Συγκίνηση για την 86χρονη προγιαγιά που στέφθηκε Μις Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Συγκίνηση για την 86χρονη προγιαγιά που στέφθηκε Μις Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Έζησε τον εφιάλτη της ναζιστικής θηριωδίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, στα 86 της η Ισραηλινή Σαλίνα Στάινφελντ, μητέρα γιαγιά και προγιαγιά στέφθηκε ως η ομορφότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος.

Δέκα συμμετέχουσες από 79 έως 90 ετών περπάτησαν στο catwalk που στήθηκε σε μουσείο της Ιερουσαλήμ, έφτιαξαν τα μαλλιά τους, το μακιγιάζ τους και τα φορέματά τους και άστραψαν ντυμένες κομψά με τις εσάρπες να στολίζουν τα υπέροχα φορέματά τους.

Ο διαγωνισμός είχε ακυρωθεί πέρσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η νικήτρια, Σαλίνα Στάινφελντ, γεννήθηκε στη Ρουμανία, επέζησε από τις επιθέσεις των Ναζί και εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ το 1948, όπου παντρεύτηκε και μεγάλωσε τα τρία παιδιά της.

Έχει επίσης επτά εγγόνια και 21 δισέγγονα.

«Είναι απερίγραπτη η χαρά που νιώθω», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σαλίνα, η οποία όπως είπε ευχαριστήθηκε πολύ αυτήν την διαδικασία

«Έπειτα από αυτά που πέρασα στο Ολοκαύτωμα, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έφτανα εδώ που είμαι με μια μεγάλη οικογένεια: δύο παιδιά, τέσσερα εγγόνια και δύο δισέγγονα» είπε μία από τις διαγωνιζόμενες, η Κούκα Παλμόν, η οποία γλίτωσε από το πογκρόμ στη γενέτειρά της, επίσης τη Ρουμανία.

«Κι όμως, είμαι εδώ, σ’ αυτήν την ηλικία, στα 87. Είναι θεϊκό, είναι απερίγραπτο», πρόσθεσε.

Μεταξύ των διαγωνιζόμενων ήταν και μια γυναίκα που γεννήθηκε στη Γιουγκοσλαβία και γλίτωσε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ραμπ, στη σημερινή Κροατία.

Σπιλώνει τη μνημη των Εβραίων που εξοντωθηκαν;

Ορισμένοι σχολιαστές και επιζώντες φοβούνται ότι ο διαγωνισμός αυτός εξευτελίζει τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί.

Η Ντάνα Πάπο, η γιαγιά της οποίας, η Ρίβκα, διαγωνίστηκε σήμερα, απέκρουσε αυτήν την άποψη, τονίζοντας ότι «όλοι πρέπει να δουν πόση ομορφιά υπάρχει σ’ αυτές τις γυναίκες που βίωσαν αυτή τη φρίκη».

«Θα τους δείξουμε πόσο τις αγαπάμε και τις εκτιμούμε. Χάρη σ’ αυτές, έχουμε μέλλον, έχουμε μια χώρα», τόνισε.

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές τόνισαν ότι είναι μια ευκαιρία να τιμήσουν τις Εβραίες που τα νιάτα τους «κλάπηκαν» κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά κατάφεραν να επιβιώσουν και να φτιάξουν μια νέα ζωή στο Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel

Διαβάστε επίσης:

15 μαθήματα που μπορούν να μας διδάξουν τα παιδιά για τη χαρά και την ουσία της ζωής

Έχεις δει πώς είναι η μήτρα; Όσα (δεν) γνωρίζεις για την δεύτερη καρδιά της μητέρας (εικόνα)

«Η καρδιά αλλάζει θέση;»: Οι υπέροχες σκέψεις ενός δασκάλου μετά την απορία του μαθητή του