Συγκίνηση και σεβασμός στην τελετή βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού για το Ολοκαύτωμα

Συγκίνηση και σεβασμός στην τελετή βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού για το Ολοκαύτωμα

Ο ετήσιος διαγωνισμός δημιουργικής έκφρασης της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, με τη συνεργασία της Πρεσβείας του Ισραήλ, για το Ολοκαύτωμα, έχει ως στόχο τη διατήρηση στη συλλογική μνήμη της στυγερής αυτής πράξης, αλλά και την αποτροπή ενός παρόμοιου εγκλήματος, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου.

Σε χαιρετισμό της στην τελετή βράβευσης του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Δημιουργικής Έκφρασης: «Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο άγνωστο – Το αύριο αυτών που επέζησαν», η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αποτελούν μέτρο για ανάσχεση του αντισημιτισμού, αλλά, ταυτοχρόνως, και μέσο ανάμνησης -μνημοσύνου, των εκατομμυρίων νεκρών, που αναίτια δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, ο Διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών και Ιδιωτικών Σχολείων. Παρά το απαιτητικό τους πρόγραμμα, σημείωσε, η συμμετοχή των μαθητών/τριών υπήρξε αθρόα και το ενδιαφέρον πολύ υψηλό.

Συγκινητική συμμετοχή των μαθητών

Η θεματολογία του διαγωνισμού αφορούσε σε προσωπικές και συλλογικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων επιζώντων του Ολοκαυτώματος και στη ζωή τους μετά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Οι Ναζί και οι συνεργάτες τους σε άλλες χώρες κατεδίωξαν κάθε Εβραίο -από τον πιο εξέχοντα επαγγελματία μέχρι τον πιο ταπεινό εργάτη- στην ανηλεή τους αναζήτηση για την «τελική λύση» στο «εβραϊκό ζήτημα». Μέσα από οργανωμένες σφαγές, μαζικούς τυφεκισμούς, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, όπως του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, του Νταχάου και της Τρεμπλίνκα και δολοφονίες μέσα σε θαλάμους αερίων, μέχρι το τέλος του πολέμου το μεγαλύτερο μέρος του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης, περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι, είχε χαθεί», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, συνέχισε, κατάφεραν, με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενσυναίσθηση, να αποδώσουν το νόημα του διαγωνισμού, έχοντας αρωγούς σε αυτή τους την προσπάθεια τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους.

«Μέσα από γραπτά κείμενα, έργα τέχνης και μικρές κινηματογραφικές παραγωγές, έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα και εξέφρασαν τη δική τους αντίσταση σε κάθε μορφής μισαλλοδοξία, έτσι ώστε τραγικές καταστάσεις του παρελθόντος, όπου ο άνθρωπος φτάνει στο απόλυτο κακό, ως θύτης, και στο έσχατο όριο της ανθρώπινης αντοχής, ως θύμα, να μην επαναληφθούν», πρόσθεσε.

Η κ. Μιχαηλίδου απηύθυνε ευχαριστίες στην επιζήσασα του ολοκαυτώματος Ρίνα Ρεβάχ για την ανταπόκριση και την προθυμία της να συμμετάσχει στις διαλέξεις που διοργανώθηκαν παγκύπρια.

Οι διαλέξεις μετέφεραν σε πέραν των 1000 μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης τις εμπειρίες και τα βιώματα που στιγμάτισαν τη ζωή της, τόσο κατά τη διάρκεια της κατοχής όσο και κατά τα νεανικά της χρόνια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, η Υπουργός εξέφρασε και προς την Πρεσβεία του Ισραήλ, η οποία στέκεται αρωγός σε όλες τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας του Ολοκαυτώματος.

Διαβάστε ακόμα:

1η θέση Πανελλήνια στο Βόλεϋ Αρρένων το Α’ Λύκειο Πάφου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου!

Πάφος: Δεκατρείς υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μέσα στον Απρίλιο

5 λόγοι που τα μωρά του Μαΐου είναι τόσο ξεχωριστά