Δάσκαλοι και γιατροί οι καλύτερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτό το κράτος

Θα περίμενε κανείς αυτή την απόφαση να την λάβει μια χώρα με δυνατή οικονομία και πολιτισμό αιώνων.

Κι όμως, η είδηση ότι τον μεγαλύτερο μισθό στο Δημόσιο θα λαμβάνουν γιατροί και εκπαιδευτικοί έρχεται από το μακρινό Μπουτάν.

Η μικρή αυτή χώρα ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα που μετρά μόλις 750.000 κατοίκους, πλέον, πληρώνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο υπάλληλο τον γιατρό ή τον δάσκαλο.

Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν και οι οποίες θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, πρόκειται να επηρεάσουν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Οι δάσκαλοι που θα επωφεληθούν είναι 8.679 και περίπου 4.000 είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Το ποσοστό αύξησης στους μισθούς των δασκάλων

Μόλις εφαρμοστεί ο νέος νόμος, οι δάσκαλοι θα δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται σημαντικά. Εκείνοι με εμπειρία από 0 έως 10 χρόνια, θα πάρουν 35% αύξηση. Όσοι έχουν εμπειρία 10-20 χρόνια, θα πάρουν 45% αύξηση.

Κι εκείνοι με 20 χρόνια εμπειρία και πάνω, θα πάρουν αύξηση κατά 55%. Περισσότερες αυξήσεις θα γίνουν και ανάλογα με την απόδοση στην εργασία τους.

Η κίνηση αυτή δεν είναι και τόσο παράξενη για το βουδιστικό βασίλειο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1972, ο 4ος βασιλιάς της χώρας είχε δηλώσει ότι: «η Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία είναι πιο σημαντική από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Μπουτάν

«Εάν η αναθεώρηση στις πληρωμές που πρότεινε η κυβέρνηση περάσει, οι δάσκαλοι θα γίνουν το υψηλότερα αμειβόμενο επάγγελμα στη χώρα», ανακοίνωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού της χώρας με δελτίο Τύπου. Την απόφαση για τις αυξήσεις προώθησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Λοτάι Τσέρινγκ.

Ο Τσέρινγκ εκλέχθηκε Πρωθυπουργός το 2018 και έχει τη φήμη ενός πολυτάλαντου μεταρρυθμιστή. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κυβερνάει τη χώρα και τα Σαββατοκύριακα εργάζεται ως χειρουργός.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία από τις δυνατότερες οικονομίες παγκσμίως, ο πιο καλά αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος -σχεδόν σε όλες τις πολιτείες- είναι κάποιος προπονητής κολεγιακού ράγκμπι.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, ωστόσο, είναι εκείνη που αμείβει καλύτερα τους δασκάλους, με μέσο όρο τα 86.000 δολάρια το χρόνο. Στην ίδια πολιτεία, ο καλύτερα αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος είναι ο Δρ. Γκάρι Γκριν, Καθηγητής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του SUNY, ο οποίος παίρνει περίπου 750.000 δολάρια το χρόνο.