Σταμάτα ό,τι κάνεις και πάρε μια ανάσα!

Καταβεβλημένη μαμά, όταν βρεις μια στιγμή, σταμάτα ό,τι κάνεις, και πάρε μια βαθιά ανάσα.

Απλά σταμάτα.

Σε παρακαλώ σταμάτα.

Ρίξε μια ματιά γύρω σου. Επικεντρώσου σε κάθε κομμάτι του χάους, ακόμα και στα μέρη που κανονικά θα προσπαθούσες να μην δεις. Κάνε ζουμ σε όλα τα σκόρπια παιχνίδια, τα ψίχουλα στον καναπέ, το σωρό από τα άπλυτα.

Όλα αυτά – αυτό το χάλι, είναι απόδειξη του τι έχεις κάνει. Είναι η υπενθύμιση της διασκέδασης που έχεις  προσφέρει στα παιδιά σου, την προτεραιότητα που τους έχεις δώσει, του πόσο πολύ τα αγαπάς.

Πήγαινε και κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Δες τον εαυτό σου. Τα χάλια σου είναι η απόδειξη. Θυμήσου όλα όσα έχεις κάνει. Θαύμασε τα κομμάτια που σε συνδέουν. Είναι αυτά που βοήθησαν να γίνεις μητέρα

Τότε πήγαινε στα παιδιά σου και κράτα τα σφιχτά. Δες να σου χαμογελούν, κράτα τα πάνω σου και μην τα αφήνεις. Παρακολούθησέ τα  να τρέχουν σε εσένα όταν κάτι πάει λάθος και ακούσέ τα να σε φωνάζουν όταν είναι αναστατωμένα.

Εσύ το έκανες αυτό. Τα γέννησες και τα έκανες να αισθάνονται ασφαλή και ικανοποιημένα. Να νιώσουν αυτόν τον βαθμό σύνδεσης.

Αν έχεις σύντροφο κάλεσέ τον. Πες του πόσο περήφανη είσαι για αυτό που  δημιουργείτε μαζί. Πες του ότι τον εκτιμάς.

Όταν σε ρωτήσει πώς σου ήρθε αυτό πες ότι αυτά πρέπει να λέγονται καθημερινά. Πρέπει να συμβαίνουν κάθε μέρα.

Φτιάξε τον καφέ σου και συνέχισε τη μέρα σου. Την χαοτική, ακατάστατη μέρα σου. Και όταν το κάνεις, σου υπόσχομαι ότι θα είναι καλύτερη.

Γιατί θα έχεις αφήσει στον εαυτό σου μια στιγμή να εκτιμήσει εσένα, τα παιδιά σου και τον σύντροφό σου. Γιατί θα έχεις επιτρέψει στον εαυτό σου να δει τι δημιουργείτε όλοι μαζί σαν οικογένεια και την ομορφιά σε όλο το χάος.

Και το μόνο που χρειάζεται είναι μια στιγμή, απλά να σταματήσεις.

Words: Words of Emma Heaphy
Art: This Mama Doodles

Διαβάστε επίσης:

Μωρό και ζέστη: Πώς ελέγχουμε τη θερμοκρασία του;

Συνδέεται η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση;