«Στο σχολείο την είπαν χαζή και μαρτυριάρα… Εκείνη το εξαργύρωσε σε αγάπη»

«Σεβόταν πάντα τα ζώα. Ακόμα και τα έντομα. Όταν ήταν 5 χρονών είχαμε κάνει μια φαντασμαγορική κηδεία σε ένα σαμιαμίδι, που παγιδεύτηκε σε κόλλα. Βρήκε ένα μεγάλο φύλλο, ακούμπησε προσεκτικά το σαμιαμίδι, έκλαψε με λυγμούς γι’ αυτό και το ακούμπησε στο χώμα, δημιουργώντας ένα τοιχάκι από πέτρες.

Την άλλη μέρα το πρωί, το σαμιαμίδι δεν υπήρχε εκεί και δε ξέραμε αν ζωντάνεψε, ή αν το πήραν οι νεράιδες των ζώων…

4 Νοεμβρίου. Μια ακόμα κακή μέρα για εκείνη. Ένα αγόρι τραβούσε φωτογραφίες στην τάξη με το κινητό του, εκείνη είπε ότι δε θέλει να έχει φωτογραφίες της, το αγόρι τιμωρήθηκε και παιδιά από δύο τμήματα της την «έπεσαν» στο διάλειμμα γιατί είναι «χαζή και μαρτυριάρα».

Το ίδιο μεσημέρι κατηφόριζε μόνη της το δρόμο της επιστροφής κι ένα γατάκι στην άκρη του δρόμου της τράβηξε την προσοχή. Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά, που σταματούσε για να χαζέψει μια αδέσποτη γάτα, αλλά εδώ υπήρχε το κάτι άλλο.

Το γατάκι ταλαιπωρημένο, βρώμικο και πολύ αδύνατο. Την ακολούθησε ως το σπίτι. Και το σπίτι μας δεν είναι κοντά με το σχολείο της. Ανέβηκε με λαχτάρα να μου πει τα νέα της και να πάρει μια κονσέρβα τόνο και νερό. Το γατί έμεινε να κοιτάζει το μπαλκόνι της όλο το μεσημέρι, ως αργά το απόγευμα. Όταν ξανακατεβήκαμε μαζί, εκείνο την ακολουθούσε σα μαγεμένο.

Ανέβαινε πάνω της κι έκρυβε το πρόσωπο του μέσα στο μπουφάν της. Πόσο βρώμικο… Πόσο άρρωστο φαινόταν. Ανεβάσαμε το γατάκι στο σπίτι, το περιποιηθήκαμε και φτιάξαμε ένα ζεστό χώρο στο μπαλκόνι. Μόνο για εκείνο το βράδυ….

Η ουλή στο μάτι του, το έντονο κρύωμα με τις πολλές ενέσεις, οι άπειρες ώρες ύπνου και ο φόβος να φάει μόνος του, έδειχνε την άθλια ζωή των 6 περίπου μηνών ζωής του. Εκείνο το βράδυ έγιναν τελικά πολλά βράδια.

Δεν έμαθα εγκαίρως το άσχημο γεγονός, που συνέβη εκείνο το πρωί στο προαύλιο του σχολείου της. Δεν της εξήγησα εγκαίρως, ότι πάντα θα είναι δικαίωμα της να υπερασπίζεται το σώμα της και τα δικαιώματά του, ακόμα κι αν θα πρέπει να τα βάλει με ένα σύνολο αντιδράσεων. Άλλωστε είχε ήδη επιλέξει να αντικαταστήσει τη δική της τρομακτική εμπειρία, με κάποιον που θεώρησε πως είχε περισσότερο ανάγκη από την ίδια.

Εκείνη τη μέρα επέλεξε να μετατρέψει την κακία, σε καλοσύνη. Εστίασε μόνο στο γατάκι που βρέθηκε στο δρόμο της. Εκείνο το γατάκι που δεν είχε οσμή, αλλά «μύρισε» για τα καλά τη σωτήρα του.

Λένε πως αν θέλεις πραγματικά να πλουτίσεις στη ζωή σου, στον απολογισμό κάθε ημέρας σου, προσπάθησε να μετράς τουλάχιστον μια καλή πράξη που έκανες για κάποιον άλλον.

Εκείνη δε ξέρω τί επάγγελμα θα ακολουθήσει. Δε ξέρω πόσα χρήματα θα αποκομίζει από αυτό. Δε ξέρω σε πόσα τετραγωνικά θα ζει, ούτε πόσο ακριβό θα είναι το αυτοκίνητο που θα οδηγεί. Αυτό που ξέρω στα σίγουρα, είναι ότι στην εφηβεία της είναι ήδη πάμπλουτη! Κι ας μοιράζεται ακόμα το δωμάτιο της…»

Free Mind

Διαβάστε επίσης: 

Μην αναθρέφετε μικρούς «μαμάκηδες»: Η ψυχολόγος προειδοποιεί

Καλοπαναγιώτης: Γνωρίστε την… Αράχωβα της Κύπρου (εικόνες)

Η συγκλονιστική συνάντηση νοσοκόμας με το μωρό που περιέθαλψε με εγκαύματα πριν από 38 χρόνια!