Στην Πάφο το μεγαλύτερο γκράφιτι της Κύπρου μήκους 540 μέτρων

Ένα γκράφιτι του καλλιτέχνη Ραφαήλ Σταυρινού, κοσμεί την κοινότητα Μαντριών της επαρχίας Πάφου.

Το εντυπωσιακό γκράφιτι είναι διπλό, μήκους 540 μέτρων (2χ270μμ) και ύψους έξι μέτρων στα Μαντριά της Πάφου και αποτελεί, όπως δηλώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, τη μεγαλύτερη πολιτιστική τοιχογραφία στο νησί.
Το γκράφιτι, που ήδη άρχισε να γίνεται σημείο αναφοράς, εκτός από εντυπωσιακό, έχει πολλές σημειολογικές αναφορές για την περιοχή.


Το νέο δημιούργημα του Ραφαήλ Σταυρινού έγινε σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαντριών, βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας και απεικονίζει τον Ξερό Ποταμό.

Στην ουσία το έργο απεικονίζει τη ζωή στον ποταμό με τα αποδημητικά πουλιά που κάνουν την εμφάνισή τους στον σπουδαίο περιβαλλοντικής σημασίας αυτό υγροβιότοπο.

κυπριακή φύση

Στο πρώτο γκράφιτι ο καλλιτέχνης απεικονίζει την κυπριακή φύση και πιο συγκεκριμένα τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Στη δεύτερη τοιχογραφία, μήκους επίσης 270×6 μ., προβάλλεται η άλλη πλευρά της κυπριακής πραγματικότητας, τα αθάνατα και τα κρίνα της θάλασσας αλλά και τα γεωργικά αγαθά όπως είναι το λουβί και τα φιστίκια.

Παρουσιάζονται επίσης τα μηχανήματα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για την καθημερινή τους εργασία στα χωράφια αλλά και η καθημερινότητα τους.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Ραφαήλ Σταυρινού σημειώνει πως μέσα από την μια τοιχογραφία παρουσιάζεται η καθημερινότητα των κατοίκων, η πίστη τους και η αγάπη τους για τον τόπο αλλά και η Οσία Βρυαίνη η οποία αποτελεί την προστάτιδα της περιοχής και το ξωκκλήσι της είναι σημείο αναφοράς για όλη την Πάφο.

«Θελήσαμε μέσα από το έργο να καλύψουμε, κάθε δυνατή πτυχή της ζωής και της δραστηριότητας των κατοίκων στα Μαντριά και τη γύρω περιοχή», σημειώνει .

Αναφερόμενος στο φόντο, ο δημιουργός περιγράφει ότι είναι εμπνευσμένο από το σχήμα του χάρτη της κοινότητας. «Ξεκινήσαμε τη δημιουργία αυτού του ξεχωριστού και μεγάλου έργου τον Μάιο του 2023 και μέσα από μεθοδική δουλειά καταφέραμε, παρά τις αντιξοότητες και τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών να το ολοκληρώσουμε με επιτυχία», λέει.

μοναδικό αποτέλεσμα

Ο καλλιτέχνης χαρακτήρισε την προσπάθεια επίπονη και κουραστική ωστόσο σημείωσε ότι πρόκειται για μοναδικό αποτέλεσμα.
Επεσήμανε επίσης πως το έργο περιλαμβάνει και τρίτη τοιχογραφία η οποία θα απεικονίζει τη Θεά Αφροδίτη. Η σκηνή συνδέεται με τη Μυθολογία και περιγράφει το πέρασμά της από το Ακρωτήρι του Ζέφυρου [στην ελληνική μυθολογία ήταν προσωποποίηση του δυτικού ανέμου (Πουνέντε)] από το οποίο η Αφροδίτη με τη βοήθεια των ανέμων οδηγήθηκε στην Πέτρα του Ρωμιού όπου σύμφωνα πάλι με τη Μυθολογία αναδύθηκε μέσα από τη θάλασσα.

Την όλη προσπάθεια πέραν από τον καλλιτέχνη Ραφαήλ Σταυρινού στήριξε, αναφέρει ο ίδιος, ο επίσης καλλιτέχνης και συνεργάτης του Μάρκος Παπαονισηφόρου ενώ σημαντική υπήρξε η συνεισφορά και η καθοδήγηση της γραμματέως του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαντριών Δήμητρας Χατζηαντωνίου.

Αλλα έργα του καλλιτέχνη είναι η «Μόλυνση της θάλασσας και του περιβάλλοντος» στο Προδρόμι, που φτιάχτηκε πέρυσι στα πλαίσια του ετήσιου φεστιβάλ ψαριού του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, το γκράφιτι Chernobyl στο κέντρο της πόλης οποίο συμμετείχε ως συνδημιουργός μαζί με τον επίσης Παφίτη καλλιτέχνη Ηρακλή Βαρναβίδη.

Διαβάστε επίσης:

Δράσεις ΕΤΑΠ για αναβάθμιση και προβολή της τουριστικής Πάφου

Χρυσό για Πελενδρίτου με ρεκόρ αγώνων στα 100μ πρόσθιο!

46 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου: Η Κύπρος δεν ξεχνά