Σχετίζονται οι νόσοι των ούλων με επιπλοκές της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μοναδική περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, κατά την οποία συμβαίνουν πολλές σύνθετες φυσιολογικές αλλαγές. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να επηρεάσουν την στοματική υγεία, που με τη σειρά της επηρεάζει σημαντικά τη γενική υγεία, αναφέρει ο Παναγιώτης Ν. Ξηρομερίτης, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος. Επομένως, θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας η ενημέρωση, η πρόληψη, αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπιση των νόσων του στόματος στην έγκυο γυναίκα.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα δόντια και τα ούλα;

Σε ό,τι αφορά τα δόντια, η θεωρία ότι «το έμβρυο τραβάει ασβέστιο από τα δόντια της μητέρας και γι αυτό χαλάνε» είναι ανυπόστατη. Αυτό που ισχύει είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες, οι οποίες σε συνδυασμό με την παραμέληση της στοματικής υγιεινής, οδηγούν σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης τερηδόνας.

Επίσης, πολύ συχνές είναι οι επιπτώσεις της εγκυμοσύνης στα ούλα. Η ουλίτιδα κύησης εμφανίζεται σε ποσοστό 36% – 100% των εγκύων. Πρόκειται για φλεγμονή των ούλων, η οποία οφείλεται στη συγκέντρωση μικροβιακής πλάκας, αλλά επιδεινώνεται από την αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ουλίτιδα κύησης αντιμετωπίζεται με καθαρισμό των δοντιών και παροχή εξατομικευμένων οδηγιών στοματικής υγιεινής από τον οδοντίατρο.

Τέλος, είναι δυνατόν να εμφανιστούν στα ούλα των εγκύων μικροί όγκοι που ονομάζονται όγκοι κύησης. Τα ογκίδια αυτά σχετίζονται με τη φλεγμονή των ούλων κατά την εγκυμοσύνη λόγω ορμονικών μεταβολών, σε συνδυασμό με την παρουσία τοπικών ερεθιστικών παραγόντων.

Σχετίζονται οι νόσοι των ούλων με επιπλοκές της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και επιπλοκών της κύησης και κυρίως με τη γέννηση πρόωρων και ελλιποβαρών νεογνών και την προεκλαμψία. Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος βακτηριακής αιτιολογίας. Προκαλείται από τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας και οδηγεί σε καταστροφή του φατνιακού οστού που στηρίζει τα δόντια. Η εισβολή των μικροβίων του στόματος και των προïόντων τους στο περιβάλλον του εμβρύου και του πλακούντα, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων και συσπάσεις της μήτρας με αποτέλεσμα τον πρόωρο τοκετό.

Οι νεότερες οδηγίες συστήνουν την έγκαιρη διάγνωση της περιοδοντίτιδας και την άμεση θεραπευτική παρέμβαση σαν μέρος του προγεννητικού ελέγχου. Η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας έγκειται στη θεραπεία από τον ειδικό οδοντίατρο-περιοδοντολόγο, αλλά και στην άσκηση σχολαστικής στοματικής υγιεινής.