Στον Διεθνή Διαγωνισμό «Junior Water Prize» το Λύκειο Κύκκου με ένα σπουδαίο project

Στον Διεθνή Διαγωνισμό "Junior Water Prize" το Λύκειο Κύκκου με ένα σπουδαίο project

Στον Διεθνή Διαγωνισμό «Junior Water Prize 2022» με το project «Τhe threat of desertification in the Mediterranean countries» λαμβάνει μέρος το Λύκειο Κύκκου.

Στο project συμμετέχουν οι μαθήτριες Ελένη Χαραλάμπους (Β4) και Αναστάζια Νικολάου (Β2), ενώ υπεύθυνος καθηγητής είναι ο κ. Άγγελος Αγαθαγγέλου, Βιολόγος

H περίληψη της εργασίας

Το φαινόμενο της ερημοποίησης στις μέρες μας θεωρείται ως σημαντικότατη απειλή για τη γεωργική γη, που σχετίζεται άμεσα με τις κλιματικές συνθήκες αλλά και τη μη ορθολογική χρήση των εδαφικών πόρων εκ μέρους του ανθρώπου.

Η ερημοποίηση ως φυσική διεργασία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων (βιοφυσικοί, ανθρωπογενείς και κοινωνικο-οικονομικοί) που δρουν είτε μεμονωμένα είτε αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

H κυριότερη διεργασία ερημοποίησης είναι η διάβρωση των εδαφών, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης των λοφωδών περιοχών. Άλλες σημαντικές διεργασίες ερημοποίησης είναι η αλάτωση και αλκαλίωση των εδαφών, η καταστροφή των δασών, η χημική ρύπανση και η μείωση του διαθέσιμου νερού.

Επίσης επιδρά αρνητικά στην οικονομία και κοινωνία μίας περιοχής, αφού υποβαθμίζοντας τους φυσικούς πόρους, μειώνει την παραγωγικότητα ενός τόπου και κατ’ επέκταση το αγροτικό εισόδημα, προκαλώντας μετακινήσεις πληθυσμού σε άλλες περιοχές με περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης.

Ανάλογα με την ένταση δράσης των διεργασιών ερημοποίησης, η υποβάθμιση μπορεί να είναι αντιστρεπτή, δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης, εάν μια ή περισσότερες από τις διεργασίες ερημοποίησης εξαλειφθούν, ή μη αντιστρεπτή εάν η υποβάθμιση είναι πολύ μεγάλη.

Διαβάστε επίσης:

Ο λατρεμένος «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» επιστρέφει με νέες ταινίες

7χρονος έσωσε τον 13χρονο αδελφό του από τη λευχαιμία: Ο διάλογος που μας έκανε να δακρύσουμε (vid)

Συγκινεί περαστικός που ξάπλωσε στο δρόμο μαζί με αυτιστικό παιδί που είχε ξέσπασμα