσε στο Facebook ένα κείμενο για να συμβουλεύσει τους γονείς πώς να αντιμετωπίζουν τον υψηλό πυρετό του παιδιού τους και γιατί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:

Τι συμβουλεύει τους γονείς ο παιδίατρος

Μέσα σε μία περιοδο γρίπης αλλά και άλλων ιώσεων που προκαλούν πυρετό με μεγάλη διάρκεια, οι επιπλοκές είναι αυτό που φοβίζει γονείς και ιατρούς.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν πολλές ανεύθυνες οδηγίες προς τους γονεις γα τον πυρετό, ειδικά από ομοιοπαθητικούς ιατρούς, με ατάκες του τύπου «ο πυρετός είναι σύμμαχος του οργανισμού» ή «μην δίνετε πολλά αντιπυρετικά στα παιδιά» ή λανσάρονται ακόμα και «φυσικές θεραπείες για τον πυρετό».

Μην αφήνετε τα παιδιά να ψήνονται στον πυρετό

Έχουμε καταλήξει να βλέπουμε παιδια που ψήνονται για 3 και 4 μέρες χωρίς αντιπυρετικά γιατί «ο πυρετος όπως και η ασθένεια είναι φυσικό πράγμα» ή γιατί έτσι επιτάσσει η νέα ιντερνετική μόδα στην αντιμετώπιση της παιδικής ασθένειας.

Θα σας πω τους σημαντικούς λόγους για να ελέγχετε τον πυρετό του παιδιού, ειδικά αν είναι υψηλός και να μην ακούτε όλες αυτές τις ανοησίες.

Αυτά είναι τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς όταν το παιδί έχει πυρετό

? Ο πυρετός πρέπει να πέσει για να μπορέσει το παιδί να συνέλθει. Να μπορέσει να σιτιστεί, να ενυδατωθεί, να κοιμηθεί. Να υποστηρίξουμε δηλαδή τον οργανισμό του. Το παιδί που πυρέσσει δεν μπορεί ούτε νερό να πιει καλά καλά.
? Ο πυρετός πρέπει να πέσει για να αποφύγουμε τις παρενέργειες του ίδιου του πυρετού, με κύρια και συχνότερη την αφυδάτωση, η οποία επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό που μάχεται με μία βαριά ίωση.
? Ο πυρετός πρέπει να πέσει για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τη γενική κατάσταση του παιδιού ή όπως συχνά ρωτάμε εμείς οι παιδίατροι «πως σου φαίνεται το παιδί όταν του πέφτει ο πυρετός ; είναι ζωηρό ;». Για να αποφύγουμε έτσι δυσάρεστες καταστάσεις.

Πότε ο υψηλός πυρετός θέλει προσοχή

Σε κάθε περίπτωση ο υψηλός πυρετός που παρατείνεται στις 6-7 μέρες θέλει επανεκτίμηση από τον παιδίατρο και διενέργεια ενός εργαστηριακού ελέγχου για να είμαστε σίγουροι για το τι αντιμετωπίζουμε.

Δείτε εδώ την αρχική ανάρτηση του παιδιάτρου:

Μία πολύ δυσάρεστη είδηση έρχεται από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που μας προκαλεί μεγάλη θλίψη . . .Μέσα σε μία…

Gepostet von Παιδιατρικό Ιατρείο Κυριάκος Δουλγέρης am Mittwoch, 19. Februar 2020