Σοκάρουν οι αριθμοί για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο – Η έκκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης

Να καταγγέλλουν άμεσα όσοι γνωρίζουν τα περιστατικά βίας κατά παιδιών καλεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, τους πολίτες της Κύπρου.

165 καταγγελίες σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης μόνο το 2018

Σε χαιρετισμό του, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο 4ο Διεθνές Συνέδριο της Αστυνομίας Κύπρου με θέμα την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «η σεξουαλική κακοποίηση συνιστά μια από τις σοβαρότερες μορφές βίας εναντίον των παιδιών, η οποία επιφέρει ανεπανόρθωτες και μόνιμες επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους».

«Πολλά παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, ακόμη και οι γονείς τους, αποσιωπούν το γεγονός, φοβούμενοι τον κοινωνικό στιγματισμό. Στόχος μας πρέπει να είναι το σπάσιμο του φράγματος της σιωπής και η εμπέδωση της αντίληψης ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην προστασία της σωματικής και ψυχικής του υγείας», είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι «οι διεθνείς μάλιστα διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο αυτό, καθιστούν απόλυτα απαραίτητη τη συνεργασία μεταξύ των Αρχών επιβολής του νόμου των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών, καθώς και τη συνέργεια με ευρωπαϊκούς και διεθνείς Οργανισμούς».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, λοιπόν, ενθαρρύνει όλους τους πολίτες που γνωρίζουν για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών να τα καταγγέλλουν άμεσα, σημειώνοντας ότι το έργο της Πολιτείας αλλά και το έργο της κοινωνίας δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το μαρτύριο κάποιων παιδιών να αποκαλυφθεί και ο αριθμός των περιστατικών να εκμηδενιστεί.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το 2017, η ειδική ανακριτική ομάδα διερεύνησε 138 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ενώ το 2018 165 τέτοιες καταγγελίες.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόσθεσε, «αναγνωρίζοντας την έκταση και το εύρος αυτού του προβλήματος και την ανάγκη καθορισμού δράσεων και πολιτικών για την πρόληψη και την καταπολέμησή του, εκπόνησε τη Σύμβαση για την Προστασία του Παιδιού από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση, που είναι κοινώς γνωστή ως Σύμβαση Λανζαρότε. Η Κύπρος συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2015».