“Μαμά, τι σημαίνει βιασμός;”: Η ψυχολόγος εξηγεί πώς απαντάμε στο παιδί

"Μαμά, τι σημαίνει βιασμός;": Η ψυχολόγος εξηγεί πώς απαντάμε στο παιδί

Σε μια πολύ εύστοχη ανάρτηση προχώρησε πριν από λίγες ώρες η κλινική ψυχολόγος Παναγιώτα Μικελλίδου, με αφορμή τα όσα φρικτά έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με βιασμούς παιδιών. Επειδή, δυστυχώς, πολλές φορές, ακόμα και τα μικρά παιδιά μας ενημερώνονται για την επικαιρότητα αυτή, λαμβάνοντας πληροφορίες ακατάλληλες για την ηλικία τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς θα τους εξηγήσουμε με τα σωστά λόγια και χωρίς να τα σοκάρουμε. Η ψυχολόγος περιγράφει:

“Η κόρη μου, 8 χρόνων, άκουσε για τους βιασμούς της 12χρονης στην Ελλάδα, και με ρώτησε τι σημαίνει ‘την βίασαν ‘.. Τί να της πω;”

Σίγουρα λατρεύουμε τα παιδάκια μας και δεν επιθυμούμε να τα τρομάξουμε, ούτε να τους στερήσουμε την αθωότητά τους, ουτε να τους βάλουμε σε αυτόν τον βίαιο κόσμο. ΑΛΛΑ πρέπει να αντιληφθει η καθεμία ξεχωριστά ότι το να κάνουμε τέτοια συζήτηση με το παιδί μας, είναι ακριβώς από αγάπη και για να το βοηθήσουμε να αντιληφθεί κάποια βασικά πράγματα..

Τα παιδιά μας, κάτω των 12 ετών, είναι ακομα πιο ευάλωτα, πόσο μάλλον παιδάκια νηπιακής ηλικίας καθώς με το σκεπτικό ότι δε θα μπορέσουν να εξηγήσουν ή να αντιδράσουν, μπορεί ο βιαστής/ κακοποιός να τα εκμεταλλευτεί…

Επομένως, αγαπημένη μου μανούλα, καλύτερα να της εξηγήσεις τώρα, που της γεννήθηκε η απορία, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, θα πει την απορία της σε τρίτο άτομο και δεν ξέρεις τότε αν της εξηγήσει με τρόπο που την πληγώσει. θα το χειριστεί ο καθένας σύμφωνα με την αντίληψη του παιδιού του. Από μια ηλικία κι έπειτα, που γνωρίζουν την λέξη σεξ, θα μπορούσε μια μανούλα να πει ‘βιασμος είναι σεξ χωρίς την θέληση κάποιου ανθρώπου’..

‘Βιασμος είναι σεξ χωρίς την θέληση κάποιου ανθρώπου’

Ας τους μιλήσουμε ανοιχτά, ώστε να μειώσουμε όσο γίνεται τις πιθανότητες να είναι ευάλωτο και να αυξήσουμε τις πιθανότητες να μας μιλήσουν έγκαιρα αν κάτι τους συμβεί. Ας επενδύσουμε στο κομμάτι της επικοινωνίας μας με το παιδί μας, ώστε να μην φοβάται να έρθει να μας πει από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο που του έχει συμβεί.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να τα φέρουμε σε επαφή με το σώμα τους και τις λειτουργίες του. Για παράδειγμα, όταν τα κάνουμε μπάνιο, να τους πούμε πού βρίσκονται τα μέρη του σώματός τους που κανείς δεν πρέπει να τα κοιτάει ή να τα αγγίζει εκτός από τους γονείς τους εφόσον τα καθαρίζουν. Οφείλουμε να τονίσουμε οτι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ.

Επίσης υπάρχουν παραμύθια που θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε από την νηπιακή κιόλας ηλικία του παιδιού, πχ ‘η Ντανιέλα λέει οχι’, ‘Δεν πάω πουθενά με ξενους’…

Διαβάστε ακόμα:

Σφαγή στο λύκειο Πάρκλαντ: Ανέκφραστος άκουσε την καταδίκη του ο νεαρός δολοφόνος

Αυτή η άνω τελεία στο πράσινο πουλόβερ της μαμάς κρύβει μία δύσκολη αλήθεια

«Πρωταθλήτρια» στην παιδική παχυσαρκία η Κύπρος – Ποια σχολικά μαθήματα μπορούν να τη «φρενάρουν»